• Cryptocurrencies

    Apple: Αυστηροποιεί τους κανόνες για crypto και NFT στο App Store

    Tim Cook, Apple

    Tim Cook, Apple


    Η Apple τροποποίησε τους κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα και τα NFT. Στην ουσία, καθόρισε τι επιτρέπεται το NFT και τα κρυπτονομίσματα να κάνουν.  Στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, η Apple δήλωσε στους ενημερωμένους κανόνες του App Store τη Δευτέρα, ότι οι εφαρμογές μπορεί να διευκολύνουν «συναλλαγές ή μεταδόσεις κρυπτονομισμάτων σε εγκεκριμένο ανταλλακτήριο». Αλλά η εφαρμογή μπορεί να προσφερθεί μόνο σε χώρες ή περιοχές όπου έχουν άδεια λειτουργίας ανταλλαγής κρυπτογράφησης.

    “Οι εφαρμογές ενδέχεται να μην χρησιμοποιούν τους δικούς τους μηχανισμούς για να ξεκλειδώσουν περιεχόμενο ή λειτουργίες”, όπως κρυπτονομίσματα ή πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων. Η Apple έχει διευκρινίσει τους κανόνες για τα NFT, τα οποία μπορούν να είναι μια ψηφιακή αναπαράσταση ενός πραγματικού περιουσιακού στοιχείου, όπως το έργο τέχνης και συνήθως αγοράζονται με χρήση κρυπτονομισμάτων.

    Τι αναφέρουν οι οδηγίες

    Οι οδηγίες λένε ότι οι εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιούν αγορές εντός εφαρμογής για να πουλήσουν NFT και να πουλήσουν υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτά, όπως η κοπή, η καταχώριση και η μεταφορά αυτών των διακριτικών. Οι εφαρμογές μπορούν επίσης να επιτρέπουν στους χρήστες να περιηγούνται σε συλλογές NFT που ανήκουν σε άλλους, εφόσον οι εφαρμογές “δεν περιλαμβάνουν κουμπιά, εξωτερικούς συνδέσμους ή άλλες παροτρύνσεις για δράση που κατευθύνουν τους πελάτες σε μηχανισμούς αγορών εκτός από αγορές εντός εφαρμογής”.

    Όλα αυτά σημαίνουν ότι κάθε είδους υπηρεσία συναλλαγών για NFT πρέπει να χρησιμοποιεί τον μηχανισμό πληρωμής εντός εφαρμογής της Apple. Η Apple περιορίζει έως και 30% τις πληρωμές εντός εφαρμογής. Αν και αυτό δεν απαγορεύει τα NFT με κανέναν τρόπο, θέτει έναν σημαντικό περιορισμό στο είδος των υπηρεσιών που μπορούν να προσφερθούν σχετικά με τα NFT, δεδομένου του ποσοστού 30% που παίρνει η Apple.

    Οι χρήστες μπορούν να δουν τα NFT που διαθέτουν μέσα σε μια εφαρμογή, υπό την προϋπόθεση ότι το διακριτικό δεν “ξεκλειδώνει λειτουργίες ή λειτουργίες εντός της εφαρμογής”. Οι χρήστες συχνά αγοράζουν NFT ως τρόπο πρόσβασης σε αποκλειστικά τμήματα μιας υπηρεσίας ή ακόμα και ως ένα είδος κάρτας μέλους για μια εφαρμογή. Αλλά η Apple λέει ότι ορισμένα από αυτά δεν θα επιτρέπονται.

    Κριτική για την περικοπή 30%

    Η περικοπή κατά 30% της Apple έχει επικριθεί εδώ και καιρό από κατασκευαστές εφαρμογών που κατηγορούν τον τεχνολογικό γίγαντα ότι έχει μονοπώλιο στις αγορές εντός εφαρμογής. Η Apple υποστηρίζει ότι ο έλεγχος του App Store της επιτρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια των εφαρμογών και των πληρωμών. Έχει επίσης πει ότι το App Store έχει δημιουργήσει ένα επιτυχημένο οικοσύστημα εφαρμογών που επιτρέπει στους προγραμματιστές να κερδίσουν χρήματα.

    Η περικοπή κατά 30% ήταν το αντικείμενο μιας υψηλού προφίλ αγωγής μεταξύ του προγραμματιστή Fortnite Epic Games και της Apple. Τα κρυπτονομίσματα είχαν μια ασταθή και δύσκολη χρονιά, με ολόκληρη την αγορά να χάνει περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από την κορύφωσή της τον Νοέμβριο.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Συνεχίζεται το μίνι ράλι για τις μετοχές εν αναμονή των ανακοινώσεων από Alphabet και Microsoft

    Χρηματιστήριο: 8Χ8 για την Εθνική, πάνω από 18,7% η πτώση στην Ιντρακάτ μετά την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου

    Ελληνικό Δημόσιο: Άντλησε 975 εκατ. ευρώ από την επανέκδοση 5ετούς ομολόγου



    ΣΧΟΛΙΑ