• ΑΓΟΡΕΣ

    Επιφυλακτικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές – Έκλεισαν με μικτά πρόσημα

    • NewsRoom


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό «στραπάτσο» με την κατάρρευση της Thomas Cook. Στο επίκεντρο των γεγονότων είναι η απόφαση του Δικαστηρίου της Βρετανίας το οποίο έκρινε παράνομη και άκυρη την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου ρίχνοντας ένα γερό χαστούκι στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

    Ουσιαστικά, το δικαστήριο έκρινε ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης έδωσε μια παράνομη “συμβουλή” στην αρχηγό του κράτους, βασίλισσα Ελισάβετ, αναγκάζοντάς την να προχωρήσει στην αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου για παρατεταμένο διάστημα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και από 11 μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

    «Η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου, εναντίον του, βάζει εμπόδια στην προσπάθειά του να κλείσει μία συμφωνία για το Brexit», τόνισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός. Ο Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε, ωστόσο, ότι έτσι όπως είναι ο νόμος σήμερα, η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

    Στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε την Δευτέρα ότι οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας θα συνεχιστούν σε δύο εβδομάδες ενώ εξήγησε ότι η ακύρωση ταξιδιού Κινέζων αξιωματούχων στην Μοντάνα έγινε κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, προκαλώντας την απορία του Ντόναλντ Τραμπ.

    Στο κλίμα αυτό, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 7.291,43 μονάδες με πτώση 0,47% καθώς και ο DAX στη Φραγκφούρτη έκλεισε πτωτικά στις 12.307,15 μονάδες στο -0,29%. Ο δείκτης στο Παρίσι CAC 40 έκλεισε στις 5.628,33 μονάδες με πτώση 0,04%.

    Στον ευρωπαϊκό νότο τώρα, η πορεία του χρηματιστηρίου έκλεισε ανοδικά, καθώς ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στις 21.901,01 μονάδες με άνοδο 0,01% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη, έκλεισε ανοδικά στις 9.118,20 μονάδες και στο +0,27%.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 389,84 μονάδες με άνοδο 0,01%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ