• ΑΓΟΡΕΣ

    Handelsblatt: Υπάρχουν και στοιχεία που δείχνουν πως το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022

    • NewsRoom


    Ο Ιανουάριος και ο Δεκέμβριος του 2022 δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί από άποψη διάθεσης, σημειώνει η Handelsblatt.

    Στις αρχές του έτους, πολλοί ήταν ακόμα χαρούμενοι που είχαν επιτέλους αφήσει πίσω τους τον κορονοϊό. Ο Dax είχε ανέβει πάνω από το όριο των 16.000 μονάδων κατά τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης και πολλές εταιρείες έβλεπαν με ελπίδα τη χρονιά.

    Ακόμα και τότε, υπήρχε ένας πληθωρισμός της τάξης του 5%, κάτι που οι οικονομολόγοι δεν είχαν παρατηρήσει στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη εδώ και πολύ καιρό, αλλά ας είναι, σκέφτηκαν όχι λίγοι και απέρριψαν τις αυξημένες τιμές ως επακόλουθο της πανδημίας, κατά την οποία τα εργοστάσια έμειναν στάσιμα και οι αλυσίδες εφοδιασμού έσπασαν.

    Θα μπορούσε να ήταν μια καλή χρονιά, όχι μόνο όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αλλά τότε ήρθε ένα γεγονός που πολλοί φοβόντουσαν αλλά δεν το θεωρούσαν πιθανό: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σοβαρεύτηκε και άφησε τα ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν στην Ουκρανία. Αν και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν μίλησε για τη “στροφή των καιρών” παρά μόνο εβδομάδες αργότερα, η 24η Φεβρουαρίου την είχε ήδη προαναγγείλει.

    Ο πόλεμος όχι μόνο προκάλεσε ανυπολόγιστη δυστυχία στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά προκάλεσε επίσης άμεσα και έμμεσα στρεβλώσεις στις αγορές που είχαν να παρατηρηθούν από το 2008. Ενώ εκείνη την εποχή τα προβλήματα ήταν άμεσα μετρήσιμα στους πίνακες τιμών και στον αριθμό των μη χορηγούμενων πλέον δανείων με κάθε σαφήνεια, οι καταστροφές του έτους 2022 είναι συχνά αναγνωρίσιμες στα χρηματιστήρια μόνο ως μικρές πτώσεις.

    Ο Dax έχει χάσει λιγότερο από 9% μέσα σε ένα χρόνο, και η κατάσταση είναι παρόμοια για τους άλλους κορυφαίους δείκτες, εκτός από τη Ρωσία. Ωστόσο, η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και τα κακά νέα διαπερνούν πολλούς τομείς και τομείς της ζωής.

    Υπάρχουν όμως και στοιχεία που δείχνουν μια καλύτερη χρονιά το 2023.

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Η νέα, παλιά εικόνα του εχθρού

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η γερμανική οικονομία. Στις 24 Φεβρουαρίου, το έτος 2022 πήρε μια τροπή που εξακολουθεί να βαραίνει τους ανθρώπους στην Ουκρανία, τη Ρωσία και ολόκληρο τον κόσμο.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες εκείνης της Πέμπτης, πάνω από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν στο έδαφος της Ουκρανίας. Τις προηγούμενες εβδομάδες και μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε μετακινήσει όλο και περισσότερα στρατεύματα και πολεμικό εξοπλισμό στα ουκρανικά σύνορα, κάτι που εξακολουθούσε να απορρίπτεται στο εξωτερικό ως ασήμαντο σαμποτάζ. Το σοκ ήταν ακόμη μεγαλύτερο όταν έγινε γνωστό ότι τα στρατεύματα είχαν ξεκινήσει με κατεύθυνση το Κίεβο και μπόρεσαν να προχωρήσουν γρήγορα στο εσωτερικό της Ουκρανίας κατά την έναρξη της εισβολής.

    Εκτός από όλη την ανθρώπινη δυστυχία που προκάλεσε αυτός ο πόλεμος, οι χρηματοπιστωτικές και ενεργειακές αγορές δέχθηκαν επίσης πιέσεις. Ο Dax – και πολλοί άλλοι δείκτες – διολίσθησαν τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη ρωσική εισβολή. Ο γερμανικός κύριος δείκτης υποχώρησε κατά περίπου 10% και πάνω από 1500 μονάδες. Η διολίσθηση δεν σταμάτησε μέχρι τα μέσα Μαρτίου και έκτοτε ο Dax κυμαίνεται σε έναν διάδρομο μεταξύ 12.500 και 14.500 μονάδων.

    Οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του σιταριού αυξήθηκαν ραγδαία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν αμέσως πολλά κράτη στη Ρωσία, οι ρωσικές εταιρείες φυσικού αερίου και πετρελαίου περιόρισαν τις παραδόσεις τους. Ως αποτέλεσμα, η τιμή της μετοχής της εταιρείας εμπορίας φυσικού αερίου Uniper έπεσε κατακόρυφα.

    Η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ευρώπης- εάν οι προμήθειες παραπαίουν, πρέπει να βρεθούν γρήγορα εναλλακτικές λύσεις. Όμως, το βιαστικά αγορασμένο υγροποιημένο αέριο από το εμιράτο του Κατάρ ρέει μόλις από τα τέλη του έτους και σε πολύ υψηλότερη τιμή από ό,τι το ρωσικό αέριο κάποτε. Ειδικά η γερμανική βιομηχανία, η οποία επωφελούνταν επί χρόνια από το φθηνό φυσικό αέριο από την Ανατολή, πλήττεται σκληρά από τις υψηλότερες τιμές.

    Αλλά και οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις, όπως τα αρτοποιεία, επηρεάζονται μαζικά. Δεν επηρεάζονται μόνο από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, αλλά και από τις αυξημένες τιμές των σιτηρών. Εξάλλου, η Ουκρανία είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς σιταριού στον κόσμο και εκατομμύρια τόνοι σιτηρών είτε δεν θα μπορούσαν να συγκομιστούν είτε, αν συγκομιστούν, δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κάπως λιγότερο έντονα, αλλά και πάλι αισθητά – επίσης επειδή τα άλλα κράτη του καρτέλ πετρελαίου Opec σταμάτησαν την παραγωγή.

    Αυτό το μείγμα δείχνει πόσο ολοκληρωμένα οι κρίσεις του 2022 παρεμβαίνουν στην οικονομική ζωή και την καθημερινή ζωή. Σε αντίθεση με το 2008, για παράδειγμα, όταν πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φοβόντουσαν την κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, σήμερα υπάρχουν διάφορα σενάρια τρόμου: ένας πόλεμος στην Ευρώπη που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε παγκόσμιο πόλεμο λόγω της εμπλοκής των ΗΠΑ.

    Υψηλά και σταθερά ποσοστά πληθωρισμού λόγω των αυξημένων τιμών της ενέργειας, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση και να προκαλέσουν αναταραχή στον πληθυσμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι δεν θα μπορούν πλέον να πληρώνουν θέρμανση ή τρόφιμα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη υποσχεθεί να βοηθήσει εδώ, αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα χρέη της Γερμανίας να πάρουν εντελώς νέες διαστάσεις.

    Όσο κυνικό και αν ακούγεται, η κρίση αυτή έχει και θετικά αποτελέσματα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία θα σημειώσει τεράστια πρόοδο όσον αφορά την ανακαίνιση των ακινήτων ώστε να γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά. Και ακόμη και σε βιομηχανίες που καταναλώνουν πολλή ενέργεια, οι ειδικοί εργάζονται πυρετωδώς για να καταστήσουν τα εργοστάσια ανεξάρτητα από τα ορυκτά καύσιμα και να χρησιμοποιούν αναγεννητική ενέργεια.

    Πληθωρισμός και επιτόκια: χωρίς νικητές

    Οι συνέπειες του πληθωρισμού είναι αισθητές παντού, ακόμη και οι κλασικοί νικητές του πληθωρισμού, όπως οι μετοχές και ο χρυσός, δεν είχαν καλή χρονιά το 2022.

    Όποιος ασχολείται με το χρηματιστήριο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα γνωρίζει ότι υπάρχουν κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων των οποίων οι αξίες συνήθως κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις. Τις προηγούμενες δεκαετίες, αυτό συνέβαινε με τις μετοχές και τα ομόλογα. Όταν οι μετοχές ανέβαιναν, τα ομόλογα ήταν αδύναμα και το αντίστροφο.

    Το 2022, αυτό ήταν διαφορετικό. Οι μετοχές, τουλάχιστον όταν εξετάζονται ευρέως στην αγορά, έχασαν αξία λόγω του πολέμου και του πληθωρισμού. Οι τιμές των ομολόγων έκαναν το ίδιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, με επικεφαλής την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αύξησαν σημαντικά τα βασικά επιτόκια. Εξάλλου, ο πληθωρισμός έπρεπε να καταπολεμηθεί. Είχε αυξηθεί σε διψήφια ποσοστά σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών που προκάλεσαν η πανδημία της Κορόνας και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Ενώ η Fed υπό τον πρόεδρο Τζέρομι Πάουελ ήταν πολύ πιο επιθετική εδώ, χρειάστηκε να περάσει ο Αύγουστος για να ανακοινώσει η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ το πρώτο βήμα των επιτοκίων από το μηδέν στο 0,5%. Ενώ η οικονομία των ΗΠΑ δεν επηρεάζεται σχεδόν καθόλου από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, οι ευρωπαϊκές οικονομίες υποφέρουν από ελλείψεις πρώτων υλών και ενέργειας.

    Αυτό θέτει την ΕΚΤ σε δίλημμα: η κεντρική τράπεζα πρέπει να προσπαθήσει να πιέσει τον πληθωρισμό προς τα κάτω με υψηλότερα βασικά επιτόκια, αλλά από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις χρειάζονται φθηνά δάνεια όχι μόνο στις ασθενέστερες οικονομίες της νότιας Ευρώπης. Ωστόσο, η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων εκδηλώνεται όλο και περισσότερο και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως δείχνει, για παράδειγμα, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων.

    Τα ομόλογα αντανακλούν όμως και τις πολιτικές εξελίξεις. Το διάγραμμα των βρετανικών κρατικών ομολόγων, για παράδειγμα, δείχνει την καμπύλη πυρετού της κυβερνητικής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι πολίτες και η οικονομία υποφέρουν όχι μόνο από τον πληθωρισμό αλλά και από τις συνέπειες του Brexit.

    Η τιμή του χρυσού, ως το κατ’ εξοχήν νόμισμα της κρίσης, εξελίχθηκε κατ’ εικόνα των πολεμικών γεγονότων. Τον Μάρτιο, η ουγγιά του τρόικου άξιζε κατά περιόδους πάνω από 2.000 δολάρια ΗΠΑ, για να υποχωρήσει στη συνέχεια κάτω από τα 1.800 δολάρια ΗΠΑ. Αυτό είναι εκπληκτικό, διότι ο χρυσός συχνά θεωρείται ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού και ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται μέχρι το φθινόπωρο, ενώ η τιμή του πολύτιμου μετάλλου παρέμεινε σχεδόν η ίδια.

    Με την άνοδο των βασικών επιτοκίων, υπήρξε επίσης ανταγωνισμός στις προσφορές καταθέσεων μίας ημέρας και προθεσμιακών καταθέσεων για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Οι τράπεζες προτιμούν τώρα να παίρνουν και πάλι “φρέσκο” χρήμα από ιδιώτες πελάτες. Στις αρχές του καλοκαιριού αυξήθηκαν τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας ενός έτους και στα τέλη του καλοκαιριού συνέβη κάτι με τις καταθέσεις μίας ημέρας.

    Εδώ, η άμεση τράπεζα ING πληρώνει σήμερα στους νέους πελάτες δύο τοις εκατό και οι πελάτες της Credit Agricole μπορούν να λάβουν 2,7 τοις εκατό για ένα έτος στο τέλος του έτους. Παρ’ όλη τη χαρά και το ενδιαφέρον που προκάλεσε η “επιστροφή των επιτοκίων”, όπως έγραψαν πολλοί σχολιαστές, με φόντο έναν πληθωρισμό γύρω στο δέκα τοις εκατό, οι αποταμιευτές χάνουν περισσότερα χρήματα σε πραγματικούς όρους, ακόμη και με τις κορυφαίες προσφορές, απ’ ό,τι σε εποχές που τα χρήματα όψεως απέδιδαν 0,15%.

    Εν τω μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες αναμένουν όλο και περισσότερο μια πιο θετική χρονιά το 2023. Όσο όμως ο πληθωρισμός δεν μειώνεται αισθητά και ο στενά συνδεδεμένος πόλεμος στην Ουκρανία δεν τελειώνει, οι επενδυτές θα πρέπει να βιώσουν ένα ακόμη φτωχό έτος το 2023.

    Οι ελπίδες για ένα ράλι στο τέλος του έτους διαψεύστηκαν πρόσφατα από την ιαπωνική κεντρική τράπεζα. Στην Ιαπωνία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

    Μέχρι τώρα, ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία ήταν υψηλός για τα τοπικά δεδομένα και ξεπερνούσε το τρία τοις εκατό. Επειδή ήταν και εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, το γεν έγινε ακριβότερο, γεγονός που με τη σειρά του αποτέλεσε πρόβλημα για τους εξαγωγείς της Ιαπωνίας. Με την απόφασή της να αγοράσει λιγότερα ομόλογα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας συμπίεσε το δικό της νόμισμα, αλλά αυτό χάλασε το κλίμα για πολλούς χρηματιστηριακούς παράγοντες.

    Στέγαση: Οι συνέπειες του άλματος των επιτοκίων

    Τα επιτόκια των οικοδομικών δανείων έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί. Αυτό κάνει πολλούς που ήθελαν να χτίσουν ή να αγοράσουν να παραμείνουν ενοικιαστές.

    Τα επιτόκια των οικοδομικών δανείων δεν αυξήθηκαν ποτέ τόσο γρήγορα όσο θα αυξηθούν το 2022 τα τελευταία 40 χρόνια. Ενώ τον Ιανουάριο υπήρχαν ακόμη προσφορές όπου οι δανειολήπτες έπρεπε να πληρώσουν ένα επιτόκιο 1% με δεκαετές σταθερό επιτόκιο, τα επιτόκια αυξήθηκαν στο 4% μέχρι το φθινόπωρο. Ως αποτέλεσμα, η προηγουμένως ανθηρή αγορά χρηματοδότησης κατασκευών κατέρρευσε.

    Πολλοί άνθρωποι που απλώς ονειρεύονταν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι παρέμειναν ενοικιαστές και τώρα φοβούνται την αύξηση των ενοικίων και τους φρικτούς λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αυξήσουν τα ενοίκια αλματωδώς λόγω κανονισμών που ισχύουν στη Γερμανία. Οι μέτοχοι της μεγαλύτερης ιδιοκτήτριας εταιρείας της Γερμανίας Vonovia ένιωσαν επίσης τι σήμαινε αυτό.

    Η τιμή της μετοχής της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται περίπου μισό εκατομμύριο διαμερίσματα σε εθνικό επίπεδο, μειώθηκε στο μισό κατά τη διάρκεια του έτους. Ήδη υπάρχουν προφήτες που βλέπουν τους ομίλους ακινήτων να κλονίζονται. Ένα σενάριο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα τουλάχιστον για τους κατασκευαστές έργων που έχουν δανειστεί πολλά και εξαρτώνται αντίστοιχα από τα χαμηλά επιτόκια.

    Κατά το τρέχον έτος, σταμάτησαν περισσότερα στεγαστικά έργα από ποτέ άλλοτε. Δεδομένου ότι η ζήτηση για κατοικίες εξακολουθεί να είναι υψηλή σε πολλά μέρη, τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα γίνονται και πάλι ενδιαφέροντα για τους επενδυτές.

    Αλλά η ενεργειακή κρίση αναγκάζει επίσης τους ιδιοκτήτες και τους κατασκευαστές να αρχίσουν να ανακαινίζουν και να χτίζουν με ενεργειακά αποδοτικό τρόπο. Πολλές τράπεζες αναφέρουν ότι η ζήτηση για δάνεια που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων έχει αυξηθεί εξαιρετικά το 2022. Και η ομοσπονδιακή Kreditanstalt für Wiederaufbau έχει επίσης προσαρμόσει τα δάνειά της KfW.

    Κραχ

    Αλλά τα υψηλότερα βασικά επιτόκια προκάλεσαν επίσης μια στροφή στη χρηματιστηριακή αγορά: για χρόνια, οι μετοχές τεχνολογίας είχαν φέρει το ράλι, αλλά το 2022 τα αστέρια της χρηματιστηριακής αγοράς κατέρρευσαν.

    Για παράδειγμα, η μητρική Meta του Facebook έχασε σχεδόν τα 2/3 της αξίας της: η κλασική επιχείρηση γύρω από τα κοινωνικά δίκτυα δεν αναπτύσσεται πλέον. Αντίθετα, το τμήμα “Reality Labs” της εταιρείας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας, κατανάλωσε 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τους πρώτους εννέα μήνες.

    Το παράδειγμα δείχνει πόσο δραματικά έχει μετατραπεί η διάθεση στην αγορά. Για χρόνια, οι υψηλές απώλειες και μερικές φορές ακόμη και η έλλειψη τζίρου δεν ήταν αντίθετες με την άνοδο των τιμών. Αυτό έχει αλλάξει λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Αυτό καθιστά τη χρηματοδότηση ακριβότερη, ενώ ταυτόχρονα τα κέρδη που βρίσκονται στο μέλλον – στα οποία βασίζονται οι αποτιμήσεις αυτών των μετοχών ανάπτυξης – προεξοφλούνται με το υψηλότερο επιτόκιο και αξίζουν λιγότερο από τη σημερινή προοπτική. Αντίθετα, οι εταιρείες χαμηλής αξίας με ένα ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο έχουν ζήτηση – οι λεγόμενες μετοχές αξίας.

    Η σύγκριση του “ARK Innovation ETF” (ARKK) με τη μετοχή της Berkshire Hathaway δείχνει εντυπωσιακά αυτή τη μετατόπιση.

    Το ARKK είναι το εμβληματικό διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο της διακεκριμένης επενδύτριας τεχνολογίας Cathie Wood. Επικεντρώνεται αποκλειστικά σε εταιρείες που αναπτύσσουν ανατρεπτικές τεχνολογίες. Ωστόσο, πολύ λίγες από αυτές έχουν ακόμη κέρδος. Η τιμή της μετοχής της ARKK έπεσε κατά δύο τρίτα φέτος. Η Berkshire Hathaway είναι ο όμιλος του επενδυτή αξίας Warren Buffett. Οι μετοχές της, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν κατά τέσσερα τοις εκατό στο δύσκολο περιβάλλον της αγοράς.

    Μαζί με τις μετοχές τεχνολογίας, κατέρρευσε και η αγορά κρυπτογράφησης. Τα νομίσματα του κυβερνοχώρου υπέφεραν επίσης από την άνοδο των επιτοκίων. Επιπλέον, όμως, υπήρξαν πτωχεύσεις διαφόρων πλατφορμών κρυπτογράφησης, σε συνδυασμό με ισχυρισμούς περί απάτης. Η προκύπτουσα κρίση εμπιστοσύνης προκάλεσε την πτώση της αξίας όλων των κρυπτονομισμάτων κατά περισσότερο από 60%.

    Μεταξύ ελπίδας και τρόμου

    Ωστόσο, υπήρχαν επίσης διάφορες εταιρείες ουσίας που έχασαν σημαντική αξία στο χρηματιστήριο φέτος. Η Adidas, για παράδειγμα, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της τέσσερις φορές λόγω των δυσκολιών στην αλυσίδα εφοδιασμού και της αδύναμης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα. Οι επενδυτές μιλούν επίσης για έλλειμμα καινοτομίας. Ως αποτέλεσμα, η μετοχή της Adidas μειώθηκε στο μισό της αξίας της.

    Η Credit Suisse ήταν ένας από τους μεγάλους χαμένους στο χρηματιστήριο. Οι τράπεζες επωφελούνται στην πραγματικότητα από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέσω υψηλότερων περιθωρίων επιτοκίου. Ωστόσο, το υψηλό κόστος για νομικές διαφορές και διαγραφές, καθώς και η αδυναμία στη βασική δραστηριότητα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων οδήγησαν σε απώλεια δισεκατομμυρίων για τη μεγάλη ελβετική τράπεζα: η τιμή της μετοχής κατέρρευσε.

    Η εξέλιξη αυτή τροφοδοτήθηκε από την αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική στρατηγική, καθώς και από εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με μια υποτιθέμενη κρίσιμη κατάσταση της τράπεζας. Με τη σειρά τους, τα λεγόμενα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS), με τα οποία οι επενδυτές αντισταθμίζουν την αθέτηση πληρωμών των ομολόγων της Credit Suisse, αυξήθηκαν σε υψηλό όλων των εποχών. Το κόστος ήταν συνεπώς υψηλότερο από ό,τι για τις ιταλικές τράπεζες. Η κατάσταση ηρέμησε μόνο προς το τέλος του έτους.

    Αντίθετα, μια από τις λίγες ιστορίες επιτυχίας στο χρηματιστήριο ήταν η δημόσια εγγραφή της Porsche AG. Με όγκο έκδοσης περίπου εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, ήταν η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στη Γερμανία μετά το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της Telekom.

    Το εγχείρημα επιχειρήθηκε σε ένα δύσκολο χρηματιστηριακό περιβάλλον – και πέτυχε επειδή η ισχυρή μάρκα και η υψηλή κερδοφορία έπεισαν τους επενδυτές: ο κατασκευαστής σπορ αυτοκινήτων έγινε αποδεκτός στο χρηματιστήριο ως ένα μείγμα Mercedes-Benz και Ferrari.

    Μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο στα τέλη Σεπτεμβρίου, η τιμή της μετοχής αυξήθηκε έως και 33%, γεγονός που χάρισε στη θυγατρική της Volkswagen μια θέση στο κορυφαίο χρηματιστηριακό πρωτάθλημα, το Dax 40. Έκτοτε, η τιμή της μετοχής έχει μειωθεί, αλλά οι επενδυτές που επενδύουν για πρώτη φορά εξακολουθούν να έχουν κερδίσει περίπου 15 τοις εκατό. Μόνο λίγες μετοχές το κατάφεραν αυτό φέτος.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Ολοκλήρωσαν τη χειρότερη χρονιά τους από το 2018



    ΣΧΟΛΙΑ