• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Γιατί το trade-off μεταξύ κινδύνων και ανόδου είναι ελκυστικό για μετοχές

    Goldman Sachs


    «Αυτή την εβδομάδα, οι δείκτες S&P 500 και EURO STOXX 50 υποχώρησαν σε έδαφος bear market και η καμπύλη αποδόσεων των 5ετών μείον τα 10ετή ομόλογα ΗΠΑ (5y-10y) αντιστράφηκε, μετά τις ισχυρές εκτυπώσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ την περασμένη εβδομάδα, τα φτωχά στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα και τις “γερακίστικες” κεντρικές τράπεζες», εξηγεί η Goldman Sachs σε ένα εξειδικευμένο report για τους πελάτες της.

    «Οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά φέτος, με 11,5 φορές τα κέρδη των επόμενων 12μηνών (12m fwd PE), οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται τώρα 4 φορές σε όρους PE κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο τους από το 1995. Τούτου λεχθέντος, είχαν μειωθεί χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid στις 11 φορές, της κρίσης της ευρωζώνης στις 8,3 φορές και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στις 7,2 φορές, εξηγεί η τράπεζα.

    «Βραχυπρόθεσμα, οι κίνδυνοι ύφεσης επιβαρύνουν τις μετοχές και πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός πρέπει να κορυφωθεί για να σημειώσουν ράλι οι μετοχές. Έχουμε ουδέτερη σύσταση για τις μετοχές για το τρίμηνο, καθώς είναι πιθανό να είναι δύσκολο να υπάρξει σαφήνεια σε αυτόν τον ορίζοντα. Οι στρατηγικοί μας σύμβουλοι για τα εμπορεύματα αύξησαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ οι οικονομολόγοι μας υποβάθμισαν την πρόβλεψή τους για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 4ο τρίμηνο στο 1,25% (4ο τρίμηνο/ 4ο τρίμηνο) μετά την πρόσφατη σύσφιξη του . Η βραδύτερη ανάπτυξη, η πιο επίπεδη καμπύλη αποδόσεων και η ύφεση είναι όλα αρνητικά για τις μετοχές και συμβάλλουν στην αύξηση του πριμ κινδύνου των μετοχών (ERP)», εξηγεί η ομάδα της τράπεζας.

    Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι οι δείκτες PMI όταν κινούνται κάτω από το όριο του 55, το ERP συνήθως διευρύνεται κατά περίπου 70 μ.β. και οι μετοχές υποαποδίδουν ελαφρώς σε σχέση με τα ομόλογα (-0,5%). Η υποαπόδοση είναι πιο σοβαρή (-2%) όταν μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης ακολουθεί ύφεση. Η συγκριτική αξιολόγηση των μετοχών με τους δείκτες PMI δείχνει ότι οι μετοχές τιμολογούνται επί του παρόντος το δείκτη PMI λίγο κάτω από το 50, δηλαδή μια σχετικά ήπια ύφεση .

    Η πιο επίπεδη καμπύλη αποδόσεων, η οποία αντικατοπτρίζει ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης, συσχετίζεται αρνητικά με το ERP, δηλαδή το ERP αυξάνεται όταν η καμπύλη επιπεδώνεται ή αντιστρέφεται. Τούτου λεχθέντος, αξίζει να έχουμε κατά νου ότι πάνω από μια δεκαετία ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έχει στρεβλώσει την καμπύλη αποδόσεων και την καθιστά λιγότερο αξιόπιστο σήμα. Τα μακροπρόθεσμα ασφάλιστρα δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί και ο υψηλός τρέχων πληθωρισμός σημαίνει ότι η καμπύλη μπορεί εύκολα να αναστραφεί.

    Η Goldman Sachs για το χρονικό διάστημα των 12 μηνών όμως έχει σύσταση υπεραπόδοσης για τις μετοχές (overweight) και βλέπει περιθώρια για την πτώση του ERP προς τα κάτω. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση (GFC), ο μέσος πληθωρισμός ήταν μικρότερος από 1,5% στην Ευρώπη και οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων ώθησαν το ERP σε μέσο όρο 6%. Πριν από το 2008 όμως, ο πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο 2,5%, δηλαδή λίγο πιο κοντά στα σημερινά επίπεδα πληθωρισμού, και το ERP ήταν κατά μέσο όρο 2,5%. «Πιστεύουμε ότι μόλις ο πληθωρισμός κορυφωθεί και οι πιθανότητες εισόδου σε ύφεση ή σε μια παρατεταμένη εποχή στασιμοπληθωρισμού υποχωρήσουν, το ERP θα πρέπει να κινηθεί δομικά χαμηλότερα, καθώς εξελίσσεται η οικονομία», εξηγεί η GS.

    «Υποθέτοντας ότι το ERP διαμορφώνεται κάπου μεταξύ του μέσου όρου του μετά και πριν από τη GFC, το τρέχον ERP του 6% υποδηλώνει ότι οι μετοχές φαίνονται ελκυστικότερες έναντι των ομολόγων μεσοπρόθεσμα. Πριν από τη GFC, το ERP έπρεπε να πέσει κάτω από το 2% για να σηματοδοτήσει μελλοντικές αρνητικές υπερβάλλουσες αποδόσεις των μετοχών», συμπεραίνει η κορυφαία επενδυτική τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα πρόβλεψη για βύθιση 32% στον S&P 500-Ποιοι σορτάρουν στις ευρωαγορές

    BofA: Αναβαθμίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε «ουδέτερη» από «αρνητική» σύσταση

    Wood & Company: Τι βλέπει για τα spreads Ελλάδας και Ιταλίας



    ΣΧΟΛΙΑ