• Ενέργεια

    Νέο ράλι στην τιμή του «μαύρου χρυσού» μετά το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

    • Bloomberg
    πετρελαιοπηγή


    Το πετρέλαιο κατευθύνεται προς το μεγαλύτερο σερί μηνιαίων κερδών εδώ και πάνω από μία δεκαετία, μετά την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν στη μερική απαγόρευση των εισαγωγών αργού από τη Ρωσία.

    Το Brent ξεπέρασε τα 123 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το υψηλό δύο μηνών. Ο τελευταίος γύρος κυρώσεων της ΕΕ θα απαγορεύσει την αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία που παραδίδεται δια θαλάσσης, αλλά περιλαμβάνει μια προσωρινή εξαίρεση για τους αγωγούς, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Το πακέτο, που σχεδιάστηκε για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, προτείνει επίσης την απαγόρευση της ασφάλισης που σχετίζεται με τη μεταφορά πετρελαίου σε τρίτες χώρες.

    Η τιμή του αργού έχει εκτοξευθεί φέτος καθώς η σύγκρουση στην Ευρώπη περιόρισε τις παγκόσμιες προμήθειες σε μια εποχή αυξανόμενης ζήτησης, εξάντλησης των αποθεμάτων και αύξησης των τιμών των προϊόντων στα υψηλά όλων των εποχών.

    Το Brent και το West Texas Intermediate πρόκειται να κλείσουν με κέρδη τον Μάιο, για έκτο συνεχόμενο μήνα.

    Η κίνηση της ΕΕ συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες, αφού τα μέλη ανταποκρίθηκαν στις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας, η οποία εμπόδιζε το εμπάργκο ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διαταραχθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της. Με βάση τη συμφωνία, η χώρα θα συνεχίσει να λαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγού.

    «Ενώ η τελική συμφωνία είναι αρκετά αποδυναμωμένη από την αρχική πρόταση, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η κίνηση είναι υποστηρικτική», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV στη Σιγκαπούρη. «Θεωρητικά, η συμφωνία καλύπτει τις θαλάσσιες εισαγωγές αργού, αλλά εάν η Γερμανία και η Πολωνία επιμείνουν στα προηγούμενα σχόλια για τη μείωση των ρωσικών ροών στο μηδέν, ο αντίκτυπος θα είναι πιο σημαντικός».

    Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του brent ενισχύθηκαν κατά 1,4% και διαμορφώθηκαν στα 123,32 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

    Tα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου, με περισσότερο όγκο, διαπραγματεύονταν στα 119,42 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένα κατά 1,6%.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης τα συμβόλαια Ιουλίου του West Texas Intermediate βρίσκονταν στα 118,66 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερα κατά 3,1% από το το διακανονισμό της Παρασκευής. Τη Δευτέρα δεν έγιναν συναλλαγές λόγω αργίας στις ΗΠΑ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Συμφωνία στην ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας



    ΣΧΟΛΙΑ