• Cryptocurrencies

    Η αγορά των crypto μετράει τις απώλειες μετά το τριπλό χτύπημα από Musk, Κίνα και ΗΠΑ

    • Bloomberg
    Πάνω από τα 2,7 τρισ. δολάρια εκτινάχθηκε η αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων


    Η αγορά των κρυπτονομισμάτων προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της μετά από μία εβδομάδα αθρόων ρευστοποιήσεων που πυροδότησαν οι προειδοποιήσεις των κινεζικών αρχών για τα ψηφιακά νομίσματα και το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερου πλαισίου στα crypto από τις ΗΠΑ.

    Και σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και το πλήγμα που δέχθηκαν οι οπαδοί του Bitcoin μετά από την κριτική που άσκησε ο Elon Musk στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, εκφράζοντας την ανησυχία του για το υψηλό ενεργειακό κόστος κατά την εξόρυξη του token.

    Το  Bitcoin σημειώνει διακυμάνσεις πέριξ των 40.000 δολαρίων, καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 9%, αφού κάλυψε μέρος των προηγούμενων απωλειών που βύθισαν την Τετάρτη την τιμή του στα 30.000 δολάρια.

    Ανάλογες πιέσεις δέχθηκαν και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα, όπως το Ether, με εβδομαδιαίες απώλειες 17%.

    Όλα ξεκίνησαν μετά από την ανακοίνωση του Elon Musk ότι η Tesla δεν θα δέχεται το bitcoin ως μέσω πληρωμής. Τo δεύτερο χτύπημα στην αγορά των crypto ήρθε από την Κίνα, καθώς τρεις τραπεζικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, εξέδωσαν προειδοποίηση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να μην διεξάγουν πληρωμές με το bitcoin.

    Την Πέμπτη ήρθε και τρίτο χτύπημα όταν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει οποιαδήποτε συναλλαγή σε crypto αξίας άνω των 10.000 δολαρίων να γνωστοποιείται στην Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων (IRS).

    Bitcoin has been volatile and lost momentum but is still up for 2021

    «Η μεταβλητότητα του Bitcoin θα παραμείνει αυξημένη», δήλωσε ο Ben Emons, διευθύνων σύμβουλος της Medley Global Advisors στη Νέα Υόρκη.

    Οι μεταβολές αυτής της εβδομάδας οδήγησαν σε τεράστιες ρευστοποιήσεις και δημιούργησαν αμφιβολίες σε όσους πίστεψαν ότι το ψηφιακό νόμισμα «ωριμάζει» και μπορεί να ενταχθεί σε μία πιο σταθερή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Οι ενέργειες του Musk απέδειξαν πώς μερικά tweets μπορούν αναστατώσουν ολόκληρη την αγορά.

    Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, tokens όπως το Bitcoin και το Ether παραμένουν κερδοφόρα. Πέρυσι το Bitcoin σημείωσε άνοδο άνω του 300% και το Ether κατέγραψε κέρδη 1.200%.

    Η απειλή

    Η πιθανή επιβολή της γνωστοποίησης των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα θα μπορούσε να αποτελέσει την “κορυφή του παγόβουνου” για δυνητικούς αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες στα crypto, επισήμανε ο Jay Hatfield, CEO της Infrastructure Capital Advisors στη Νέα Υόρκη.

    Ο δείκτης Bloomberg Galaxy Crypto βαδίζει σε εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 25%, τις μεγαλύτερες από την αναταραχή που επικράτησε στην αγορά πέρυσι, κατά την έναρξη της πανδημίας.

    Παρά τους κινδύνους για περαιτέρω πτώση, και την αστάθεια αυτής της εβδομάδας – με το Bitcoin να υποχωρεί περίπου 31% και να ανακάμπτει περίπου στο ίδιο ποσοστό την Τετάρτη – οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων παραμένουν απτόητοι.

    Εμμένουν στις απόψεις τους ότι το Bitcoin προσφέρει ένα σύγχρονο τρόπο αντιστάθμισης του χαρτοφυλακίου και αποθήκευσης της αξίας του, παρομοιάζοντας το με τον ψηφιακό χρυσό, ενώ τονίζουν ότι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που βασίζονται σε blockchain – τη λεγόμενη αποκεντρωμένη χρηματοδότηση – επεκτείνονται.

    «Οι θεσμικοί επενδυτές που έχουν τοποθετήσεις στον ψηφιακό χρυσό δεν πρόκειται να φύγουν σύντομα», έγραψε ο Paolo Ardoino, επικεφαλής τεχνολογίας της πλατφόρμας crypto, Bitfinex. «Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Οι προγραμματιστές θα συνεχίσουν να δημιουργούν”.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ