F

ΑΓΟΡΕΣ

Οι αγορές διέκοψαν την αναταραχή στην Ουάσιγκτον – Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

  • Του Enrique Diaz Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury
Enrique Diaz Alvarez Ebury

Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στη δεύτερη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τρίτο τρίμηνο του 2020.

Tα έκτακτα γεγονότα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα απέτυχαν να εντυπωσιάσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι μετοχές των ΗΠΑ ενισχύθηκαν σε νέα υψηλά επίπεδα, τα επιτόκια συνέχισαν να αυξάνονται, όπως και τα commodities, και το δολάριο ΗΠΑ βρήκε το βηματισμό του μετά από εβδομάδες απώλειας.

Οι επενδυτές προφανώς έκριναν ότι το αμερικανικό Κογκρέσο δεν απειλήθηκε ποτέ σοβαρά από τις ταραχές στο Καπιτώλιο, οπότε θεωρούν ότι επανήλθε η κανονικότητα ενός πολιτικού κύκλου στον οποίο οι Δημοκρατικοί έχουν τον έλεγχο όλων των κυβερνητικών κλάδων.

Καθώς η διαδικασία του εμβολιασμού για την COVID-19 βρίσκεται σε εξέλιξη, τα data που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες όπως η αδύναμη έκθεση για την εργασία των ΗΠΑ έχουν λιγότερες επιπτώσεις στις αγορές, οι οποίες επικεντρώνονται περισσότερο στου βαθμό εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρήσεων καθώς και στις ανακοινώσεις για lockdown.

Με το Κογκρέσο να είναι απασχολημένο με μια δεύτερη διαδικασία αποπομπής εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, το κύριο γεγονός της επόμενης εβδομάδας θα είναι η ανακοίνωση στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Τετάρτη. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Στερλίνα

Πλέον η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιτευχθεί και οι αγορές συναλλάγματος μετατοπίζουν την προσοχή τους από τα πρωτοσέλιδα για το Brexit στις ανακοινώσεις για τα μέτρα του lockdown στο ΗΒ.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δημοσιεύματα εφημερίδων αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του ΗΒ σχεδιάζει νέα πιο αυστηρά μέτρα από εκείνα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τη στερλίνα στις ασιατικές αγορές νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Στα θετικά, ο εμβολιασμός πραγματοποιείται με πιο γρήγορο ρυθμό στο ΗΒ από ό,τι στην Ευρώπη, το οποίο είναι καλό για τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης στα μέσα του έτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να στηρίξει το νόμισμα.

Ευρώ

Το ράλι του ευρώ τις προηγούμενες εβδομάδες φρενάρει κάπως, εν μέρει λόγω των ειδήσεων ότι η διάθεση εμβολίων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπολείπεται τόσο των προσδοκιών των χωρών όσο του ρυθμού στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή η διαδικασία είναι κλειδί για την ανάλυσή μας για μια ταχύτερη του αναμενομένου οικονομική ανάκαμψη μετά την έναρξη της άρσης των lockdown. Είναι νωρίς ακόμη, ωστόσο θα παρακολουθούμε αυτούς τους αριθμούς πολύ προσεκτικά και υποθέτουμε ότι και οι αγορές θα κάνουν το ίδιο.

Προς το παρόν, η πρόβλεψή μας για το ευρώ μακροπρόθεσμα παραμένει θετική, ωστόσο αναμένουμε λίγες εβδομάδες σταθεροποίησης μετά την απότομη άνοδο των περασμένων εβδομάδων.

Δολάριο ΗΠΑ

Οι αγορές αποφάσισαν να προσβλέπουν στη διάθεση εμβολίων και την άρση των lockdown στα μέσα του 2021. Εστιάζουν πέρα από την πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ, καθώς και τα απογοητευτικά στοιχεία για την εργασία τον Δεκέμβριο που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Πολύ χαμηλά βρίσκονται και οι αριθμοί για τη φιλοξενία και την αναψυχή, κάτι που επηρέασε προς τα κάτω τα νούμερα για τις νέες θέσεις εργασίας. Οι ΗΠΑ υπέστησαν μια καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

Η νίκη των Δημοκρατικών στους δυο γύρους της Γερουσίας της Georgia σημαίνει ότι είναι πιθανόν να δοθεί επιπλέον δημοσιονομική ώθηση. Βραχυπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι οι προκύπτουσες υψηλότερες αποδόσεις στις ΗΠΑ θα προσφέρουν στήριξη στο δολάριο ΗΠΑ. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα διατηρούμε την άποψη ότι το δολάριο θα κινηθεί πιο πτωτικά.

Διαβάστε ακόμη:

Άδωνις Γεωργιάδης: Νέα μέτρα στήριξης για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης-Η κυβέρνηση έχει σχέδιο

Επίδομα θέρμανσης: Λήγει σήμερα η υποβολή των αιτήσεων

Διευκρινίσεις για τη μείωση μισθωμάτων και την αποζημίωση των εκμισθωτών – Οι προθεσμίες

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ