• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί τα 40 «παιδιά» από το City του Λονδίνου επιμένουν να «πυροβολούν» τις ελληνικές μετοχές


    Τα «παιδιά» από το City Λονδίνου εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτεροι πωλητές ελληνικών μετοχών, με έμφαση στις τραπεζικές… Πρόκειται για κινήσεις που ξεκίνησαν από την αρχή της χρονιάς και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, βάζοντας έναν ουσιαστικό παράγοντα δυσκολίας στην προσπάθεια ανάταξης των τιμών.

    Τα στοιχεία του χρηματιστηρίου (Axia numbers) πιστοποιούν ότι οι κατά κανόνα, νεαροί brokers και διαχειριστές διεθνών χαρτοφυλακίων που εδρεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα, ανάγονται στο…επιφανέστερο βαρίδι της ελληνικής αγοράς. Μάλιστα στο τελευταίο τετράμηνο της πανδημίας οι «καθαρές» πωλήσεις τους έχουν διαμορφωθεί στα 298,9 εκατ. ευρώ. Μακράν οι περισσότερες ανάμεσα στο γενικό σύνολο των αλλοδαπών επενδυτών. Και κατά 5,5 φορές πολλαπλάσιες, σε σύγκριση με εκείνες του δεύτερου στη σειρά μεγαλύτερου «καθαρού» πωλητή ελληνικών μετοχών, που είναι η Γερμανία…

    Επί της ουσίας πρόκειται για εκροές κεφαλαίων από το χρηματιστήριο της Αθήνας, αφού το καθαρό αποτέλεσμα καταγράφει την αξία των πωλήσεων από την οποία αφαιρείται εκείνη των αγορών, που έχουν γίνει από τη συγκεκριμένη κατηγορία των ξένων «παικτών». Μάλιστα, στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας, οι «καθαρές» πωλήσεις έρχονται σαν ουρά εκείνων που προηγήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο και άγγιξαν τα 51 εκατ. ευρώ.

    Ανεβάζοντας το «κοντέρ» των συνολικών εκροών από την αρχή της εφετινής χρονιάς ,στα επίπεδα των 350 εκατ. ευρώ.

    Τον Φεβρουάριο, όταν η πανδημία άρχισε να δείχνει τα «δόντια» της και υπήρξαν τα πρώτα κρούσματα και στη Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης έχασε το 21,8% της αξίας του σε μηνιαία βάση. Οι «καθαρές» πωλήσεις που προήλθαν τότε από τη Βρετανία ανήλθαν τότε στα 65,8 εκατ. ευρώ. Για να ανέβουν στα 77,7 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, όταν εν μέσω της καραντίνας που επιβλήθηκε, η ελληνική αγορά κατέγραψε μηνιαία πτώση 22,5%. Ακολούθησε ο ανοδικός για το χρηματιστήριο Απρίλιος, που ναι μεν έφερε κέρδη 12,5% για τις ελληνικές μετοχές, αλλά δεν άλλαξε τη συμπεριφορά των χαρτοφυλακίων που δηλώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο ως φορολογική τους έδρα. Καθότι υπήρξαν και πάλι «καθαρές» πωλήσεις το ύψος των οποίων ήταν 44,3 εκατ. ευρώ.

    Τον περασμένο Μάιο όταν η χώρα άρχισε βαθμιαία να αφήνει πίσω της τα περιοριστικά μέτρα , ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,8%, αλλά τον ίδιο μήνα οι εκροές κεφαλαίων από τους βρετανούς «παίκτες» έφτασαν στα επίπεδα ρεκόρ των 111,1 εκατ. ευρώ…

    Το βρετανικό «βαρίδι» της αγοράς

    Αν ληφθεί υπόψη ότι τα αποκαλούμενα «παιδιά απ’ το Λονδίνο πραγματοποιούν το… 49% των αγοραπωλησιών που κάνουν καθημερινά στο χρηματιστήριο όλοι οι ξένοι επενδυτές (που έχουν και την πρωτοκαθεδρία στις συναλλαγές) τότε γίνεται εμφανές ότι έχουν σημαίνοντα ρόλο στην ελληνική αγορά. Όπου οι Γερμανοί επενδυτές κατέχουν μερίδιο της τάξεως του 20% στις συναλλαγές των ξένων, ενώ τα χαρτοφυλάκια που εδρεύουν στις ΗΠΑ πραγματοποιούν περί το 3% των ημερήσιων αγοραπωλησιών στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος.

    Σε ό,τι αφορά τους ενεργούς βρετανούς «παίκτες», οι οποίοι κάνουν έστω μία κίνηση τον μήνα στην ελληνική αγορά, ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τους 65. Μοιρασμένος σε αγοραστές και πωλητές. Οι οποίοι σε σημαντικό βαθμό επικαλύπτονται, καθώς ο ίδιος «παίκτης» κάνει και αγορές, αλλά και πωλήσεις. Συνεπώς ο πραγματικός αριθμός τους είναι αισθητά χαμηλότερος. Περί τους 40 όλους κι όλους, μέσα σε ένα σύνολο 1091 διαφορετικών «κωδικών» από τη Μεγάλη Βρετανία, που έχουν μετοχές ελληνικών εταιρειών.

    Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πολυσυζητημένα, έτσι κι αλλιώς, «παιδιά» από το City του Λονδίνου, είχαν από την αρχή της εφετινής χρονιάς μια αρνητική προδιάθεση για τις ελληνικές μετοχές. Θεωρώντας ότι το ράλι ανόδου του 2019 είχε παραφουσκώσει τις τιμές. Με συνέπεια τότε να προχωρούν σε στοχευμένες μειώσεις θέσεων σε τράπεζες και ορισμένες μεγάλες εισηγμένες.

    Με την έλευση της πανδημίας και καθώς το κλίμα επιδεινώθηκε διεθνώς, οι πωλήσεις έγιναν πιεστικότερες. Το lockdown που ακολούθησε, οδήγησε διαχειριστές και brokers μακριά από τα γραφεία τους, στο City του Λονδίνου, με την εξ αποστάσεως εργασίας τους να είναι μέχρι σήμερα ο κανόνας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες , η «δαιμονοποίηση» των εξελίξεων στην Ελλάδα έγινε το κεντρικό σημείο αναφοράς. Οι τράπεζες θεωρήθηκε ότι θα πληγούν από ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων, απομακρύνοντας την επιστροφή τους στην κερδοφορία. Ο τουρισμός, προεξοφλήθηκε οτι θα πατώσει και λόγω της αυξημένης επίδρασης στο ΑΕΠ της χώρας ,θα κάνει ακόμη βαθύτερη την κρίση. Οι επιπτώσεις της οποίας θα γίνουν ορατές και στα μεγέθη της πλειονότητας των εισηγμένων εταιρειών. « Έτσι είναι αν έτσι νομίζεται « που θα’λεγε κι ο Πιραντέλλο…

    Διαβάζουν λάθος τις εξελίξεις, αλλά…

    Παράγοντες της ελληνικής αγοράς που διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με τα επενδυτικά στρατηγεία στο Λονδίνο, αναφέρουν ότι ανάμεσα στους εκεί διαχειριστές υπάρχει μια ανορθολογική αίσθηση για την Ελλάδα. Όχι σε όλους, αλλά σε ένα τμήμα τους, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιδρούν αρνητικά στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Ιδού όμως τι λέγεται σε αδρές γραμμές, για την επενδυτική στάση που τηρεί το Λονδίνο: «Μπορεί να φταίει η… απόσταση, αλλά η αρχική γνώμη των διαχειριστών ήταν ότι η πανδημία θα γονατίσει την ευάλωτη, λόγω της προηγηθείσας κρίσης, Ελλάδα.

    Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, η χώρα μας κέρδισε τα εύσημα διεθνώς και αποδείχθηκε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Αποδείχθηκε δηλαδή λανθασμένη η πρακτική να προσεγγίζονται οι εξελίξεις στην Ελλάδα, με βάση τη… βρετανική πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ, οι επιτυχημένες έξοδοι στις αγορές, οι μελετημένες κινήσεις της κυβέρνησης και οι δεδηλωμένες πρωτοβουλίες της για τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είναι καταφανώς θετικά στοιχεία. Τα οποία ώς ένα βαθμό έχουν συντελέσει στην άνοδο της αγοράς κατά 33,5% από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου».

    Οι τράπεζες και ο φόβος της πανδημίας

    Στο ζήτημα των τραπεζών τα «παιδιά» από το Λονδίνο, πέραν των σποραδικών ασκήσεων στην υποτιμητική κερδοσκοπία, δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός του περιχαρακωμένου ρίσκου. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές, οι εγχώριες τράπεζες δεν έχουν ουσιώδη έκθεση εκτός των συνόρων, ενώ παράλληλα τα επίπεδα ρευστότητας είναι υψηλά και συνεχίζουν να κάνουν αποτελεσματικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων. Στην όλη εξίσωση μπαίνουν και οι τιμές των ακινήτων, με τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κάμψη τους στα ενέχυρα των τραπεζών. Όμως στην Ελλάδα, τέτοιου είδους επιπτώσεις δεν φαίνεται να δημιουργούν ζήτημα, εν αντιθέσει με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες προ πανδημίας, τα ακίνητα είχαν φτάσει στην κορύφωση των τιμών τους.

    Αναμφίβολα, οι επίμονες πωλήσεις από πλευράς των βρετανών «παικτών» δημιουργούν προβληματισμούς. Ειδικά μάλιστα, όταν ο συγκριτικά μεγαλύτερος όγκος της εκροής κεφαλαίων κατά το περασμένο Μάιο, αποδόθηκε στους φόβους των διαχειριστών για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας… Έτσι κι αλλιώς, στις αγορές πρώτα αλλάζουν οι τιμές κι έπειτα έρχονται οι δικαιολογίες.

    «Καθαροί» αγοραστές οι… Τούρκοι επενδυτές

    Στην παρούσα φάση και γενικά σε όλο το τελευταίο τετράμηνο της πανδημίας, οι Έλληνες ιδιώτες είναι κατά βάση εκείνοι που απορροφούν τις πωλήσεις. Πωλήσεις, που εκτός από τη Βρετανία και τη Γερμανία, προέρχονται κατά σειράν από νησιά Κέιμαν (-30,5 εκατ. ευρώ), το Λιχτενστάιν (-14,1 εκατ.), τον Καναδά (-9,4 εκατ.), τη Γαλλία (-3,8 εκατ.) και τη Λιβερία με εκροές 7,8 εκατ. ευρώ.

    Στην αντίπερα όχθη, οι χώρα με τις μεγαλύτερες «καθαρές» αγορές ελληνικών μετοχών είναι η Τσεχία (52,7 εκατ. ευρώ). Ακολουθούμενη από την Ισπανία (51 εκατ.) την Κύπρο (25 εκατ. ευρώ) τις ΗΠΑ (22,7 εκατ.) και την Ελβετία με 15,4 εκατ. ευρώ εισροές.

    Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχουν και οι Τούρκοι επενδυτές που έδωσαν τη δίκη τους ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά… Στο τελευταίο τετράμηνο (από Φεβρουάριο μέχρι και Μάιο) οι Τούρκοι επενδυτές αγόρασαν ελληνικές μετοχές αξίας 1,13 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις που έκαναν στο ίδιο διάστημα ήταν 610.000 ευρώ. Με συνέπεια οι «καθαρές» εισροές τους να μεταφράζονται στα 520.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ