• ΑΓΟΡΕΣ

    Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Αρνητικό κλείσιμο, υπό τον φόβο για νέα έξαρση της πανδημίας

    • NewsRoom


    Με απώλειες έκλεισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχίας για ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού σε ΗΠΑ και την Κίνα, επηρεασμένα από τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και από το αρνητικό ξεκίνημα τόσο στο χρηματιστήριο του Πεκίνου όσο και της Wall Street.

    Ο φόβος και η αβεβαιότητα των επενδυτών επέρχεται μετά την νέα έξαρση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, καθώς το Σάββατο ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 22.οοο και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 700. Το Τέξας και η Βόρεια Καρολίνα μάλιστα είδαν το Σάββατο αριθμό – ρεκόρ νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία τους λόγω του ιού.

    Επίσης, φανερές είναι στις ευροαγορές, οι επιπτώσεις από τις εσωτερικές ταραχές στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει κοινωνικός αναβρασμός μετά την νέα δολοφονία 27χρονου Αφροαμερικάνου από αστυνομικά πυρά. Μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ακόμα ένας Αφροαμερικανός έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού, γεγονός που επέφερε στις ΗΠΑ νέο κύμα διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων.

    Στην Ευρώπη, η προσοχή είναι στραμμένη και στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μεταξύ της πλειονότητας των ευρωπαϊκών χωρών από σήμερα, ενώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέπεται πλέον το άνοιγμα και των μη απολύτως απαραίτητων καταστημάτων, στον βαθμό που θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σήμερα άλλωστε, για πρώτη φορά μετά τις 30 Μαρτίου, η βρετανική αεροπορική εταιρεία, easyJet, πραγματοποίησε έναν μικρό αριθμό πτήσεων, κυρίως εσωτερικών, μετά από εβδομάδες καραντίνας.

    Σε αυτό το κλίμα, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με πτώση στο – 0,66% και στις 6.064,70 μονάδες, όπως και ο γερμανικός DAX της Φρανκφούρτης, ο οποίος κατέγραψε πτώση κατά 0,32% στις 11.911,35 μονάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, ο οποίος έκλεισε την σημερινή συνεδρίαση με απώλειες της τάξης του -0,49%, στις 4.815,72 μονάδες.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ήταν ο μόνος δείκτης που «επιβίωσε», κλείνοντας με άνοδο κατά 0,43% στις 18.969,29 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 0,46% στις 7.259,30 μονάδες.

    Επίσης ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,27% στις 353,09 μονάδες.

     



    ΣΧΟΛΙΑ