• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί η Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές της AstraZeneca

    • NewsRoom
    AstraZeneca

    AstraZeneca


    Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s Investors Service (Moody’s) επιβεβαίωσε σήμερα το «Α3» των senior μη καλυμμένων ομολόγων και το «P-2» των βραχυπρόθεσμων τίτλων της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, υποβαθμίζοντας όμως τις προοπτικές της (outlook) σε αρνητικές από σταθερές.

    Η απόφαση του οίκου έχει άμεση σχέση με την ανακοίνωση ότι η AstraZeneca πρόκειται να εξαγοράσει την Alexion Pharmaceuticals έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 39 δισ. δολαρίων (εξαιρουμένων προμηθειών) σε νέες μετοχές και μετρητά, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει μέσω της έκδοσης νέων ομολογιών ή ταμειακών ροών.

    Όπως επισημαίνει στο σχετικό report του ο οίκος, η υποβάθμιση του outlook της φαρμακοβιομηχανίας αντικατοπτρίζει την καθυστέρηση που αναμένεται να υπάρξει στην απομόχλευση της AstraZeneca, κατά περίπου έναν χρόνο, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της Alexion και τον κίνδυνο που υπάρχει ο λόγος του προσαρμοσμένου κατά Moody’s μεικτού χρέους της φαρμακοβιομηχανίας προς τα EBITDA της να μην υποχωρήσει κάτω από το 3,0x μέχρι το τέλος του 2022.

    Το αρνητικό outlook υπογραμμίζει επίσης τη μεγαλύτερη όρεξη που υπάρχει για μεγάλα deals συγχωνεύσεων και εξαγορών, έναν κίνδυνο που μέχρι σήμερα ο οίκος θεωρούσε ότι ήταν συγκριτικά συγκρατημένος για την AstraZeneca.

    Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, υπάρχουν ανησυχίες και για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς η Moody’s εκτιμά πως η εξαγορά της Alexion και η αύξηση της μόχλευσης λόγω αυτής θα επηρεάσει τις προτεραιότητες σε ό,τι αφορά τον επιμερισμό των κεφαλαίων της εταιρείας, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων τον στόχο απομόχλευσης μέσω μείωσης του χρέους, τη δηλωμένη πρόθεση αύξησης του μερίσματος εν καιρώ, αλλά και των επενδύσεων (συμπεριλαμβανομένων συγχωνεύσεων και εξαγορών).

    Ο οίκος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η αξιολόγηση «A3» και το αρνητικό outlook ενσωματώνουν και κοινωνικές ανησυχίες, όπως τους κινδύνους που συνδέονται με πιθανές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ για την τιμολόγηση των φαρμάκων, οι οποίοι όμως αντισταθμίζονται από τα οφέλη που απορρέουν από τις προσπάθειες της AstraZeneca να αναπτύξει εμβόλιο και φάρμακα για τον κορονοϊό. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών έχουν δείξει ότι το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca (που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και μπορεί να φυλαχθεί σε ψυγείο μέχρι και έξι μήνες. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχουν αποτελέσματα από τις δοκιμές στις ΗΠΑ και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι σημαντικά χαμηλότερη από το 95% που ανακοίνωσαν Pfizer/BioNTech και Moderna. Σε κάθε περίπτωση, η δέσμευση της AstraZeneca να μην βγάλει κέρδη από το εμβόλιο όσο διαρκεί η πανδημία περιορίζει το περιθώριο αύξησης των EBITDA και των ταμειακών ροών.



    ΣΧΟΛΙΑ