• ΑΓΟΡΕΣ

    HSBC: Βλέπει νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ή 7ετές και αξία στα ελληνικά ομόλογα

    Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Υπάρχει ακόμη αξία στην καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, υποστηρίζει σε σημερινή έκθεσή της για τα ελληνικά και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα η HSBC, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτό ισχύει ιδίως για τους 7ετείς με 10ετείς τίτλους.

    Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της HSBC σημειώνουν ότι μπορεί η «μεγάλη κίνηση» να έχει τελειώσει, αλλά θεωρούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει αξία στην καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, η οποία έχει πλέον «ομαλοποιηθεί»

    Όπως επισημαίνουν, το γεγονός ότι η Ελλάδα καταφέρνει να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα 4%, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που έχει σήμερα να αναχρηματοδοτεί σε βιώσιμα επίπεδα της υποχρεώσεις της, προσφέρει ασφάλεια στους επενδυτές, όπως φάνηκε και από τη ζήτηση που προσέλκυσε η πρόσφατη έκδοση 15ετούς τίτλου από το Ελληνικό Δημόσιο. Θεωρούν, μάλιστα, ότι η επόμενη έκδοση θα είναι 10ετούς τίτλου προκειμένου να ακολουθήσει άλλη μία πρόωρη πληρωμή δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Επιπλέον, σημειώνουν πως οι 8ετείς με 15ετείς διάρκειες του Ελληνικού Δημοσίου δείχνουν να αποτελούν καλύτερη αξία σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ιταλικούς τίτλους, αλλά θεωρούν ότι η σχέση ρίσκου/ανταμοιβής είναι υπέρ των ελληνικών ομολόγων σε όλη την καμπύλη των αποδόσεων, αν ως βασικό κριτήριο κινδύνου εκληφθεί η μεταβλητότητα των τιμών. Στον αντίποδα, το μεγαλύτερο μειονέκτημα των ελληνικών τίτλων έναντι των ιταλικών είναι η ρευστότητα της αγοράς, αλλά ακόμη και εκεί τα πράγματα, όπως επισημαίνουν, βελτιώνονται.

    Ψήφος εμπιστοσύνης στο 7ετές (για την ώρα)

    Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους διάρκειες των ελληνικών ομολόγων, οι αναλυτές της HSBC βλέπουν με πιο θετικό μάτι τα 7ετή ομόλογα, ανεβάζοντας μάλιστα τον στόχο για τον επταετή τίτλο λήξεως το 2026, για τον οποίο δίνει σύσταση αγοράς.

    Την ίδια στιγμή θεωρούν ότι είναι πιθανό να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αλλά και νέων εκδόσεων στο φάσμα της 7ετίας-10ετίας.

    Προοπτικές για νέες εκδόσεις

    Οι αναλυτές της HSBC πιστεύουν, συγκεκριμένα, ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές, κατά πάσα πιθανότητα και πάλι με 10ετές ομόλογο, αν και δεν αποκλείεται η 7ετία.

    Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη έκδοση 15ετούς τίτλου από το Ελληνικό Δημόσιο, επισημαίνουν ότι ήταν αξιοσημείωτη, επειδή πέρασε το ορόσημο του 2033, όταν και θα πρέπει να καταβληθούν οι τόκοι των δανείων της χώρας προς τον EFSF, ύψους 96,9 δισ. ευρώ, που μετακυλήθηκαν το 2018.

    Θεωρούν επίσης ότι η καλύτερη περίπτωση για κάποιον που τον ενδιαφέρει το spread είναι οι λήξεις 2028 έως 2037.

     



    ΣΧΟΛΙΑ