• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί στράβωσε το κλίμα στην αγορά; Οι χρηματιστές μιλούν στο mononews.gr

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    «Όταν η πρόβλεψη των αναλυτών για τα EBITDA του Μυτιληναίου είναι 300 εκατ. ευρώ και ανακοινώνει 315 εκατ. ευρώ, το λιγότερο που θα έπρεπε να ανέβει χθες ήταν 4 – 5%»!

    Με τον τρόπο αυτό παλαιός χρηματιστής καταδεικνύει την φάση απαξίωσης στην οποία έχει έρθει περιέλθει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

    «Με τον τζίρο μεταξύ 20 – 30 εκατ. ευρώ», υποστηρίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης, «δεν υπάρχει διάθεση για να μπει κανείς. Ακόμα και να ήθελε θα προτιμήσει να περιμένει, παρά να ρισκάρει σε ένα αβέβαιο περιβάλλον και με την κρίση από την πανδημία σε πλήρη εξέλιξη».

    Από την άλλη, ο χρηματιστής κ. Νίκος Χρυσοχοϊδης, επικεφαλής της ομώνυμης ΑΧΕΠΕΥ εκφέρει ενδιαφέρουσα άποψη, ότι « οι επενδυτές διεθνώς, φαίνεται ότι δεν ασχολούνται με τις περιφερειακές αγορές, όπως η Ελληνική. Επιλέγουν αγορές σε οικονομίες χωρών που θεωρούνται ατμομηχανές για την παγκόσμια οικονομία, αφού η πραγματική ανάπτυξη θα έρθει από εκεί όταν περάσει η κρίση λόγω  COVID». Σύμφωνα με τον χρηματιστή, «σε τούτη τη κρίσιμη συγκυρία, η αμερικάνικη αγορά είναι αυτή που συγκεντρώνει το διεθνές κεφάλαιο». Και πώς να μη συμβαίνει αυτό όταν ακόμα και Έλληνες μικροεπενδυτές ήταν… μέλη της φούσκας που χτίστηκε το προηγούμενο διάστημα στην GameStop

    Ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων από την κυβέρνηση για νέα σκληρότερα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ελεγχθεί η επιδημία και οι μεταλλάξεις της στην Ελλάδα, επαγγελματίες και ιδιώτες επενδυτές έχουν παγώσει. Αυτό που πολύ «διπλωματικά» λέγεται… στάση αναμονής, στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από απαξίωση την δεδομένη στιγμή.

    Στην οποία έρχονται να προστεθούν αναφορές από την Fitch ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει τελικά επενδυτική βαθμίδα πριν από ένα ή δύο χρόνια, ενώ στην αγορά είναι προφανές ότι δεν αρέσουν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι «υπάρχει πολεμικό κλίμα στην οικονομία», τη στιγμή που στρώνεται  «κόκκινο χαλί» για επενδύσεις.

    Το πλέον ανησυχητικό σε τεχνικό επίπεδο είναι ότι η συσσώρευση συντελείται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα και πάλι στο φάσμα των 750 μονάδων. Επίπεδα τα οποία έσπασαν πτωτικά πριν από δύο εβδομάδες δοκιμάζοντας στηρίξεις 100 ημερών.

    Διαβάστε επίσης

    Fitch στο mononews: «Γιατί δεν αναβαθμίσαμε την Ελλάδα»

    Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΒΒ» της Ελλάδας, θετικό το outlook – Στο 10,2% υπολογίζει την ύφεση του 2020, ανάκαμψη 3% για το 2021

    Τέλος Μαρτίου η πρόωρη εξόφληση των €3,6 δισ. προς το ΔΝΤ



    ΣΧΟΛΙΑ