• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Προβλέπει αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μ.β. στις επόμενες δύο συνεδριάσεις

    • Bloomberg
    Jari Stehn, οικονομολόγος της Goldman Sachs

    Jari Stehn, οικονομολόγος της Goldman Sachs


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

    Οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jari Stehn έκαναν προηγουμένως λόγο για πιο μέτρια αύξηση 50 μονάδων βάσης στην τελευταία συνεδρίαση του έτους της ΕΚΤ, αλλά «πιστεύουμε ότι ο ανοδικός πληθωρισμός το τέταρτο τρίμηνο θα δυσκολέψει την μείωση του ρυθμού της αύξησης», επισήμαναν σε σημείωμα τους.

    Μετά από αυτό, η Goldman Sachs προβλέπει ότι θα ακολουθήσει μια κίνηση 50 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο — διπλάσια από την προηγούμενη πρόβλεψη — «καθώς η πολιτική γίνεται πιο περιοριστική, οι αριθμοί του πληθωρισμού σταθεροποιούνται και καθίσταται σαφές ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε ύφεση», ανέφεραν οι οικονομολόγοι. «Η επικαιροποιημένη πρόβλεψή μας αυξάνει έτσι το τερματικό επιτόκιο στο 2,75%».

    Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της — αυτόν τον μήνα κατά 75 μονάδες βάσης. Το ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει καθώς η άνοδος των τιμών συνοδεύεται από ολοένα αυξανόμενες προβλέψεις για ύφεση.

    Οι επενδυτές της χρηματαγοράς βλέπουν την ΕΚΤ να πραγματοποιεί άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα τον Οκτώβριο, με το επιτόκιο καταθέσεων — επί του παρόντος 0,75% — να αυξάνεται πέραν του 2% μέχρι το τέλος του έτους.

    Διαβάστε ακόμη:

    Citi, Goldman Sachs & Deutsche Bank: Τριπλή παγίδα ύφεσης, πληθωρισμού και αυξημένων επιτοκίων θα πλήξει την Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ