• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρυσός: «Λαμπερή» επένδυση και το 2020

    • NewsRoom
    χρυσός


    Διπλά κερδισμένος είναι ο τυχερός της βασιλόπιτας του 2018 αν έχει κρατήσει τη χρυσή λίρα που κέρδισε πριν από δύο χρόνια, αφού σήμερα η αξία της έχει αυξηθεί πάνω από 30%. Η τιμή στην οποία μπορούσε να την πωλήσει στις αρχές του 2018 ήταν 245 ευρώ και σήμερα έχει φθάσει στο επίπεδο των 320 ευρώ.

    Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις γεωπολιτικές ανησυχίες που οδηγούν όλο και περισσότερους στο «καταφύγιο» του χρυσού, τάση που συνεχίζεται και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω. Πρόσφατα, η ισοτιμία του ευγενούς μετάλλου έναντι του ευρώ έφθασε σε ιστορικό υψηλό επίπεδο και έναντι του δολαρίου σε υψηλό επταετίας.

    Το ενδιαφέρον, όμως, με τον χρυσό είναι ότι, ανεξαρτήτως διακυμάνσεων, παραμένει ένα από τα ασφαλέστερα «λιμάνια» για επενδυτές, μεγάλους αλλά και μικρούς που δεν θέλουν ρίσκο αλλά μια τοποθέτηση σταθερή, ειδικά σε περιόδους που οι συνθήκες είναι ρευστές.

    Η κινητικότητα στην αγορά είναι έντονη και φαίνεται από επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι η χρυσή λίρα, ο πιο απλός τρόπος επένδυσης σε χρυσό, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον. Στη διάρκεια του 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος είχε σχεδόν 100 χιλιάδες συναλλαγές που αφορούσαν πωλήσεις από ιδιώτες.

    Από τις εμπορικές τράπεζες, η μόνη που έχει δραστηριότητα σε χρυσό είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος και διανομέας του Βασιλικού Νομισματοκοπείου της Μεγάλης Βρετανίας για τη διάθεση Χρυσών Λιρών Αγγλίας στη χώρα μας.

    Η Πειραιώς όχι μόνο πραγματοποιεί συναλλαγές σε χρυσές λίρες με ευκολία, ασφάλεια και αξιοπιστία αλλά παρέχει επίσης σειρά υπηρεσιών και προϊόντων σε χρυσό. Η Τράπεζα εκδίδει καθημερινά Ημερήσιο Δελτίο Τιμών Συναλλάγματος και Τραπεζογραμματίων και με βάση αυτό γίνονται πωλήσεις ή αγορές χρυσών λιρών στα σημεία εξυπηρέτησης «Piraeus Gold», τα οποία έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό.

    Ο χρυσός, πέρα από επένδυση, αποτελεί και ιδανικό δώρο. Παραδοσιακά δωρίζεται σε νεογέννητα, νεαρά ζευγάρια, την Πρωτοχρονιά αλλά και επετείους. Στην Τράπεζα Πειραιώς μπορεί κανείς να αγοράσει χρυσές λίρες, οι οποίες διατίθενται σε υφασμάτινο πουγκί ή ράβδους χρυσού που δίνονται σε υφασμάτινο πουγκί ή σε πολυτελή κασετίνα.

    Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν έλεγχο γνησιότητας και εκτίμηση της αξίας του επενδυτικού τους χρυσού, καθώς και να επωφεληθούν από την υπηρεσία φύλαξης επενδυτικού χρυσού, που γίνεται στις ειδικές εγκαταστάσεις της τράπεζας στην Αθήνα και μειώνει τους κινδύνους  μεταφοράς και  φύλαξης, ενώ διασφαλίζει ότι η ποιότητα του χρυσού δεν θα αλλοιωθεί λόγω φθοράς.

    Πάντως σε ότι αφορά το σωστό βάρος της λίρας Αγγλίας 22 καρατίων είναι τα 7,988 γραμμάρια. Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα μισής χρυσής λίρας, δηλαδή ενός μικρότερου νομίσματος χρυσής λίρας που ζυγίζει 3,99 γραμμάρια. Επίσης, υπάρχουν και οι ράβδοι χρυσού, που διατίθενται σε μεγέθη από 5 έως 1000 γραμμάρια.

    Κέντρα Piraeus Gold βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου 16 και στο Ηράκλειο Κρήτης, στην 25ης Αυγούστου 62 & Κορωναίου. Σε αυτά τα σημεία εξυπηρέτησης πελατών παρέχονται προϊόντα και υπηρεσίες χρυσού, για αγορά, πώληση, εκτίμηση και φύλαξη, άμεσα και με ασφάλεια, χωρίς να απαιτείται προγραμματισμένο ραντεβού.

    Στο σημείο βρίσκεται ειδικός εμπειρογνώμονας στην εκτίμηση χρυσών λιρών και φασματογράφος τελευταίας τεχνολογίας, ο οποίος ελέγχει και εκτιμά άμεσα, παρουσία του πελάτη, τη γνησιότητα και την αξία των Χρυσών Λιρών και Ράβδων Χρυσού, δίνοντάς τη δυνατότητα φύλαξης ή και άμεσης αγοράς τους από την Τράπεζα.

    Εάν θέλει κανείς να πουλήσει ή να αγοράσει χρυσές λίρες Αγγλίας, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με βάση το Ημερήσιο Δελτίο Τιμών Συναλλάγματος και Τραπεζογραμματίων που εκδίδει καθημερινά η τράπεζα, εφόσον αφορούν σε έως και 30 Χρυσές Λίρες Αγγλίας ή 60 Μισές Χρυσές Λίρες Αγγλίας ή 300 γραμμάρια Ράβδων Χρυσού, ενώ πάνω από το όριο αυτό οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με ειδική τιμή που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς.



    ΣΧΟΛΙΑ