• ΑΓΟΡΕΣ

    Η απόφαση Σταϊκούρα για πρόωρη αποπληρωμή ‎€3,6 δισ. από τα δάνεια του ΔΝΤ ρίχνει το 10ετές – Τα σχέδια για το 2021

    Επιδότηση παγίων δαπανών: Με κρατικά κουπόνια η πληρωμή φόρων και εισφορών

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Μεταξύ 0,55%-0,64% (σήμερα υποχωρεί στο 0,62%) κλείνει η χρονιά για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με τους κοντινούς τίτλους, ειδικά στις αποδόσεις των εντόκων γραμματίων, να καταγράφονται ακόμα και αρνητικές.

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου κινείται πλέον στα όρια των ιστορικών του χαμηλών, σίγουρα όμως αποτελεί ακόμη δέλεαρ για τους ξένους επενδυτές.

    Η απόφαση της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, που είχε κάνει σημαία την αποπληρωμή των δανείων 8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, δημιουργεί την αίσθηση ότι με την έναρξη του εμβολιασμού που συνιστά αλλαγή σελίδας για την υγειονομική κρίση και σηματοδοτεί μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τον βραχνά των δανείων του φορέα που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομίας την περασμένη δεκαετία.

    Πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα για τις εκδόσεις που θα ακολουθήσουν το 2021, αφού, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το υπουργείο Οικονομικών αποκτά και ρόλο… market maker, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

    Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «θα επιδιωχθεί, στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, να εφαρμοστεί πολιτική διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζεται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του ΕΔ στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού».

    Βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει το να μην πειραχτούν τα ταμειακά διαθέσιμα, που σήμερα ξεπερνούν τα 37 δις. ευρώ και η πανδημία ήδη έχει περάσει στη δεύτερη φάση της, ενώ ο χειμώνας βρίσκεται ακόμα μπροστά, παρά το εμβόλιο. Δηλαδή, οι όποιες παρεμβάσεις ακολουθήσουν να μην πιέσουν το μαξιλάρι ρευστότητας κάτω από τα 30 δις. ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται το ποσό αυτό να αποτελεί την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης. Θεωρείται βέβαιο όμως, ότι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τον ESM θα κάνει χρήση από τα 15 δις. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων για την πρόωρη αποπληρωμή των 3,6 δις. ευρώ.

    Η κυβέρνηση και για το 2021 δεν σκοπεύει να «τραβήξει» από τις αγορές περισσότερα από 11 – 12 δις. ευρώ. Όπως τονίζεται, «δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του ΕΔ, των αναμενομένων αυξημένων εκταμιεύσεων προς το ΕΔ από τα διάφορα σχήματα που έχουν ήδη αποφασισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του για το έτος 2021, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτή του 2020. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του ΕΔ στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με επέκταση της φυσικής ωρίμανσής τους, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του ΕΔ, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ΕΔ ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης».

    Τέλος, το βραχυχρόνιο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, με το ανεξόφλητο πλέον στα 13 δισ. ευρώ, όπως αποτυπώνεται στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων 13, 26 και 52 εβδομάδων, εξακολουθεί να κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρά την πρόσκαιρη άνοδο κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στις πρόσφατες δημοπρασίες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του 2020 αυτό διαμορφώθηκε στο -0,04% για τα τρίμηνα, 0,0% για τα εξάμηνα και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, 0,0%, για τα ετήσια έντοκα γραμμάτια, γεγονός που οφείλεται στη διεθνή πτωτική πορεία των επιτοκίων, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο PEPP (ποσοτική χαλάρωση) και τις επιτυχημένες εξόδους της χώρας στις αγορές κεφαλαίων τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Σταϊκούρας: Εκκίνηση διαδικασιών νέας πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ ύψους €3,6 δισ.

    Το Ταμείο Ανάκαμψης και η «τυφλή» αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΝΤ: Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι επαρκής σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο



    ΣΧΟΛΙΑ