• ΑΓΟΡΕΣ

    Φωτιά το κακάο: Κλείνει το 2023 με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών των τελευταίων 34 ετών

    • Bloomberg
    κακάο

    Πηγή φωτογραφίας: pixabay


    Με τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειώσει ποτέ σε επίπεδο έτους τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια ετοιμάζεται να κλείσει το 2023 η προθεσμιακή τιμή του κακάο στο Λονδίνο. Γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις τιμών στα προϊόντα σοκολάτας.

    Τα προβλήματα με τη συγκομιδή στη Δυτική Αφρική -τη μεγαλύτερη περιφέρεια παραγωγής στον κόσμο σε ό,τι αφορά το κακάο- δημιούργησαν προβλήματα στις προμήθειες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ακραίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν ασθένειες στις καλλιέργειες τους τελευταίους μήνες και οι άνεμοι που ξεκινούν να πνέουν αυτήν την εποχή από τη Σαχάρα απειλούν τη νέα παραγωγή.

    Οι αντίξοες συνθήκες έχουν εκτοξεύσει στα ύψη την τιμή του κακάο στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αυξάνοντας το κόστος για τους παρασκευαστές ζαχαρωτών και γλυκών.

    Η τιμή του εμπορεύματος στο πιο ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο αυξήθηκε κατά 72% το 2023, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το 1989 και μετά, βάζοντας πλώρη να κλείσει το έτος πάνω από τις 3.500 στερλίνες/τόνο.

    Η προθεσμιακή τιμή του εμπορεύματος κινείται ανοδικά και στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

    Κακάο, εξέλιξη τιμής, γράφημα

    Οι ελλείψεις δε στην αγορά αναμένεται να επιμείνουν. Η Rabobank αυτόν τον μήνα προέβλεψε ότι η παραγωγή θα υπολείπεται κατά 160.000 τόνους της κατανάλωσης την τρέχουσα σεζόν.

    «Τα ζητήματα εφοδιασμού της Δυτικής Αφρικής αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο έτος και αυτό στήριξε τις τιμές του κακάο κατά το τέταρτο τρίμηνο», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές του The Hightower Report.

    Διαβάστε επίσης:

    Μαύρη Θάλασσα: Σοβαρές ζημιές σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο από χτύπημα σε νάρκη

    Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy): Θα έρθει πρόταση για αυξημένο μέρισμα το 2023- Με 3 μέλη το Δημόσιο στο ΔΣ

    Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Προσοχή στο ρεβεγιόν!



    ΣΧΟΛΙΑ