• ΑΓΟΡΕΣ

    «Χρυσός» η σοκολάτα: Νέο ρεκόρ για το κακάο, πάνω από τα 10.000 δολάρια ο τόνος

    • Bloomberg
    Προϊόντα σοκολάτας σε κατάστημα της Κολομβίας φωτογραφία: Ferley Ospina/Bloomberg

    Προϊόντα σοκολάτας σε κατάστημα της Κολομβίας φωτογραφία: Ferley Ospina/Bloomberg


    Η τιμή του κακάο στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ξεπέρασε τα πρωτοφανή επίπεδα των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας το ιστορικό ράλι που έχει οδηγήσει ήδη σε διπλασιασμό της τιμής του φέτος, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος της σοκολάτας.

    Η αγορά είναι σε αναταραχή λόγω της φτωχής σοδειάς βασικών παραγωγών της Δυτικής Αφρικής, γεγονός που οδηγεί σε έλλειμμα προσφοράς για τρίτο συνεχόμενο έτος. Η βιομηχανία παλεύει με τις χαμηλές πληρωμές των παραγωγών του κακάο ενώ αυξάνονται οι φόβοι για την επάρκεια των κόκκων.

    Εκτός από τις ανησυχίες για τις ελλιπείς φυσικές προμήθειες, αυξάνονται επίσης οι πιέσεις στην χρηματιστηριακή αγορά, όπου ορισμένοι traders έχουν πουλήσει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για να καλυφθούν έναντι των φυσικών αποθεμάτων. Αλλά καθώς περιμένουν να λήξουν τα συμβόλαια, χρειάζονται μετρητά για να ανταποκριθούν στα margin calls επί των ζημιών στα παράγωγα, και σε μια αγορά που ανεβαίνει μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν τις short θέσεις τους, τροφοδοτώντας περαιτέρω το ράλι των τιμών.

    Cocoa's Surge to a Record High Above $10,000 | Futures have soared on a global shortage
    H τιμή του κακάο σε υψηλό ρεκόρ πάνω από $10.000

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο έως και 4,5% στα 10.080 δολάρια στη Νέα Υόρκη την Τρίτη – ένα επίπεδο που φαινόταν αδιανόητο πριν από λίγους μήνες. Το ράλι έχει ωθήσει έναν τεχνικό δείκτη τιμών σε υπεραγορασμένο έδαφος για μεγάλο μέρος των δύο τελευταίων μηνών, αν και το κακάο συνέχισε να αυξάνεται.

    «Όταν βρισκόμαστε σε αυτή την τιμή, είναι δύσκολο να πούμε αν αυτές οι τιμές είναι δικαιολογημένες», δήλωσε ο Paul Joules, αναλυτής της Rabobank στο Λονδίνο.

    Η άνοδος του κακάο αποτελεί κακή είδηση για τους καταναλωτές εάν οι σοκολατοποιΐες συνεχίσουν να μετακυλίουν το κόστος ή να πωλούν μπάρες που είναι μικρότερες ή περιέχουν λιγότερη σοκολάτα.

    Οι επικείμενες γιορτές του Πάσχα είναι περίοδος αιχμής για την κατανάλωση σοκολάτας, και η καθυστέρηση που υπάρχει μεταξύ των αγορών εμπορευμάτων και της λιανικής σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του αντίκτυπου για τους αγοραστές είναι ακόμα μπροστά.

    Υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση με την προσφορά να επιδεινωθεί. Οι επερχόμενοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που αποσκοπούν στην αποτροπή της πώλησης στα καταστήματα προϊόντων που καταστρέφουν τα δάση  – μπορεί να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τους παραγωγούς σοκολάτας της Ένωσης να εξασφαλίσουν προμήθειες.

    Νέα Συγκομιδή

    Η προσοχή στρέφεται τώρα στην επερχόμενη μεσαία σοδειά της Δυτικής Αφρικής, τη μικρότερη από τις δύο ετήσιες συγκομιδές. Η ρυθμιστική αρχή της κορυφαίας παραγωγού Ακτής Ελεφαντοστού αναμένει συρρίκνωση της συγκομιδής φέτος, όπως ανέφερε το Bloomberg.

    «Η προσφορά στη Δυτική Αφρική παραμένει εξαιρετικά σφιχτή καθώς ξεκινά η συγκομιδή της μεσοσοδειάς την επόμενη εβδομάδα, και αυτό συνεχίζει να στηρίζει τις τιμές του κακάο», ανέφερε σε σημείωμα η The Hightower Report.

    Άλλοι παραγωγοί, όπως η Βραζιλία και ο Ισημερινός, επιδιώκουν να αυξήσουν την παραγωγή, αλλά χρειάζονται μερικά χρόνια πριν τα νεοφύτευτα κακαόδεντρα δώσουν καρπούς. Άρα θα καθυστερήσουν να φέρουν ανακούφιση στις πιεσμένες παγκόσμιες προμήθειες.

    Στο Λονδίνο, τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο έχουν επίσης υπερδιπλασιαστεί φέτος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Το κακάο ακριβότερο από τον χαλκό, καθώς ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών – Ξεπέρασε και τα 9.500 δολάρια/τόνο

    Σε υψηλό 47 ετών οι τιμές του κακάο

    Εισηγμένες εταιρείες στο Χ.Α: Ρεκόρ 15ετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ