• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι φορολογικές ελαφρύνσεις της Κίνας ανεβάζουν τις ξένες αγορές


    Με κέρδη κινούνται τα χρηματιστήρια στην Ασία και την Ευρώπη, ύστερα από την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα εφαρμόσει μέτρα που στοχεύουν στην τόνωση της οικονομίας της. Συγκεκριμένα, η χώρα θα μειώσει τα ποσοστά φόρου προστιθέμενης αξίας για επιλεγμένες βιομηχανίες και θα παράσχει φορολογικές εκπτώσεις σε άλλες, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την ανακοίνωση κακών οικονομικών στοιχείων τις περασμένες εβδομάδες. Η διάθεση της Κίνας να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της, τόνωσε το ηθικό των επενδυτών παγκοσμίως, με τους δείκτες σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ να σημειώνουν άνοδο +1,36% και 1,97% αντίστοιχα, τις ευρωαγορές να ανοίγουν με πιο ήπια κέρδη και τα futures των αμερικανικών δεικτών να γυρίζουν θετικά.

    Σημαντική μέρα κρίνεται η σημερινή για την Ευρώπη, με την επικείμενη ψηφοφορία για το σχέδιο Brexit στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Παρ’ όλο που η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει σαρωτική ήττα της Πρωθυπουργού Theresa May, η βρετανική στερλίνα κινείται ανοδικά κατά +0,30%.  Παρά τις εκκλήσεις της Πρωθυπουργού προς τους συντηρητικούς ευρωσκεπτικιστές βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ήττα της May για 200 περίπου ψήφους. Το ενδεχόμενο αυτό αφήνει ανοιχτή την προοπτική μιας πλήρους κατάρρευσης της κυβέρνησης, μιας άτακτης εξόδου από το μπλοκ, ή ακόμη και τη διάλυση ολόκληρης της διαδικασίας του Brexit.

    Στο Λονδίνο πάντως επικρατεί μέχρι στιγμής… ψυχραιμία, με τον FTSE 100 να κινείται ανοδικά κατά +0,44%. Ο DAX κερδίζει +0,58%, ο CAC 40 +0,74%, ο MIB +0,38% και ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 +0,62%.



    ΣΧΟΛΙΑ