• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τρικλοποδιά από τις… τράπεζες στον γενικό δείκτη!

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Άνοιξε στις 870 μονάδες, έκανε υψηλό στις 878 και έκλεισε στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 864,99 μονάδες και με απώλειες 0,32%. Τι έγινε ξαφνικά; Η εξήγηση που δίνουν οι χρηματιστές, είναι ότι υπάρχει ένα υφέρπον κλίμα στην αγορά και στις τράπεζες που έχει να κάνει με το QE και με το ενδεχόμενο να μην μπει η χώρα μας ούτε αυτή τη φορά. Μπορεί να μην βρισκόμαστε σε μνημόνιο, αλλά δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να ερμηνεύσουν την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των τραπεζών που άνοιξαν την Δευτέρα με κέρδη και κατέληξαν με πτώση και αρνητικό πρόσημο.

    Όσο κι αν τράβηξε η μετοχή της ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας θα πορεύεται ανάλογα με την επικαιρότητα που την συνοδεύει, το -5,36% της Πειραιώς και το -2,87% της Alpha, «αγκυροβόλησαν» τον δείκτη στο κόκκινο. Ηπιότερες ήταν οι απώλειες για την Εθνική και την Eurobank που έκλεισαν με πτώση 1,10% και 1,18% αντίστοιχα, στα 2,33 και 0,84 ευρώ αντίστοιχα. Κέρδη 6,76% για την ΔΕΗ, στα 2,37 ευρώ και υψηλό στα 2,42 ευρώ και 2,58% για την μετοχή των ΕΛΠΕ, στα 9,16 ευρώ γράφοντας ενδοσυνεδριακά και τα 9,36 ευρώ ενόψει αποκρατικοποιήσεων.

    Ισχυρά κέρδη πάνω από 7% για την Σελόντα και την Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ κλαδικά, μόνο οι τράπεζες κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση κατά 2,36%.

    Η αγορά θέλει επαναπροσέγγιση των 970 μονάδων και κλείσιμο με διάσπασή τους προκειμένου να ανοίξει ο διάδρομος προς τις 900 μονάδες. Το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο φαίνεται να έχει το των θεσμών είναι κάτι που δεν έχει προεξοφληθεί, υποστηρίζει μιλώντας στο mononews.gr, ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Τάκης Ζαμάνης.

    Πέραν της ισχυρής πτώσης των τραπεζικών μετοχών, και του Ελλάκτωρα, ο οποίος σήμερα διαπραγματεύτηκε με την προσαρμοσμένη τιμή των 2,0350 ευρώ λόγω της απορρόφησης της ΕΛΤΕΧ Ανεμος.

    Κατά τα άλλα, ελαφριά άνοδος παρατηρήθηκε στην απόδοση ου 10τούς ομόλογου, που άγγιξε το 2,08%. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, στα επίπεδα των 54 εκατ. ευρώ .



    ΣΧΟΛΙΑ