• ΑΓΟΡΕΣ

    Φωτιά στις μετοχές των Moderna και BioNTech βάζει η τρίτη δόση

    Φωτιά στις μετοχές των Moderna και BioNTech βάζει η τρίτη δόση


    Ώθηση στο ράλι που κάνουν, ούτως ή άλλως, φέτος οι μετοχές των εταιρειών Moderna και BioNTech δίνει η προοπτική έγκρισης και τρίτης δόσης του εμβολίου

    Οι κορυφαίοι κατασκευαστές εμβολίων έναντι της Covid-19 Moderna και BioNTech είδαν να ανακόπτεται χθες το ράλι που σημειώνουν φέτος στο χρηματιστήριο, εν μέσω ενός ευρύτερου selloff που σάρωσε τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου και του κλάδου της υγείας. Η προοπτική, όμως, να δοθούν νέες οδηγίες σχετικά με την ανάγκη χορήγησης και τρίτης δόσης του εμβολίου έχει οδηγήσει τα «χαρτιά» των δύο εταιρειών σε επίπεδα ρεκόρ.

    Η μετοχή της Moderna ταλαντεύτηκε έντονα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, σημειώνοντας άνοδο έως και 2,7%, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ξεπερνά πρόσκαιρα τα 200 δισ. δολάρια, πριν κάνει βουτιά 6%, εν μέσω του ευρύτερου κύματος ρευστοποιήσεων. Ο δείκτης Nasdaq Biotech Index, αντιστοίχως, πέρασε επίσης ένα βασικό ορόσημο, σημειώνοντας ρεκόρ πάνω από τις 5.500 μονάδες, για να φτάσει να υποχωρεί στη συνέχεια έως και 2,1%. Σημειωτέον, η στάθμιση της Moderna στον δείκτη αγγίζει το 15%.

    «Καλπάζουν» Moderna και BioNTech

    Πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση ωστόσο, οι δύο εταιρείες είχαν δει τις μετοχές τους να ενισχύονται καθεμία πάνω από 480% και να κατακτούν υψηλά ρεκόρ. Η Pfizer, από την άλλη, η οποία συνεργάζεται με την BioNTech για την παραγωγή του εμβολίου και η οποία έχει μια γεμάτη λίστα από άλλα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά να οδηγεί την αποτίμησή της, έκλεισε τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών, καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται μαζικά σε μετοχές που έχουν κάποια σχέση με τα εμβόλια.

    Αυτοεκπληρούμενη προφητεία

    Οι νέες οδηγίες σχετικά με την ανάγκη χορήγησης και τρίτης δόσης θα μπορούσαν να αποδειχθούν ο επόμενος καταλύτης για τις μετοχές. Και οι τρεις φαρμακοβιομηχανίες έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις για τις πωλήσεις των εμβολίων τους για την Covid, με την Pfizer να προβλέπει φέτος έσοδα 33,5 δισ. δολάρια για τρία δισεκατομμύρια δόσεις που παρασκευάστηκαν.

    Με τη μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, ο κορυφαίος Αμερικανός ειδικός σε θέματα ιών Άντονι Φάουτσι είπε ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει να κάνουν επιπλέον δόσεις και οι επενδυτές περιμένουν από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να δώσει νέες οδηγίες για το ποιος άλλος θα μπορούσε επίσης να κάνει τρίτη δόση του εμβολίου.

    «Εξελίσσεται σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, γιατί αν δεν την έχεις, προφανώς υποαποδίδεις», δήλωσε, αναφερόμενος στη Moderna, ο Michael Yee, αναλυτής της Jefferies. «Όλοι πρέπει να την αγοράσουν», πρόσθεσε.

    Το ράλι της μετοχής της Moderna οδηγεί το «χαρτί» πολύ πάνω από τις τιμές στόχους

    Οι εταιρείες εξασφάλισαν τις πρώτες εγκρίσεις έκτακτης ανάγκης με την εξάπλωση του ιού και σιγά -σιγά προσκομίζουν στοιχεία για την ανάγκη ενισχυτικών δόσεων. Η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει άδεια για τη χορήγηση και τρίτης δόσης του εμβολίου της, ενώ η Moderna πρέπει να καθορίσει πρώτα τη δοσολογία, πριν καταθέσει αντίστοιχο αίτημα.

    Ανεβάζουν τις τιμές στόχους

    Η αναλύτρια της Goldman Sachs Salveen Richter αύξησε την Παρασκευή την τιμή στόχο για τη μετοχή της Moderna στα 461 δολάρια από 299 δολάρια προηγουμένως, ενώ η αναλύτρια της Barclays Gena Wang αύξησε τη δική της τιμή στόχο για τη μετοχή σε υψηλό ρεκόρ για τη Wall Street, στα 463 δολάρια, αλλά η μετοχή ξεπέρασε και αυτούς τους νέους στόχους με το ράλι που έκανε τη Δευτέρα.

    Ωστόσο, οι υψηλές αποτιμήσεις των εν λόγω μετοχών αντιμετωπίζουν απρόσμενη αντίσταση στη Wall Street. Οι αναλυτές που καλύπτουν τον βιοτεχνολογικό κλάδο είναι διάσημοι για τις ρόδινες -συνήθως- προοπτικές που δίνουν για τις μετοχές που καλύπτουν, αλλά η Moderna έχει περισσότερες συστάσεις διακράτησης από συστάσεις αγοράς και μια τιμή στόχο που υποδηλώνει περιθώριο υποχώρησης της τάξης του 40% σε σχέση με την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή τη Δευτέρα.

    Η μετοχή της BioNTech «καλπάζει» πάνω από τις τιμές στόχους, καθώς επιταχύνονται οι πωλήσεις του εμβολίου

    Για τον Yee και τον υπεύθυνο στρατηγικής της τράπεζας, Will Sevush, το ράλι οδηγούν τα funds τεχνολογίας και καινοτομίας και όχι τόσο τα hedge funds και οι επενδυτές που ασχολούνται παραδοσιακά ειδικότερα με τις μετοχές του κλάδου της υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η μεγαλύτερη βάση μετόχων είναι αυτή τη στιγμή οι επενδυτικοί σύμβουλοι, με τη BlackRock, την Vanguard Group και τη Morgan Stanley να είναι μεταξύ των κορυφαίων επενδυτών της Moderna.

    Ο Yee «βαθμολογεί» τη Moderna με τιμή στόχο τα 425 δολάρια, κάτω από το τρέχον εύρος διακύμανσης. Εκτιμά, ωστόσο, ότι μέχρι το 2022 θα έχουν κυκλοφορήσει οι ενισχυτικές δόσεις. Και η εταιρεία αναμένεται επίσης να έχει αποτελέσματα για το εμβόλιο της γρίπης στα τέλη του 2021.

    «Αυτή η ιστορία δεν πρόκειται να τελειώσει», τονίζει χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ