• Cryptocurrencies

    Στο στόχαστρο της Interpol ο δισεκατομμυριούχος του Terra, που βούλιαξε τη βιομηχανία των crypto

    • Bloomberg

    Do Kwon, συνιδρυτης του TerraForm Labs


    Καταζητούμενος από τις αρχές της Κορέας είναι ο 31χρονος συνιδρυτής της Terraform Labs, Do Kwon με τη εισαγγελία να αναφέρει ότι θα υποβάλλει αίτημα να παρέμβει και η Interpol με red notice.

    Το «κόκκινο σήμα» της Interpol είναι ένα ένταλμα σύλληψης που κινητοποιεί τις αρχές παγκοσμίως.

    Η κατάρρευση του Terra

    Ο Do Kwon είδε τα προηγούμενα χρόνια την εταιρεία του TerraForm Labs και την προσωπική του περιουσία να απογειώνονται. Πριν κλείσει τα 30 του χρόνια ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος, χάρη σε μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2018 και μέσα σε τρία χρόνια εκτοξεύτηκε.

    Πριν την κατάρρευση του Terra, ο Do Kwon υπολογίζεται ότι είχε πάνω από 50 δις δολαρίων περιουσία. Τότε το Luna διαπραγματευόταν στα 110 δολάρια.

    Τον Μάιο του 2022, η καταστροφή του Do Kwon ξεκίνησε, με τη συντριβή του Terra και του Luna οδηγώντας σε ένα ντόμινο απωλειών στην αγορά των crypto, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να έχουν χαθεί από τη βιομηχανία περίπου 60 δις δολάρια.

    Δύο από το πιο επιτυχημένα projects στο cryptocurrency, αποδείχθηκε σε λιγότερο από τρία χρόνια ότι επρόκειτο για περίπτωση πυραμίδας. Οι μηχανισμοί απόδοσης και σταθερότητας των τιμών ήταν τελικά ελαττωματικοί, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα και τα δύο stablecoin να χάσουν την σύνδεσή τους στο δολάριο ΗΠΑ και να καταρρεύσουν.

    Καταφύγιο στη Σιγκαπούρη

    Μετά τη κατάρρευση του Terra και του Luna και στη σκιά πολλών καταγγελιών από τους πελάτες της TerraForm Labs, ο Do Kwon έφυγε για τη Σιγκαπούρη, με τις αρχές της Νότιας Κορέας να εκδίδουν ένταλμα σύλληψης καθώς έκρινε ότι υπήρξαν «ενδείξεις» απόδρασης.

    Με το ένταλμα σύλληψης να έχει εκδοθεί από τις αρχές την προηγούμενη εβδομάδα, ο Kwon έγραψε στο Twitter μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι «δεν έχει τίποτα να κρύψει» και ότι βρίσκεται σε «πλήρη συνεργασία» με αξιωματούχους, αλλά δεν αποκάλυψε δημόσια την τοποθεσία του.

    To δικαστήριο της Σεούλ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για παραβιάσεις του νόμου σχετικά με τις κεφαλαιαγορές της χώρας.

    Νωρίτερα, η συντριβή του Terra πυροδότησε έρευνες σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ σχετικά τα stablecoins και τις ψηφιακές μάρκες που είναι συνδεδεμένες με το δολάριο.

    Ορισμένοι επενδυτές της Luna είχαν προχώρησαν νωρίτερα σε καταγγελίες στην εισαγγελία της Νότιας Κορέας τον Μάιο, υποστηρίζοντας ότι ο Kwon και η εταιρεία του είχαν διαπράξει απάτη και είχαν εμπλακεί σε παράνομη συγκέντρωση κεφαλαίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Βουτιά για Bitcoin και Ether: Selloff στα κρυπτονομίσματα εν αναμονή της μεγάλης αύξησης επιτοκίων από τη Fed



    ΣΧΟΛΙΑ