• ΑΓΟΡΕΣ

    Για λίγο κράτησε το θετικό σερί-Πληθωρισμός και επιτόκια ρίχνουν τις αγορές


    Πτωτική η πορεία των μετοχών αλλά και των κρατικών ομολόγων, με το πετρέλαιο να εκτινάσσεται και η ανησυχία για επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες να βρίσκεται στο «κόκκινο».

    Ο επίμονος πληθωρισμός αλλά και η ένταση της αντίδρασης των κεντρικών τραπεζών έχουν προκαλέσει φόβους για εκτροχιασμό της ανάπτυξης και ανησυχούν τους επενδυτές για το ενδεχόμενο ύφεση.

    Ο Europe Stoxx 600 έπεσε κατά 0,5% στις 8:24 ώρα Λονδίνου.

    Το ευρώ έπεσε κατά 0,3%, ενώ το δολάριο ανέβηκε κατά 0,3%.

    Οι μετοχές παγκοσμίως βρίσκονται σε καλό δρόμο να κλείσουν τον μήνα με μέτρια κέρδη, χωρίς ακόμα να έχουν βεβαιωθεί οι αγορές ότι έχει τελειώσει η περίοδος του sell-off.

    Οι φόβοι για επιθετική αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, η οποία θα οδηγήσει σε ύφεση αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός διατηρούν την αστάθεια στις μετοχές.

    Θετική και η πορεία του Bitcoin, το οποίο επέστρεψε πάνω από τα 31.000 δολάρια, καθώς επενδυτές και αναλυτές δήλωσαν ότι το ψηφιακό νόμισμα δείχνει σημάδια, ότι ξεφεύγει από την πτώση.

    Πιέσεις στην ΕΚΤ για τα επιτόκια

    Ο υψηλός πληθωρισμός που κατεγράφη στη Γαλλία σήμερα και στην Ισπανία και Γερμανία χθες, αγγίζοντας στοιχεία-ρεκόρ, εντείνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να προχωρήσει σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων.

    Τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Ιούλιο, όπου και αναμένεται από την ΕΚΤ να επιβεβαιώσει την αύξηση το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων.

    Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ήδη διαφανεί διαφωνίες σχετικά με το επίπεδο της αύξησης των επιτοκίων, ώστε να ανασταλεί η αυξητική πορεία του πληθωρισμού.

    Πάντως, σε αντίθεση με τους αμερικανούς τραπεζίτες, οι οποίοι πριν λίγες εβδομάδες είχαν αναφέρει ότι προτεραιότητά τους είναι ο περιορισμός του πληθωρισμού και όχι οι αγορές, στην ΕΚΤ φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση για μη επιθετικές ενέργειες που θα αναταράξουν τις αγορές.

    Το μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλόορές σε δηλώσεις του αναγνώρισε την ανησυχία μεταξύ των επενδυτών και ανέφερε: «η αύξηση των επιτοκίων με ένα τακτικό και καλά διαχείρισμο τρόπο θα είναι υπέρ των χρηματοπιστωτικών αγορών».

    Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, ο Γάλλος αξιωματούχος ανέφερε, σχετικά με τον αυξημένο πληθωρισμό σε Γερμανία και Γαλλία: ««Τα δεδομένα δείχνουν πως συνεχίζεται η αύξηση του πληθωρισμού όπως την περιμέναμε και για αυτό υπάρχει ανάγκη για βαθμιαία αλλά και πειστική επιστροφή της νομισματικής πολιτικής στην κανονικότητα».

    Συνάντηση Biden και Fed

    Ενόψει επιθετικής αύξησης των επιτοκίων βρίσκεται και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με τον διοικητή της Federal Reserve, Christopher Waller, να δηλώνει ότι θέλει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με βήματα μισής ποσοστιαίας μονάδας έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει ξανά προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

    Μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, στη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες.

    «Αυτή τη φορά, ο κύκλος σύσφιξης από τη Fed θα είναι μεγαλύτερος και τα επιτόκια καθώς και οι αποδόσεις των ομολόγων θα πρέπει να είναι υψηλότερα από αυτά που αναμένουν σήμερα οι αγορές», δήλωσε σε σημείωμα η Sonal Desai, της επενδυτικής εταιρείας Franklin Templeton.

    «Ο αντίστοιχος κίνδυνος για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και την οικονομική ανάπτυξη είναι μεγαλύτερος απ’ ότι πολλοί θέλουν να παραδεχτούν», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Χρηματιστήριο: Στα 6,10 οι πιέσεις στη ΔΕΗ, αντίδραση βγάζει ο Μυτιληναίος, με το βλέμμα στο rebalancing

    Πώς οι κερδοσκόποι του Lansdowne γκρεμίζουν τις μετοχές – Όλο το παρασκήνιο και οι πληροφορίες με ΔΕΗ-Μυτιληναίο



    ΣΧΟΛΙΑ