• ΑΓΟΡΕΣ

    Η ΕΚΤ και οι απογοητευτικές εξαγωγές της Κίνας ρίχνουν τις ευρωαγορές


    Πτωτικά κινούνται τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ για μετατόπιση της νομισματική της πολιτικής και ύστερα από τα απογοητευτικά νούμερα για τις κινέζικες εξαγωγές σήμερα το πρωί.

    Ο δείκτης Shanghai έκλεισε στο -4,40%, κατόπιν της ανακοίνωσης των στοιχείων που υπέδεξαν πτώση της τάξης του -20,7% στις εξαγωγές του Φεβρουαρίου, συγκριτικά με το ίδιο εξεταζόμενο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η πτώση είναι η μεγαλύτερη που εχει σημειωθεί από το 2016 και προσθέτει βάρος στους ήδη υπάρχοντες φόβους για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Ταυτόχρονα, το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας διαμορφώθηκε στα 4,12 δισεκ. δολάρια, έναντι της πρόβλεψης για 26,38 δισεκατομμύρια.

    Το κλίμα δυσχεραίνει επιπλέον από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επιμήκυνση του σχεδίου επανεπένδυσης των εσόδων από τα ομόλογα που λήγουν και για καθυστέρηση της αύξησης του επτοκίου τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος, προκειμένου να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών. Η ΕΚΤ μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη, βλέποντας ρυθμό 1,1% για το 2019, έναντι του 1,7% το οποίο ήταν η προηγούμενή της προσδοκία.

    Στο κλίμα αυτό, ο DAX κινείται στο -0,59%, ο CAC 40 στο -0,42%, ο FTSE 100 στο -0,73% και ο ΜΙΒ στο -0,29%.



    ΣΧΟΛΙΑ