• ΑΓΟΡΕΣ

    Εντυπωσιακό ράλι για τις αγορές στο α’ εξάμηνο – Η επόμενη μέρα σύμφωνα με τους αναλυτές

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Σε υψηλό 40ετίας έκλεισε το α’ εξάμηνο του 2023 ο Nasdaq 100 και οι τεχνολογικές μετοχές εδραίωσαν την θέση τους, ύστερα από την απότομη βουτιά το προηγούμενο έτος. Οι ευρωαγορές κατέγραψαν υψηλά κέρδη και οι μεγάλοι χαμένοι ήταν οι short sellers που πόνταραν τον προηγούμενο μήνα τουλάχιστον 1 τρις, ελπίζοντας σε ελεύθερη πτώση των δεικτών.

    Η επόμενη ημέρα για τις αγορές έχει αφήσει τους αναλυτές αμήχανους, καθώς η ύφεση που περίμεναν δεν έχει έρθει και τα στοιχεία για την οικονομία αποδεικνύουν ότι ήταν πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο.

    5 τρις κέρδη για τον Nasdaq

    Σχεδόν πέντε τρις δολάρια σε κέρδη πρόσθεσε ο Nasdaq στην χρηματιστηριακή του αξία στο κλείσιμο του εξαμήνου, με τις προειδοποιήσεις για «φούσκα» της Τεχνητής Νοημοσύνης να πέφτουν μέχρι στιγμής στο κενό.

    Το άλμα του τεχνολογικού δείκτη κατά 31,73% μέσα σε ένα εξάμηνο είναι η καλύτερη επίδοση του από το α’ εξάμηνο του 1983  και οι δύο μεγάλο κερδισμένοι είναι οι μετοχές των εταιρειών Nvidia και Apple.

    Η πρώτη πέρασε πριν λίγες εβδομάδες στο club του ενός τρις δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση κι ένα εντυπωσιακό ράλι σχεδόν κατά 189,46% μέσα σ’ ένα εξάμηνο.

    Η Apple πέτυχε λίγο πριν την εκπνοή του α’ εξαμήνου να σπάσει το φράγμα των 3 δις δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση, επιστρέφοντας στα υψηλά που πέτυχε την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του 2022. Οι επιδόσεις της για το εξάμηνο έκαναν άνω του 49,29%.

    Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του Nasdaq έδωσαν ώθηση και στον S&P 500, ο οποίος κλείνει το εξάμηνο με ένα άλμα κατά 15,90%.

    Με κέρδη και οι ευρωαγορές

    Οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που έδειξαν νέα επιβράδυνση στο 5,5% τον Ιούνιο από 6,1% τον Μάιο και χαμηλότερα της εκτίμησης των αναλυτών έδωσαν ώθηση την τελευταία ημέρα του εξαμήνου, παρά την αστάθεια των προηγούμενων εβδομάδων.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε την Παρασκευή 1,16% στις 461,93 μονάδες και στο εξάμηνο κατέγραψε κέρδη της τάξης του 8,8%, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αποκτώνται κατά τους πρώτους μήνες του 2023.

    Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 15,98% στο εξάμηνο  στις 16.147,90 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 είχε κέρδη 14,31% στις 7.400,06 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 είχε οριακά κέρδη με 1,07% στις 7.531,53 μονάδες.

    Η επόμενη ημέρα στη σκιά των αποτελεσμάτων

    Ο πληθωρισμός υποχωρεί, όχι μόνο και ο δομικός που αποτελεί αγκάθι για τις κεντρικές τράπεζες. Fed και ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει για νέες αυξήσεις επιτοκίων με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, η οικονομία όμως και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική του αναμενόμενου.

    Για την Ευρώπη, αν και το κλείσιμο είχε κέρδη, τα πρώτα σύννεφα στο ράλι έχουν αρχίσει να φαίνονται μιας και σύμφωνα με την  Bank of America, η οποία επικαλείται στοιχεία της EPFR Global, για 16η συνεχόμενη εβδομάδα, οι ευρωαγορές καταγράφουν εκροές κεφαλαίων, με το σύνολό για το 2023 να φτάνει τα 27 δισ. δολάρια.

    Οι επενδυτές φαίνεται να εγκαταλείπουν τις ευρωπαϊκές μετοχές ώστε να συμμετάσχουν στην φρενίτιδα των των τεχνολογικών μετοχών των ΗΠΑ, όμως και σε αυτή την περίπτωση, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι προσδοκίες για bull market ίσως τους διαψεύσουν.

    Αν και μέχρι στιγμής οι «αρκούδες» της Wall Street έχουν διαψευστεί για τις δυσοίωνες προβλέψεις τους, επιμένουν ότι η περίοδος των αποτελεσμάτων ίσως κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους επενδυτές.

    Ο Μάικ Ουίλσον μία από τις πιο γνωστές «αρκούδες» της Wall Street, επισήμανε ότι οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με πληθώρα ανησυχητικών στοιχείων, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα ισχυρό sel-loff στο εγγύς μέλλον.

    Ο Μάικ Χάρτνετ της Bank of America βλέπει τον S&P να πέφτει μέχρι και 300 μονάδες κάτω μέσα στο καλοκαίρι, ενώ εξίσου απαισιόδοξοι παραμένουν οι αναλυτές της JP Morgan.

    Ένας από τους κορυφαίους αναλυτές της Wall Street, o Μάρκο Κολάνοβιτς  της JPMorgan προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές μετοχές πρόκειται να αντιμετωπίσουν ένα ταραχώδες δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία.

    Διαβάστε επίσης:

    Άνοδος για τον χρυσό – Έκλεισε στα 1.929,4 δολάρια ανά ουγγιά

    Χρηματιστήριο: Τα χαρτιά που ξεπέρασαν σε απόδοση τον γενικό δείκτη στο ά εξάμηνο – Πειραιώς, Aegean, ΔΕΗ έκλεψαν την παράσταση

    WSJ: H SEC μπλοκάρει τα σχέδια των BlackRock και Fidelity για ETF στο bitcoin



    ΣΧΟΛΙΑ