• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρυσή λίρα: Νέα κίνηση σoκ από την Τράπεζα της Ελλάδος που ανέβασε κι άλλο το spread στο… 44,5% (146,7 ευρώ)

    χρυσές λίρες


    Νέα κίνηση σοκ από την Tράπεζα της Ελλάδος, που έσπευσε σήμερα να ανοίξει ακόμη περισσότερο το spread των τιμών για τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών.

    Πλέον, η διαφορά ανάμεσα στις τιμές πώλησης και αγοράς που δίνει η ΤτΕ εκτινάχτηκε από το 33,5% στο… 44,5%, με συνέπεια αυτή η τεράστια  διαφορά να μεταφράζεται σε 146,73 ευρώ.

    Τυπικά και ουσιαστικά, με τη νέα της παρέμβαση, η κεντρική τράπεζα της χώρας υψώνει ακόμη περισσότερο τον «φράκτη» καθιστώντας αποτρεπτική για τους ιδιώτες, την αγορά λιρών από τα γκισέ της Τ.τ.Ε. Όλα αυτά έρχονται μέσα σε άκρως ανατρεπτική συγκυρία που έχει δημιουργήσει η εφιαλτική εξάπλωση του κορονοϊού. Απόρροια της οποίας είναι η μεγάλη βουτιά στα χρηματιστήρια, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για επενδυτικές τοποθετήσεις σε χρυσό.

    Μάλιστα η εντεινόμενη ζήτηση τόσο στην Ευρώπη  όσο και στις ΗΠΑ ικανοποιείται μετά δυσκολίας. Η οποία είναι μεγαλύτερη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς όπως αναφέρουν οι Financial Times τα μεγάλα χυτήρια χρυσού στην Ελβετία έχουν αναστείλει την παραγωγή τους, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό…

    Με την Ελλάδα να βρίσκεται σε «καραντίνα» και την τιμή του χρυσού να καταγράφει έντονες μεταβολές, η Τ.τ.Ε όρισε σήμερα ως τιμή πώλησης της χρυσής λίρας στα 476,62 ευρώ και αγοράς στα 329,89 ευρώ. Το τεράστιο αυτό spread ουσιαστικά εκμηδενίζει το οποιοδήποτε ενδεχόμενο ζήτησης, αφού για να αρχίσει να αποκομίζει κάποιος κέρδη, θα πρέπει πρώτα ο χρυσός να ανέβει 44,5% πιο πάνω από τα τρέχοντα επίπεδά του.

     Η τρίτη, βίαιη αναπροσαρμογή μέσα σε μία βδομάδα

    Το εντυπωσιακό είναι ότι η Tράπεζα της Ελλάδος, προχωρά για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας, σε βίαιη, ανοδική, αναπροσαρμογή του spread στη χρυσή λίρα. Το οποίο από το 20,6% όπου βρισκόταν, έχει αυξηθεί τώρα κατά…116%.

    Πηγές της Τ.τ.Ε ανέφεραν προ ημερών ότι οι παρεμβάσεις με φόντο της τιμές αγοραπωλησιών χρυσών λιρών, ανάγονται στις γενικότερες συνθήκες όξυνσης της αβεβαιότητας. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι τέτοιου είδους κινήσεις γίνονται και από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Σε κάθε περίπτωση το εξαιρετικά διευρυμένο Spread κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι η τράπεζα της Ελλάδος επιζητεί να βάλει φραγμό στην ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ζήτησης για λίρες. Και ανάλογα φυσικά με το πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις στα ανοικτά ακόμη «μέτωπα» του κορονοϊού, της οικονομίας, αλλά και της αναζήτησης επενδυτικών καταφυγίων.

    Ζήτημα… επάρκειας λιρών δεν τίθεται, καθώς όλα τα τελευταία χρόνια η τράπεζα της Ελλάδος απορροφούσε όλη τη μεγάλη προσφορά που υπήρχε από ιδιώτες. Μόνο πέρσι η Τ.τ.Ε  αγόρασε 93.000 λίρες περισσότερες από όσες πούλησε.

    Μένει σταθερή η τιμολογιακή πολιτική της Πειραιώς

    Σε αντίθεση με την τράπεζα της Ελλάδος, η Πειραιώς που έχει σημαίνουσα θέση στις συναλλαγές χρυσού, δεν έχει ανεβάσει το spread των τιμών, το οποίο και παραμένει στα επίπεδα του 21%. Με την τιμή πώλησης της λίρας να είναι στα 399,5 ευρώ (77,12 ευρώ πιο κάτω από την Τ.τ.Ε) και αυτήν της αγοράς να έχει οριστεί στα 330,20 ευρώ.

    Μάλιστα η Πειραιώς είναι η μόνη τράπεζα που πουλάει και χρυσό σε πλάκες, με διάφορες επιλογές ως προς το βάρος τους. Σήμερα η τιμή πώλησης του χρυσού από την τράπεζα ήταν στα 53,5 ευρώ ανά γραμμάριο, ενώ η τιμή αγοράς στα 45 ευρώ, επίσης ανά γραμμάριο. Με το spread να είναι στο 18,9%.

    Λίγο  πριν από τις 6 σήμερα το απόγευμα, η spot τιμή του χρυσού βρισκόταν στα 1.604,30 δολάρια ή 1.485,66 ευρώ ανά ουγγιά. Καταγράφοντας άνοδο 3,42% με όρους δολαρίου και 2,7% με όρους κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Με τα δεδομένα αυτά η «δίκαιη» τιμή της χρυσής λίρας ( που περιέχει 7,322 γραμμάρια χρυσού) θα έπρεπε να ήταν στα 349,77 ευρώ…



    ΣΧΟΛΙΑ