• ΑΓΟΡΕΣ

    Ευρωαγορές: Οριακή πτώση λόγω απαισιοδοξίας για την υπογραφή συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας

    • NewsRoom


    Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς δημιουργήθηκε απαισιοδοξία στις αγορές, μετά την εκδήλωση δυσπιστίας του Πεκίνου αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για την αποκλιμάκωση του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου.

    Παρά το θετικό κλίμα που είχε διαφανεί το τελευταίο διάστημα και την αισιοδοξία ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει, από την διαμάχη που άνοιξαν Ουάσινγκτον και Πεκίνο, τα πράγματα δείχνουν πλέον διαφορετικά.

    Όπως μετέδωσε νωρίτερα το CNBC, το οποίο επικαλείται δηλώσεις κινεζικής κυβερνητικής πηγής, υπάρχει αλλαγή «ρότας» στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας, καθώς η κινέζικη πλευρά δηλώνει απαισιόδοξη για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, εξαιτίας της άρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε.

    Στην Ευρώπη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, τονίζει πως η κεντρική τράπεζα δεν έχει αγγίξει ακόμα τα όρια της νομισματικής της πολιτικής, επισημαίνοντας πως διαθέτει κι άλλα «όπλα στη φαρέτρα της» να χρησιμοποιήσει εάν παραστεί ανάγκη.

    Στο ταμπλό ο δείκτης χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης DAX έκλεισε με πτώση στις 123.207,01 μονάδες και στο -0,26%. Ομοίως πτωτικά έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, κλείνοντας στο -0,16% στις 5.929,79 μονάδες. Αντίθετα, μικρά κέρδη κατέγραψε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, που τερμάτισε στις 7.307,70 μονάδες, με άνοδο 0,07%.

    Στο νότο ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 23.463,98 μονάδες με απώλειες 0,53%, και ο ισπανικός IBEX 35 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο -0,04% και στις 9.258 μονάδες.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση -0,01% στις 405,99 μονάδες και ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε επίσης κατά 0,18% κλείνοντας στις 3.704,92 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ