• Τράπεζες

    Eurobank Equities: ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo και Εθνική Τράπεζα top picks το 2023

    Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    «Με τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας να φαίνονται πολύ πιο υγιείς από την Ευρώπη το 2023, με 1%-2% αύξηση του ΑΕΠ το επόμενο έτος, με το κόστος του ελληνικού δημόσιου χρέους να είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερό και να μην επηρεάζεται από τις αυξήσεις των επιτοκίων, με μεγάλη μέση διάρκεια και χωρίς σημαντικές αποπληρωμές χρέους και με τα κεφάλαια RRF που θα στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια, η ελληνική επενδυτική ιστορία φαίνεται σίγουρα ελκυστική μεσοπρόθεσμα», εκτιμά η χρηματιστηριακή Eurobank Equities.

    Από την άλλη όμως, το βραχυπρόθεσμα διεθνές σκηνικό φαίνεται αρκετά δύσκολο προς το 2023, ιδίως καθώς οι ελπίδες για μια στροφή των κεντρικών τραπεζών έχουν επανειλημμένα διαψευστεί. Κατά την άποψη της Eurobank Equities, ο αντίθετος άνεμος από τη σύσφιξη των ρυθμίσεων της νομισματικής πολιτικής στις μετοχές περιορίζει κάθε σημαντική βραχυπρόθεσμη άνοδο. Στο εσωτερικό μέτωπο, το βασικό γεγονός κινδύνου για την Ελλάδα είναι οι εθνικές εκλογές. Αν και αυτές δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής, η πορεία μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης (συνασπισμού) δεν θα είναι καθόλου γραμμική και πιθανότατα θα απαιτηθούν δύο εκλογικοί γύροι, σηματοδοτώντας έτσι μια περίοδο μεταβλητότητας.

    Σε αυτή τη βάση, αναμένει ότι το 2023 θα είναι ένα έτος με δύο μέρη, με το πρώτο εξάμηνο να μπορεί να δει μια υποχώρηση προς τα κάτω ενόψει των εγχώριων εκλογών και με φόντο τους διεθνείς αντίθετους ανέμους (ανώτατα επιτόκια).

    Έχοντας αυτά κατά νου, η Eurobank Equities αμφιβάλλει ότι η ελληνική αγορά είναι ακόμα σε καθαρή θέση, και ως εκ τούτου θα αποδυνάμωνε το πρόσφατο ράλι του Γενικού Δείκτη με +16% από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου ή οποιαδήποτε πιθανή περαιτέρω ανοδική κίνηση προς το τέλος του έτους, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα χαμηλής τοποθέτησης και τεχνικών στοιχείων.

    «Διατηρούμε την αμυντική μας στάση για το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, προτιμώντας την ποιότητα, τις ορατές μερισματικές αποδόσεις και τις μετοχές με σταθερή λειτουργική δυναμική, με τον ΟΠΑΠ με τιμή-στόχο τα 15,9 ευρώ, τη Mytilineos με τιμή-στόχο τα 25,6 ευρώ και τη Jumbo με τιμή-στόχο τα 17,2 ευρώ να αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές μας.

    Όσον αφορά τις τράπεζες, η άνοδος των καθαρών εσόδων από τόκους από την αύξηση των επιτοκίων, η βελτίωση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων (ROTE) και οι συμπιεσμένες αποτιμήσεις, αφήνουν μια θετική κλίση κινδύνου/απόδοσης για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά η πορεία θα είναι ανώμαλη.

    Σε αυτόν το χώρο συνεχίζουμε να προτιμούμε την Εθνική Τράπεζα, δεδομένου του συνδυασμού των καλύτερων στην κατηγορία της κεφαλαιακών δεικτών με βάση τα πρότυπα της ΕΕ, της υψηλότερης κάλυψης NPE μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και των δεικτών απόδοσης/αποτίμησης. Για το δεύτερο εξάμηνο θα περιμέναμε ότι η εμφάνιση του risk-on θα ωθήσει την απόδοση των ονομάτων με υψηλότερο beta», εξηγεί η Eurobank Equities.

    Οι φθηνές αποτιμήσεις, περιορίζουν την καθοδική πορεία

    «Η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των πραγματικών αποδόσεων (σε συνδυασμό με τα ανθεκτικά κέρδη) έχει καταλύσει σημαντικά χαμηλότερες αποτιμήσεις μετοχών από το καλοκαίρι. Οι ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές μετοχές διαπραγματεύονται με έκπτωση 30% έναντι των ομοειδών τους στην ΕΕ και περίπου 20% έναντι του δικού τους ιστορικού. Παρομοίως, ο δείκτης εσωτερικής αξίας (P/TBV) των ελληνικών τραπεζών παραμένει 0,5x ή έκπτωση 25% έναντι των ομοειδών τους στην περιφέρεια.

    Το σχετικό discount των τραπεζών δεν συγχρονίζεται με τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών και την ευαισθησία των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα επιτόκια, με τις τιμές αγοράς να ενσωματώνουν ένα κόστος κεφαλαίου άνω του 20% επί των εκτιμήσεων. Όσον αφορά τις επιδόσεις, το ΧΑΑ σημείωσε θετική απόδοση το τελευταίο έτος ξεπερνώντας τις περισσότερες διεθνείς αγορές (έχοντας ξεκινήσει από χαμηλή βάση). Ο πήχης είναι συνεπώς υψηλότερος για το 2023, αλλά οι ελκυστικές αποτιμήσεις προσφέρουν σίγουρα κάποιο μαξιλάρι», επισημαίνει η Eurobank Equities.

    Πολιτική: Το σκηνικό γίνεται όλο και πιο αβέβαιο

    Το θέμα των υποκλοπών καθιστά ήδη το πολιτικό σκηνικό κάπως πιο επισφαλές, αλλά η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο αμήχανη μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο οποίο εμπλέκεται Ελληνίδα ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών.

    Η επακόλουθη πόλωση και ένταση μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων έχει καταστήσει κάπως πιο δύσκολο το σενάριο ενός συνασπισμού μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του ΠΑΣΟΚ – το πιο προφανές βιώσιμο σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές. «Θεωρούμε ότι η επανεμφάνιση της πολιτικής αβεβαιότητας – ακόμη και αν τελικά δεν οδηγήσει σε καμία πραγματική αλλαγή στην πολιτική – είναι πιθανό να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στα ασφάλιστρα κινδύνου των μετοχών, περιορίζοντας έτσι κάθε πιθανή ανάκαμψη τους επόμενους μήνες», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Οι τιμές στόχοι των τραπεζών μετά τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών-επιχειρήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ