• ΑΓΟΡΕΣ

    Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

    • Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury
    Ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Οι αναλυτές της εταιρείας αναδείχθηκαν από το Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

    Παγκοσμίως, τα risk assets κινούνται σε υψηλά όλων των εποχών, ωστόσο φαίνονται πιο ασταθή μια εβδομάδα αφότου εξέπληξε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, κάτι για το οποίο προειδοποιούσαμε εδώ και καιρό. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της έκπληξης, είναι κάπως περίεργο το γεγονός ότι τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκαν μόνο κατά 0,04%.

    Παρόλα αυτά, αυτή η κίνηση ήταν αρκετή για να ανεβάσει τις αγορές των commodities και να προκαλέσει κυματισμό μέσω των νομισμάτων των αναδυομένων αγορών, οι οποίες έληξαν την εβδομάδα ως επί το πλείστον ανομοιόμορφα χαμηλότερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

    Αυτήν την εβδομάδα, περιμένουμε τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη. Αναμένουμε από την αγορά να τα αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό, καθώς η έκπληξη για τον πληθωρισμό σημαίνει ότι τα πρακτικά θα είναι ελαφρώς παρωχημένα.

    Οι πρώιμοι δείκτες ΡΜΙ οικονομικής δραστηριότητας για τις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνονται όλοι την Παρασκευή, κάτι που περιμένουμε να αποτελέσει το κύριο γεγονός της εβδομάδας για τις αγορές.

    Πέρα από τα δεδομένα και την πολιτική, η αγορά φαίνεται να εξακολουθεί να απορροφά την δραματική αύξηση στις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ σε –τουλάχιστον- βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Πιστεύουμε ότι, από τη στιγμή που θα απορροφηθεί, ο βαθμός αντίστασης για το δολάριο θα συνεχίσει να είναι χαμηλός.

    Στερλίνα

    Η ανακούφιση από το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σκωτία και από την έλλειψη προοπτικής για μια νέα καμπάνια για την ανεξαρτησία, ενισχύθηκε από μια σειρά πολύ θετικών εκθέσεων για τις τιμές των κατοικιών, το ΑΕΠ του Μαρτίου και τις BRC λιανικές πωλήσεις. Η στερλίνα αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας την εβδομάδα υψηλότερα έναντι κάθε κύριου νομίσματος της G10 και των αναδυόμενων αγορών παγκοσμίως.

    Αυτήν την εβδομάδα, εκτός από τους βασικούς προκαταρκτικούς δείκτες δραστηριότητας PMI για το Μάιο που αναμένουμε να εκδοθούν την Παρασκευή, προσβλέπουμε στην έκθεση πληθωρισμού της Τετάρτης. Οι αγορές αναμένουν μέτρια ανάκαμψη στον βασικό πληθωρισμό. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν η τεράστια έκπληξη στον πληθωρισμό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο ή παραμένει προς το παρόν περιορισμένη στις ΗΠΑ.

    Ευρώ

    Την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές επιβεβαίωσαν τη στροφή ως προς την εμπιστοσύνη για την οικονομία της Ευρωζώνης. Πιστεύουμε ότι ένας από τους βασικούς χρηματοοικονομικούς και οικονομικούς παράγοντες για το 2021 θα είναι η σύγκριση της ανάκαμψης της Ευρωζώνης με αυτήν στις ΗΠΑ, τόσο ως προς την ταχύτητα όσο και ως προς τις συνοδευτικές πληθωριστικές πιέσεις.

    Λόγω καθυστερήσεων στα δεδομένα, όμως, δεν θα έχουμε σαφή εικόνα έως τα μέσα του καλοκαιριού. Προς το παρόν, θα επικεντρωθούμε στους κορυφαίους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι δείκτες PMI της Παρασκευής. Μια ακόμη θετική έκπληξη στον δείκτη υπηρεσιών θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο ευρώ στα τέλη της εβδομάδας.

    Δολάριο

    Η πολυαναμενόμενη έκρηξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έγινε πλέον ξεκάθαρη την περασμένη εβδομάδα. Ο γενικός πληθωρισμός κυμαίνεται στο 4,2% σε ετήσια βάση έως τον Απρίλιο. Ακόμη πιο δυσοίωνο είναι το γεγονός ότι ο πιο σταθερός βασικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, έκανε το μεγαλύτερο άλμα από το 1982. Το τριμηνιαίο επιτόκιο τρέχει τώρα με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 5%.

    Το κλειδί τώρα θα είναι η αντίδραση της Federal Reserve. Παρόλο που είχαν μία μετριοπαθή στάση ως προς τα να εξετάσουν βραχυπρόθεσμες πιέσεις στις τιμές και να διατηρήσουν την πολιτική τόνωσης, είναι πιθανό κάποια μέλη να έχουν αντίθετη άποψη λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού. Όσον αφορά τις αγορές συναλλάγματος, το πολύ χαμηλό επιτόκιο και ο αυξανόμενος πληθωρισμός σπάνια αποτελούν θετικό συνδυασμό για οποιοδήποτε νόμισμα, και δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Χρηματιστήριο: Ώθηση λόγω MSCI

    Όλα τα βλέμματα στην ετυμηγορία της Moody’s

    O Charles Hoskinson, το «πράσινο» Cardano, το ράλι και… η ανακάλυψη της Αφρικής

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ