• Cryptocurrencies

    Bitcoin: Τι λένε τώρα οι Bitcoin Bulls – Γιατί το 51% των νέων έχει επενδύσει στα κρυπτονομίσματα

    • NewsRoom


    Ακόμα και μεταξύ των ενθουσιωδών διαχειριστών, πολλοί περιορίζουν τις επενδύσεις τους στο Bitcoin και στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα στο 1-2% του χαρτοφυλακίου τους.

    Οι εντυπωσιακές αποδόσεις δυσκολεύουν ακόμη και τους πιο σκληροπυρηνικούς σκεπτικιστές της κρυπτογράφησης να μην εξετάσουν το ενδεχόμενο να βάλουν χρήματα στο bitcoin

    Το πρόβλημα με την επένδυση στο bitcoin είναι ότι ενστικτωδώς οι επενδυτές αισθάνονται ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, αναφέρει νέα ανάλυση των FT Money.

    Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα κατ’ όγκο αξίζει 600% περισσότερο σήμερα από ό, τι πριν από ένα χρόνο, ανεβαίνοντας από τα περίπου 7.000 δολάρια σε 58.000 δολάρια αυτήν την εβδομάδα (σήμερα η τιμή του διαμορφώνεται στα 58.184$).

    Το εν λόγω ράλι έχει αψηφήσει τους φόβους για επανάληψη της θεαματικής πτώσης των τιμών του bitcoin το 2018.

    Οι σκεπτικιστές

    Οι εντυπωσιακές αποδόσεις δυσκολεύουν ακόμη και τους πιο σκληροπυρηνικούς σκεπτικιστές της κρυπτογράφησης να μην εξετάσουν το ενδεχόμενο να βάλουν χρήματα στο bitcoin και πολλοί μακροπρόθεσμοι αμφισβητίες υποκύπτουν.

    Ο Jamie Dimon, επικεφαλής του αμερικανικού τραπεζικού γίγαντα JPMorgan, είναι απλώς μια εξέχουσα “αρκούδα” που έγινε ανοδική τα τελευταία χρόνια.

    Οι υποστηρικτές που εμφανίστηκαν πρόσφατα περιλαμβάνουν τον επικεφαλής της Tesla, Elon Musk, και έναν μεγάλο αριθμό δισεκατομμυριούχων διαχειριστών hedge fund που είναι πεπεισμένοι ότι ως το ψηφιακό ισοδύναμο του χρυσού, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

    Τι είναι το bitcoin;

    Είναι λοιπόν το bitcoin απλώς μια μεγάλη πυραμίδα Ponzi ή μια πραγματική επενδυτική ευκαιρία;

    Πρέπει οι επενδυτές λιανικής να υποκύψουν στον πειρασμό να τοποθετηθούν;

    Οι FT Money μίλησαν για τη χρηματοδότηση επαγγελματιών εντός και εκτός του cryptomarket και διαπίστωσαν ότι οι γνώμες παραμένουν έντονα διαιρεμένες.

    Η πρόσφατη αστρική απόδοση έχει μετατρέψει μερικές αρκούδες σε ταύρους.

    Αλλά οι σκληροπυρηνικοί προειδοποιούν ότι μια φούσκα που έχει μεγαλώσει εξακολουθεί να είναι μια φούσκα.

    Ακόμη και οι ένθερμοι οπαδοί της κρυπτογράφησης διστάζουν να στοιχηματίσουν σε ένα περιουσιακό στοιχείο που δείχνει τέτοια επίπεδα αστάθειας.

    Ακόμα και μεταξύ αυτών των ενθουσιωδών, πολλοί περιορίζουν τις επενδύσεις τους στο 1-2% του χαρτοφυλακίου τους.

    Είναι πραγματικά διαφορετικό αυτή τη φορά;

    Από τις αρχές Ιανουαρίου, η αξία του bitcoin έχει αυξηθεί κατά 85% και στα μέσα Απριλίου έφτασε το τελευταίο ιστορικό ρεκόρ των 65.000 δολαρίων.

    Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ψηφιακού νομίσματος προσελκύουν μια πολλά εκατομμύρια.

    Σε μια πρόσφατη (συμβατική) ένταξη στο χρηματιστήριο, οι επενδυτές αποτίμησαν την Coinbase, η πλατφόρμα κρυπτογράφησης που ξεκίνησε πριν από λιγότερο από 10 χρόνια, στα 72 δισ. δολάρια, το οποίο ισούται με την BNP Paribas, μια γαλλική τράπεζα με ρίζες που ξεκινούν από το 1848.

    Πρωταγωνιστές οι νέοι

    Οι νέοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των επενδύσεων.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι millennials και η Gen Z είναι πιο πιθανό να αγοράσουν κρυπτονομίσματα έναντι μετοχών και περισσότεροι από τους μισούς (51%) των ερωτηθέντων είχαν αγοράσει, σύμφωνα με έρευνα του της αμερικάνικης χρηματιστηριακής εταιρείας Charles Schwab.

    Οι προειδοποιήσεις της φούσκας

    Μετά από ένα χρόνο αυξανόμενων τιμών, οι αρκούδες προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο κατάρρευσης, όπως και το 2018.

    Οι Bitcoin bulls υποστηρίζουν ότι το τρέχον ράλι είναι διαφορετικό από το 2018, όταν η τιμή κατέρρευσε από πάνω από 16.000 σε μόλις 3.000 δολάρια.

    Σήμερα, λένε, καθοδηγείται από τη ζήτηση από επαγγελματικές εμπορικές εταιρείες και θεσμικούς επενδυτές των οποίων η παρουσία φέρνει σταθερότητα.

    Δεν συμφωνούν όμως όλοι. “Δεν είναι διαφορετικό αυτή τη φορά.

    Δεν υπάρχουν νέες εποχές, παρά αυτά που σας λένε οι υποστηρικτές”, λέει ο David Rosenberg, πρόεδρος της Rosenberg Research.

    Σε αντίθεση με τους νεότερους επενδυτές, εκείνοι της ηλικίας 55 ετών και άνω παραμένουν αποφασιστικά στο περιθώριο με μόλις το 8% των ερωτηθέντων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα να διαπραγματεύεται ψηφιακά νομίσματα, σύμφωνα με τη μελέτη του Charles Schwab.
    Μπορεί να έχουν δίκιο.

    Οι επενδυτές παγκοσμίως έχουν χάσει περισσότερα από 16 δισ. δολάρια από το 2012 σε απάτες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με την πλατφόρμα Xangle.

    Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς, ο οικονομικός παρατηρητής του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποίησε φέτος ότι οι επενδυτές μπορούν να χάσουν το 100% των χρημάτων τους από τα κρυπτονομίσματα.

    Ωστόσο, η αρχή δεν έχει επιδιώξει να μπλοκάρει τις συναλλαγές κρυπτογράφησης, αλλά απαγόρευσε την πώληση παραγώγων σε κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία σε πελάτες λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η απουσία ρύθμισης

    Καθώς οι αγορές κρυπτογράφησης δεν ρυθμίζονται, οι επενδυτές δεν έχουν κανέναν να απευθυνθούν για βοήθεια εάν πέσουν θύματα απάτης.

    Οι συναλλαγές μπορεί να αποδειχθούν ψευδείς και οι ιδρυτές τους εξαφανίζονται.

    Ένα νέο νόμισμα μπορεί να αποδειχθεί ένας ακόμη ιστός ψεμάτων.

    «Υπάρχουν πολλές απάτες και εγκληματικές ενέργειες που στοχεύουν άτομα και είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι σε μια μη ρυθμιζόμενη αγορά δεν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής», αναφέρει ο Ian Taylor, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας CryptoUK.

    Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

    Μια άλλη ανησυχία για τους επενδυτές είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κρυπτονομισμάτων.

    Οι εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με το bitcoin είναι ίσες με αυτές της Eλλάδας, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, επειδή τα νομίσματα δημιουργούνται ή «εξορύσσονται», σε τεράστια υπολογιστικά κέντρα, τα οποία καίνε ηλεκτρισμό και παράγουν θερμότητα.

    Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες;

    Οι ειδικοί της Crypto λένε ότι ο πιο σημαντικός κανόνας για τους επενδυτές είναι να είναι προετοιμασμένοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους.

    Στις 13 Απριλίου, το bitcoin ξεκίνησε μια απότομη πτώση, καθώς έχασε 23% σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

    Ο Marcus Swanepoel, διευθύνων σύμβουλος της Luno, μιας πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων με επίκεντρο το λιανικό εμπόριο με πελάτες 5m-plus, λέει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν υπερβολική η πτώση.

    Η Luno ερεύνησε τους πελάτες της πέρυσι και διαπίστωσε ότι το 55% δεν είχε άλλες επενδύσεις.

    «Ποτέ μην ξοδεύετε περισσότερα χρήματα από όσα μπορείτε να χάσετε», συστήνει.

    “Είναι πολύ επικίνδυνο, δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό.”

    Οι ακραίες μεταβολές του bitcoin σημαίνουν ότι η έκθεση σε κρυπτονομίσματα πρέπει να διατηρείται σε χαμηλό ποσοστό χαρτοφυλακίου, λένε οι περισσότεροι αναλυτές επενδύσεων.

    «Καταλαβαίνω αν θέλετε να το αγοράσετε επειδή πιστεύετε ότι η τιμή θα αυξηθεί, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι ένα πολύ μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου σας, ίσως 1% ή 2%», αναφέρει ο Θάνος Παπασαββάς, ιδρυτής της ερευνητικής ομάδας ABP Invest, ο οποίος έχει 20ετή εμπειρία στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

    Μόχλευση

    Ο δανεισμός χρημάτων για την αύξηση των συναλλαγών με μόχλευση ενισχύει τα κέρδη αλλά αυξάνει τις απώλειες.

    Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επίσημοι κανόνες, οι πλατφόρμες συναλλαγών επιτρέπουν στους επενδυτές να ποντάρουν πολλαπλάσια των χρημάτων που καταθέτουν, διογκώνοντας το ποσό που διακυβεύεται έως και 100 φορές.

    «Η μόχλευση σε μια τρελή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων είναι μια συνταγή για καταστροφή», λέει ο Abhishek Sachdev, ειδικός σε παράγωγα και επικεφαλής της Vedanta Consulting.

    Η επιλογή του σωστού νομίσματος είναι επίσης σημαντική.

    Υπάρχουν εκατοντάδες κρυπτονομίσματα.

    Τα περισσότερα είναι άχρηστα και μερικά είναι απλές απάτες.

    Το Bitcoin είναι το παλαιότερο, πιο ρευστό νόμισμα και είναι εκείνο που απολαμβάνει υποστήριξη λόγω των επενδυτικών ιδρυμάτων και της περιορισμένης προσφοράς του.

    Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που βασίζεται σε υπολογισμούς, θα υπάρχουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin και το 99% αυτών των νομισμάτων θα εξορύσσεται.

    Άλλα κρυπτονομίσματα δεν περιορίζονται με αυτόν τον τρόπο και οι εκατοντάδες διαθέσιμα ψηφιακά νομίσματα έχουν όλα διαφορετικά χαρακτηριστικά.

    Είναι επίσης το πιο ακριβό ανά μονάδα.

    Στο επίκεντρο και το Ethereum

    Το Ethereum είναι το δεύτερο κρυπτονόμισμα με την μεγαλύτερη διαπραγμάτευση και έχει επωφεληθεί από το ράλι του bitcoin.

    Η τεχνολογία πίσω από το ethereum χρησιμοποιείται επίσης σε μια νέα αγορά που ονομάζεται αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, καθιστώντας το νόμισμα μια σχετικά ασφαλή επιλογή.

    Το dogecoin και τα παρόμοια καταλαμβάνουν το πιο επικίνδυνο και πιο ρευστό άκρο του φάσματος.

    Πώς αγοράζει κανείς κρυπτονομίσματα και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ευκολότερος τρόπος πρόσβασης σε κρυπτονομίσματα είναι η Coinbase.

    Δεδομένου ότι οι πλατφόρμες έχουν υποστεί διακοπές λειτουργίας, έχουν παραβιαστεί ή καταρρεύσει, αυτή είναι η ασφαλέστερη προσέγγιση, αν και είναι ακριβότερη από άλλες ανταλλαγές.

    Το Coinbase χρεώνει συνήθως ένα spread περίπου 0,50% συν μια χρέωση ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς και του τρόπου πληρωμής.

    Οι εταιρείες Fintech, όπως η Revolut, προσφέρουν επίσης έναν τρόπο για τους αγοραστές bitcoin, αλλά δεν υπάρχει τρόπος μεταφοράς bitcoin από την εφαρμογή αλλού ή σε άλλους τύπους νομισμάτων.

    Δεδομένου ότι μπορούν να το πουλήσουν μόνο μέσα στο Revolut, οι επενδυτές κατέχουν ονομαστικά μόνο bitcoin μέσω της εφαρμογής.

    Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές είναι σε θέση να αγοράσουν μετοχές σε διαφοροποιημένα κεφάλαια κρυπτογράφησης, όπως το Grayscale, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν όπως και άλλες αμοιβαίες συμμετοχές.

    Οι θεσμικοί επενδυτές μπορούν επίσης να αγοράζουν προϊόντα που ανταλλάσσονται, αλλά αυτά δεν είναι προσβάσιμα για επενδυτές λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Είναι δυνατό να αγοράσει κανείς προϊόντα που προσφέρουν έκθεση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται γύρω από το blockchain, όπως το Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF.

    Οι πωλήσεις

    Η πώληση κρυπτονομισμάτων έχει επίσης φορολογικές επιπτώσεις.

    Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία υπολογίζονται ως ακίνητα για λογιστικούς σκοπούς και τα κέρδη ενδέχεται να υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας.

    Οι απατεώνες είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα.

    Μερικοί ζητούν από τους επενδυτές να στείλουν τα ιδιωτικά τους κλειδιά (keys) στις κρυπτογραφικές τους συμμετοχές, υπόσχοντας να τα επιστρέψουν με κέρδος.

    Αλλά μόλις γίνει, δεν υπάρχει τρόπος μεταφοράς και αναίρεσης.

    Ο Lihan Lee, συνιδρυτής της Xangle, συμβουλεύει τους πιθανούς επενδυτές να ελέγξουν τα προηγούμενα αρχεία τυχόν επενδυτικών προγραμμάτων κρυπτογράφησης, ενώ ο Taylor της CryptoUK προειδοποιεί ότι θα δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με την επένδυση κρυπτογράφησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τους καλούντες που υπόσχονται εγγυημένες αποδόσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ