• ΑΓΟΡΕΣ

    Euroxx: Οι ελληνικές τράπεζες έτοιμες να ηγηθούν της ανάκαμψης – Οι νέες υψηλότερες τιμές στόχοι

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)


    Οι ελληνικές τράπεζες άντεξαν στην Covid-19, αναφέρει σε σημερινή έκθεσή της για τον τραπεζικό κλάδο η Euroxx Securities, σημειώνοντας ότι η κεφαλαιακή τους θέση στο τέλος του εννεάμηνου του 2021 παρέμεινε ευρέως επαρκής, παρά τις απώλειες που καταγράφηκαν λόγω της πανδημίας.

    Η χρηματιστηριακή δίνει νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ επαναδιατυπώνει τη θετική στάση της για τον κλάδο και διατηρεί σύσταση «overweight» και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Συγκεκριμένα, η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 1,6 από 1,25 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 28%. Για την Eurobank η τιμή στόχος τοποθετείται στα 1,3 ευρώ από 0,88 ευρώ (με περιθώριο ανόδου 29%), για την Εθνική Τράπεζα στα 4,2 από 3,4 ευρώ (με περιθώριο 30%) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,2 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται στο 54%.

    Euroxx Research: Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές

    Ελκυστικό story

    Η σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων (NPE) κατά 32 δισ. ευρώ το 9μηνο, σημειώνουν οι αναλυτές της Euroxx, επιτεύχθηκε κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων, σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο των «Ηρακλής Ι» και «Ηρακλής ΙΙ». Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες πλέον δεν έχουν περιορισμούς από κινδύνους του παρελθόντος και υποστηρίζονται από την ισχυρή ρευστότητα και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Εμφανίζονται έτσι έτοιμες να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη μέσω της πιστωτικής επέκτασης, κίνηση που θα τις ευνοήσει μακροπρόθεσμα.

    Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι το ελκυστικό story του κλάδου, που βασίζεται στη μείωση του κόστους κινδύνου και στην αύξηση των χορηγήσεων, παραμένει ανέπαφο παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της παράτασης των μέτρων περιορισμού λόγω Covid-19.

    Η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου (CoR) θα ενισχύσει την απόδοση ιδίων κεφαλαίων

    Η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ θα ενισχυθεί καθώς η χώρα ανακάμπτει από την πανδημία και επωφελείται από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, εξέλιξη που παρέχει άφθονες ευκαιρίες στις τράπεζες να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους. Οι αναλυτές αναμένουν καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 26 δισ. ευρώ, η οποία θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αναπληρώσουν ένα μεγάλο μέρος των χαμένων εσόδων από τόκους, που ήταν αποτέλεσμα των σημαντικών τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων.

    Οι νέες προβλέψεις της Euroxx κάνουν λόγο για προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 1,485 δισ. ευρώ το 2021 (από 1,28 δισ. ευρώ προηγουμένως), 1,799 δισ. ευρώ το 2022 (από 1,155 δισ. ευρώ) και 2,101 δισ. ευρώ το 2023 (από προηγούμενη πρόβλεψη στο 1,727 δισ. ευρώ).

    Ταυτόχρονα, προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των κερδών κατά 48% έως το 2023 (από 39% προηγουμένως). Μετά το 2023, αναμένει αύξηση των καθαρών κερδών κατά 15% το 2024, λόγω υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους.

    Όπως επισημαίνει, εξαιτίας των πληθωριστικών προσδοκιών θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά για τον κλάδο μια ενδεχόμενη αλλαγή στη στρατηγική της ΕΚΤ, που έχει επιβαρύνει για αρκετό διάστημα την κερδοφορία τους.

    Η πορεία  και οι προοπτικές

    Σύμφωνα με την Euroxx, ενώ οι αποτιμήσεις των τραπεζών δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα στην αρχική φάση της πανδημίας, εν μέρει λόγω και της σημαντικής πτώσης των κερδών τους, το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά.

    Οι τιμές των μετοχών των τραπεζών έχουν πραγματοποιήσει δυναμικό ξεκίνημα το 2022, καταγράφοντας άνοδο 13% και υπεραποδίδοντας έναντι της αγοράς.

    Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής ξεχωρίζουν και τις τέσσερις τράπεζες για διαφορετικούς λόγους.

    Προτιμούν την Εθνική λόγω της καλύτερης ρευστότητας και της κεφαλαιακής της θέσης, της καλύτερης ποιότητας ενεργητικού αλλά και της διατηρήσιμης απόδοσης έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 9% μετά το 2021.

    Τους αρέσει η Eurobank, λόγω της σημαντικής μείωσης των NPEs (η πρώτη τράπεζα που κατάφερε να επιτύχει μονοψήφιο δείκτη NPE στο 7,3% το 2021), της μείωσης των πιέσεων στα κεφάλαια και των εκτιμήσεων για ενίσχυση του ROTE στο 10,2% το 2022, καθώς και της έντονης δραστηριοποίησης στις ξένες αγορές, κάτι που προσφέρει υψηλότερη διασπορά.

    Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank εξετάζουν τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022.

    Με την σειρά της, η Alpha Bank δημοσίευσε τα ισχυρότερα αποτελέσματα στα stress test της ΕΚΤ και παραμένει η λιγότερο εκτεθειμένη ελληνική τράπεζα σε αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (το RΟTE εκτιμάται στο 7,6% το 2022) με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό του ΤΧΣ (περίπου 9%).

    Τέλος, η Πειραιώς προσφέρει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου με βάση την τιμή-στόχο, αποτελώντας την καλύτερη επιλογή σε ενδεχόμενη οικονομική ανάκαμψη άνω των προβλέψεων.



    ΣΧΟΛΙΑ