• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs: Η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση

    • Bloomberg
    David Solomon, CEO Goldman Sachs

    David Solomon, CEO Goldman Sachs


    Στροφή από τις προβλέψεις της για ύφεση στην Ευρωζώνη έκανε η Goldman Sachs, η οποία πλέον θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βαίνει προς ανάπτυξη.

    Η ευρωζώνη αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο εντός του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν απότομα και η Κίνα διέκοψε νωρίτερα από το αναμενόμενο τους σκληρούς περιορισμούς λόγω Covid.

    Το ΑΕΠ αναμένεται, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, να αυξηθεί τώρα κατά 0,6%. Σε παλαιότερη πρόβλεψη η Goldman Sachs είχε κάνει λόγο για συρρίκνωση κατά 0,1%.

    Μείωση του πληθωρισμού

    Οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jari Stehn προειδοποιούν σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές για ασθενή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω  της ενεργειακής κρίσης ενώ υποστηρίζουν ότι  ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, στο 3,25% μέχρι το τέλος του 2023.

    H Goldman Sachs αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη και εκτιμάει ότι θα αποφύγει την ύφεση.

    «Θεωρούμε επίσης ότι θα επιβραδυνθεί ο δομικός πληθωρισμός λόγω της μείωσης των τιμών των προϊόντων, ενώ αντίθετα βλέπουμε ανοδική πορεία στις τιμές των υπηρεσιών, λόγω της αύξησης του κόστους εργασίας», αναφέρουν.

    Οι εκτιμήσεις για την ΕΚΤ

    Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεωρεί ότι δεδομένης της ανθεκτικότητας της οικονομίας σε συνδυασμό με τις επιθετικές δηλώσεις των τραπεζιτών της Ευρώπης, η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων.

    Για την επενδυτική τράπεζα, το πιο πιθανό σενάριο είναι η αύξηση κατά μισή μονάδα στα επιτόκια στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας ότι το βασικό επιτόκιο θα φτάσει στο 3,25%.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Bloomberg «η αύξηση του κόστους της ενέργειας που οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία έχει φέρει την ΕΚΤ σε δύσκολο σημείο, αλλά τα “γεράκια” έχουν αποκτήσει τον έλεγχο. Αναμένουμε περιορισμένες αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Φεβρουάριο και κατά 25 μ.β. τον Μάρτιο, πριν αρχίσει η χαλάρωση προς το τέλος του έτους».

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: Πώς θα διαμορφωθούν τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ