• ΑΓΟΡΕΣ

    Εξαγορές μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων επέτειναν το γκρέμισμα του Χ.Α.


    Πολλές εξαγορές μεριδίων μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων και σύνθετων επενδυτικών προϊόντων είχε η χθεσινή συνεδρίαση με αποκορύφωμα τον τζίρο των 127 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 45 εκατ. ευρώ καθαρές εκροές από την αρχή του χρόνου εκτιμάται ότι… μηδενίστηκαν σχεδόν από την περασμένη Δευτέρα, όπως και οι εκροές των 8,3 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδας.

    Ενόψει του κινδύνου που υποκρύπτει η εξάπλωση του κορωναϊού, που πλέον πέρασε και τα ελληνικά σύνορα μετά το διαπιστωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη, οι διαχειριστές σπεύδουν να εξασφαλίσουν ρευστότητα προκειμένου να ανταποκριθούν στις συμπεφωνημένες αποδόσεις με τους πελάτες τους.

    Τα καλά νέα, σύμφωνα με την αγορά πάντα, είναι ότι ο γενικός δείκτης έδειξε… χαρακτήρα και επανήλθε πάνω από τις 800 μονάδες κατά τη χθεσινή βουτιά. Η προσδοκία της αγοράς είναι να πάρει ανάσες το Χ.Α. από την άνοδο της Wall Street την Τετάρτη, αν και την Τρίτη που το Χ.Α. έκλεισε με άνοδο η Wall  βίωνε ένα ακόμα sell off.

    «Η αγορά μέσα σε δύο μέρες βρέθηκε πολύ κοντά στα χαμηλά εξαμήνου και συγκεκριμένα στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, λες και δεν έγινε τίποτα σε αυτή τη χώρα το διάστημα αυτό», υποστηρίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Τάκης Ζαμάνης. «Το στοιχείο της υπερβολής», όπως διαπιστώνει ο χρηματιστής, «είναι έντονο».

    Την ίδια ώρα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου με τα οποία επικοινώνησε το mononews.gr, εμφανίζονται καθησυχαστικά για την πορεία της αγοράς, παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός 10ετής τίτλος σκαρφάλωσε χθες στο 1,17% σε απόδοση. Μάλιστα, αποδίδουν τον ιό του κορωναϊου σε συγκυριακό λόγο για την πορεία των αγορών, κάτι που προκύπτει από τις διακυμάνσεις διεθνώς. Σε ότι αφορά στη χώρα μας η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής εποπτείας ήταν εξόχως ενθαρρυντική  και οι προκλήσεις για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους στη σωστή τροχιά.

    Πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν ότι περνούν δεύτερες σκέψεις από το υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση νέου ομολόγου τον Μάρτιο, κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία των αγορών.



    ΣΧΟΛΙΑ