• ΑΓΟΡΕΣ

    Δεν… ταρακουνήθηκε το ταμπλό, ήπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    Στις 188 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος το τρίτο τρίμηνο του 2021


    Ο σεισμός που ανέμεναν οι επενδυτές την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, δεν ήρθε! Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες 0,32%, στις 867,81 μονάδες και με τις συναλλαγές, μόλις στα 69,4 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,10%.

    Παρά το ανοδικό ξεκίνημα και τα ενδοσυνεδριακά κέρδη στις τράπεζες, με εξαίρεση την Alpha (+1,30%) και την Eurobank (+0,95%), οι πωλητές επέστρεψαν στη ΔΕΗ (-1,33%), τα ΕΛΠΕ (-0,22%) και την Motor Oil (-2,28%), αλλά  και τις αμετάβλητες Πειραιώς  και Εθνική, επιβαρύνοντας το κλίμα.

    Σε κάθε περίπτωση, η «ζημιά» είναι μικρή, αφού δίδεται η ευκαιρία να ξεχωρίσουν μεμονωμένες μετοχές, από τις μικρότερες κεφαλαιοποίησης, καθώς αποδείχθηκε ότι μέσα στην κρίση οι ιδιοκτήτες τους δούλευαν και δεν έψαχναν τρόπο πως θα φεσώσουν τις τράπεζες, κάνοντας ταυτόχρονα διακοπές το καλοκαίρι με τα σκάφη τους…

    Η προσοχή των επενδυτών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας περιστράφηκε γύρω από την μετοχή του ΟΛΠ και της Τιτάν, που ξεχώρισαν από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Το φιλοεπενδυτικό κλίμα που εμπεδώθηκε και κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον βασικό μέτοχο της Eurobank, Πρεμ Γουάτσα, ηχεί ευχάριστα σε Έλληνες και ξένους διαχειριστές.

    Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά προεξοφλεί ότι το master plan του ΟΛΠ (+3,04%) με το ξενοδοχείο και το εμπορικό κέντρο στο λιμάνι, θα τρέξουν, χωρίς τα εμπόδια του πρόσφατου παρελθόντος. Σημειωτέον, ότι αξίζουν τα εύσημα για την απόδοση της μετοχής και στο καλό market making της Eurobank. Τα κέρδη για το χαρτί ανήλθαν σε 3,04$, στα 23,7 ευρώ.

    Αντίδραση για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και για τον Τιτάνα (+1,34%), με την μετοχή να κλείνει στα 19,64 ευρώ. Στις αρχές της εβδομάδας η τριπλή διαπραγμάτευση της μετοχής σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Παρίσι αποτελεί την αφορμή για… φωτογραφίες και χτύπημα του «κουδουνιού» στη Λεωφόρο Αθηνών.

    Κόπωση για την μετοχή της Lamda, που σημειωτέον, δεν διαπραγματεύεται σε υψηλά εβδομάδας, ή σε υψηλά έτους, αλλά σε υψηλά… 10ετίας! Οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 1,26%, στα 9,39 ευρώ.

    Κατά τα άλλα, κέρδη 3,4% για την Άβαξ, εταιρεία που βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης, 3,62% τα κέρδη για την Ελβαλχαλκόρ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά, μετά την αποκάλυψη του mononews.gr για επένδυση στην ηλεκτροπαραγωγή στην Θίσβη Βοιωτίας.

    Όπως τονίστηκε και στο πρωινό σχόλιο, ενδιαφέρουσα είναι η αντίδραση της Βιοκαρπέτ, που φαίνεται να υστερεί σε αποδόση στο ταμπλό σε σχέση με την Αλουμίλ, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

    Τεχνικά, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, «ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε επαφή με τα πρόσφατα φετινά υψηλά έχοντας σαφώς αποφορτιμένους τους ταλαντωτές και με μικρό αλλά σταθερό βηματισμό ανακατέλαβε τις 850 μονάδες. Το βραχυπρόθεσμο σκαλοπάτι συσσώρευσης που διαμορφώθηκε μεταξύ 830 και 840 μονάδων λειτούργησε ως βατήρας ανόδου εκτονώνοντας προς τις 880 μονάδες. Η δυναμική σαφώς έχει μειωθεί και το ενδιαφέρον σε τίτλους που έχουν τον πρώτο λόγο για την κίνηση του Δείκτη δεν είναι ομοιόμορφο. Παρόλα αυτά τα κομβικά επίπεδα στήριξης δεν παραβιάστηκαν ο κινητός μέσος των 30 ημερών λειτούργησε ως στήριξη και μένει μόνο ο MACD ο οποίος λόγω χρονικών αποκλίσεων παραμένει πουλημένος. Η δημιουργία του επόμενου βατήρα ανόδου φαίνεται ότι είναι υπό διαμόρφωση καθώς τα βήματα από εδώ και στο εξής θα είναι πιο επιλεκτικά για τους αγοραστές. Η ολοκλήρωση της συσσώρευσης που αναμένουμε θα δώσει το έναυσμα για την αναμέτρηση με τα φετινά υψηλά των 900 μονάδων στα οποία οι αιρέσεις των συναλλακτικών όγκων θα διαμορφώσουν και τις πιθανότητες νέας διαφυγής».



    ΣΧΟΛΙΑ