• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τι σήμα στέλνουν οι εντολές αγορών σε ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς και Eurobank

    καραβιας-φωκιων-βασιλης-ψαλτης-παυλος-μυλωνας-χρηστος-μεγαλου

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Εντολές αγορών στις τράπεζες πυροδοτεί η θέση της πολιτικής σταθερότητας και η μετάθεση εκ μέρους του πρωθυπουργού του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών στο τέλος της 4ετίας προφανώς μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

    Πέρα από το γεγονός ότι στις αρχές του 2023 και τέλος πάντων μέσα στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς η κυβέρνηση περιμένει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα εκ μέρους των ξένων οίκων, οι ξένοι διαπιστώνουν, όπως μεταφέρουν Έλληνες διαχειριστές που συζητούν μαζί τους, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αστειεύεται εν μέσω απανωτών κρίσεων με τους θεσμούς και τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Άλλωστε, ο ίδιος είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι προτιμά το πολιτικό κόστος από ένα δύσκολο χειμώνα, παρά τα πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

    Οι τράπεζες είναι τα κατ’ εξοχήν χαρτιά του ελληνικού χρηματιστηρίου που αντικατοπτρίζουν εξαιτίας της μεγάλης εμπορευσιμότητας και συνάμα μεταβλητότητάς τους, τόσο το πολιτικό κλίμα, όσο και την πορεία της οικονομίας.

    Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι οι  αποτιμήσεις έχουν βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά (π.χ. Τράπεζα Πειραιώς στα 78 λεπτά), ενώ δεν αντιμετωπίζουν θέματα βιωσιμότητας, όπως το 2015 ή το 2016 με τις ακροβασίες του Αλέξη Τσίπρα, οι  εισροές κεφαλαίων την Παρασκευή ήταν χαρακτηριστικές, με την Capital Research να δίνει τον τόνο, μετά την ανακοίνωση απόκτησης 5,35 στην  Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,61% 1,64. Ακόμα και η δύσπιστη Morgan Stanley που προέβη σε μεγάλο κούρεμα στις τιμές στόχους των μετοχών των συστημικών τραπεζών βλέπει ότι δεν συντρέχουν λόγοι για την χρηματο/οικονομική διάρθρωση του κλάδου. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η σχέση ελληνικού δημοσίου και τραπεζών είναι το «κλειδί».

    Οι διαφορές αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχουν διευρυνθεί απότομα πρόσφατα, επηρεάζοντας τις αποτιμήσεις των τραπεζών, δεδομένου του φόβου ανατροφοδότησης μεταξύ τραπεζών και κρατικών ομολόγων. Οι αναμνήσεις από τις κρίσεις χρέους της ΕΕ θα μπορούσαν να περιορίσουν βραχυπρόθεσμα την «όρεξη» των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά τα επίπεδα κεφαλαίου είναι υψηλότερα από τις προηγούμενες κρίσεις και η ευαισθησία του κεφαλαίου στη διεύρυνση του spread κατά 100 μονάδες βάσης (μ.β.) είναι σχετικά χαμηλή στις 5-6 μ.β. κατά μέσο όρο, δεδομένης της αντιστάθμισης, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αlpha Bank και της Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,57% 3,89.

    «Ενσωματώνουμε τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 0,5% στα υποδείγματά μας, γεγονός που αντισταθμίζει την επιδείνωση από τις παραδοχές για την ποιότητα του ενεργητικού, οδηγώντας σε αναβάθμιση του καθαρού εισοδήματος κατά περίπου 7% στα νούμερά μας για τα έτη 2023-2024 κατά μέσο όρο.

    Οι στόχοι τιμών μειώνονται κατά περίπου 25% κατά μέσο όρο, με υψηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων και μια βαρύτητα 25% σε περίπτωση πτώσης. Παραμένουμε οverweight για τη Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 », επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου.

    Πάντως χθες στο ελληνικό 10ετές βγήκαν πωλήσεις με αποτέλεσμα ο ελληνικός τίτλος να σκαρφαλώσει στο 3,628% απόδοση.

    Διαβάστε επίσης:

    Xρηματιστήριο: Οι τράπεζες ξεκόλλησαν από τα χαμηλά τους, πρωταγωνιστής η Alpha στο +6,5%

    Lamda: Τρεις φορές υπερκάλυψη για το 7ετές ομόλογο



    ΣΧΟΛΙΑ