• ΑΓΟΡΕΣ

    Fed: Χρειάζεται χρόνος για οικονομική ανάκαμψη – Συνεχίζονται οι απώλειες στη Wall Street

    Τζερόμ Παουελ,

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Επιφυλακτικά αισιόδοξοι για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ παρουσιάστηκαν οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, κατά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Απριλίου.

    Ορισμένοι μάλιστα έδειξαν ότι θα ήταν ανοιχτοί σε μια συζήτηση για την περιστολή του γιγαντιαίου προγράμματος αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας «κάποια στιγμή».

    «Ένας αριθμός αξιωματούχων επισήμανε ότι εάν η οικονομία συνεχίσει να σημειώνει ραγδαία πρόοδο προς τους στόχους [της κεντρικής τράπεζας], ενδεχομένως η κατάλληλη προσέγγιση θα ήταν κάποια στιγμή στις επόμενες συνεδριάσεις να ξεκινήσει η συζήτηση σε ένα σχέδιο για την προσαρμογή του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Απριλίου και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

    «Αρκετοί συμμετέχοντες σημείωσαν πάντως ότι αναμένεται να χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι η οικονομία να έχει σημειώσει ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο προς τον στόχο για μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών», αναφέρουν τα πρακτικά.

    Στη συνεδρίαση του Απριλίου η κεντρική τράπεζα κράτησε τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά κοντά στο μηδέν και το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων στα 120 δισ. δολ.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο S&p 500 κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα όταν οι μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν κάποιες απώλειες. Και οι 11 βασικοί τομείς του S&P ήταν χαμηλότεροι, με την ενέργεια και τα υλικά να μειώνονται κατά 1,7% και 2,4%, αντίστοιχα, οδηγώντας σε πτώση.

    Μετά και τις ανακοινώσεις της Fed, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση 1,15% στις 33.667,44 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,92% στις 4.088,90 μονάδες. Ο Nasdaq σημειώνει επίσης πτώση 0,66% στις 13.215,86.



    ΣΧΟΛΙΑ