• ΑΓΟΡΕΣ

    Covid-19: Τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009 καταγράφουν τα μερίσματα των εταιρειών παγκοσμίως

    • NewsRoom


    Τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009 καταγράφουν τα μερίσματα των εταιρειών παγκοσμίως

    Η καταβολή μερισμάτων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου θα είναι, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, μειωμένη φέτος κατά 17-23% ή έως κατά 400 δισ. ευρώ, σύμφωνα με νέα έκθεση, αν και ορισμένοι τομείς, όπως ο τεχνολογικός, δεν ακολουθούν την τάση αυτή.

    Οι πληρωμές μερισμάτων παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 108 δισ. δολάρια στα 382 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως υπολόγισε ο διαχειριστής κεφαλαίων, Janus Henderson, ή κατά 22% σε ετήσια βάση, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη μείωση τουλάχιστον από το 2009. Τα μερίσματα μειώθηκαν σε όλες τις περιοχές, με εξαίρεση τη Βόρεια Αμερική, όπου η καταβολή μερισμάτων από καναδικές εταιρείες αποδείχτηκε ανθεκτική. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 27% των εταιρειών μείωσαν τα μερίσματά τους, ενώ στην Ευρώπη, που επηρεάσθηκε περισσότερο, τα μείωσαν περισσότερες από τις μισές εταιρείες, από τις οποίες τα δύο τρίτα δεν κατέβαλαν καθόλου μέρισμα.

    «Το 2020 θα σημειωθεί το χειρότερο αποτέλεσμα για τα μερίσματα παγκοσμίως από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», ανέφερε ο Henderson σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. «Αναμένουμε τώρα μία μείωση των μερισμάτων παγκοσμίως κατά 17% στο καλύτερο σενάριο, με το συνολικό ποσό τους να ανέρχεται στα 1,18 τρισ. δολάρια… Το πιο δυσμενές σενάριό μας προβλέπει μείωση των μερισμάτων κατά 23% στα 1,10 τρισ. δολάρια.

    Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των διάφορων τομέων. Στις τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, από τις οποίες ζήτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσουν την καταβολή μερισμάτων, αντιστοιχούσε το μισό της μείωσης των μερισμάτων στην Ευρώπη κατά 45% στην Ευρώπη κατά το δεύτερο τρίμηνο στα 77 δισ. δολάρια. Οι μεταλλευτικές και πετρελαϊκές εταιρείες επλήγησαν ιδιαίτερα από τη γενικευμένη βουτιά των τιμών των πρώτων υλών, ενώ οι δραστηριότητες των εταιρειών μη βασικών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών επλήγησαν επίσης από τα περιοριστικά μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις, με συνέπεια πολύ χαμηλότερες καταβολές μερισμάτων. Αντίθετα, τα μερίσματα των τηλεπικοινωνιακών και των τεχνολογικών εταιρειών καθώς και των εταιρειών του τομέα υγείας παρέμειναν σχετικά ανεπηρέαστα.

    Η ανθεκτικότητα των τεχνολογικών εταιρειών συνέβαλε στο να σκαρφαλώσουν η Microsoft και η Apple στις δέκα εταιρείες του κόσμου με τις μεγαλύτερες καταβολές μερισμάτων, για πρώτη φορά φέτος, με πρώτη στη λίστα να παραμένει η Nestle.



    ΣΧΟΛΙΑ