• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τι λέει η αγορά για warrants και αύξηση κεφαλαίου στην Aegean

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Aegean

    Ευτύχης Βασιλάκης. Πρόεδρος Aegean Airlines


    Κατ’ αρχήν θετικά άκουσε η αγορά το σχέδιο της κυβέρνησης για την διάσωση της Aegean Airlines, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της χώρας μας και από τις πλέον αξιόπιστες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    Από τη στιγμή που επιδεινώθηκε η πανδημία με το δεύτερο γύρο περιοριστικών μέτρων και, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει και τρίτος γύρος μετά τις γιορτές, η αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης του ομίλου εκφεύγει της βούλησης των βασικών μετόχων να στηρίξουν την εταιρεία.

    Η αγορά άκουσε θετικά την πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση για χρηματοδότηση με 120 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του θα λάβει δικαιώματα προαίρεσης, τα γνωστά κατά το παρελθόν από τη χρήση τους στις τράπεζες warrants, και ακολούθως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων.

    Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, κ. Δημήτρης Τζάνας, σχολιάζει λέγοντας ότι «η κίνηση αυτή βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι όταν η αγορά ακούει αυξήσεις κεφαλαίου σε τέτοιες εποχές παθαίνει… σύγκρυο. Είναι επίσης υπερβολή η αντίδραση της αγοράς με τις αλλεπάλληλες πιέσεις στη μετοχή κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, διότι τα άσχημα έχουν προεξοφληθεί. Προφανώς πρόκειται για profit taking μετά το ράλι που ξεκίνησε από τις αρχές του τρέχοντος μηνός. Πολύ καλή η πρωτοβουλία να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου και οι υφιστάμενοι μέτοχοι», καταλήγει ο κ. Τζάνας.

    Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, αναγνωρίζει ότι έπρεπε να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και το μέλλον της αεροπορικής, κάτι που άλλωστε συνέβη με τις αεροπορικές εταιρείες τις μέρες της κρίσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ. «Από την άλλη όμως», όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, «θα πρέπει να απασχολεί τους μετόχους, τους ιδιώτες επενδυτές που απέναντί τους θα έχουν το κράτος. Θα πρέπει να μάθουμε τους όρους αύξησης κεφαλαίου, αλλά σε κάθε περίπτωση, όποιος δεν συμμετάσχει στην αύξηση θα απομειωθεί δραστικά η συμμετοχή του».

    Σημειωτέον ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Aegean είναι ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης με τη συμμετοχή του να ανέρχεται σε 36,68%. Επίσης, θέση 6,39% έχει και ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

    Η κυβέρνηση έχει υποβάλει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ υπό την προϋπόθεση αύξησης κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ από τους μετόχους.

    H DG Comp, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία διαχειρίζεται τα θέματα της κρατικής βοήθειας θα αξιολογήσει το σχέδιο ενίσχυσης που πιθανόν να λάβει η Aegean, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Στέλιο Πέτσα, να αναφέρει χθες ότι το σχέδιο είναι συμβατό με τους κανόνες ανταγωνισμού.

    Επίσης, το σχέδιο προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο θα λάβει δικαιώματα προαίρεσης (warrants) για την απόκτηση μετοχών της Aegean εντός της προσεχούς πενταετίας, σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν στην οποία διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο την ημερομηνία μετατροπής των warrants.

    Οι πληροφορίες αυτές πίεσαν την μετοχή κάτω από τα 4 ευρώ χθες.

    H Aegean θα ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου αύριο 24/11 μετά το κλείσιμο της αγοράς. Η Eurobank περιμένει ζημιές 28 εκατ. ευρώ. Η δε Euroxx σημειώνει πως στο τρίτο τρίμηνο υπάρχει μία ανάκαμψη της δραστηριότητας και περιμένει βελτίωση της λειτουργικής πορείας με οριακά θετικά EBITDA αλλά και ζημιές στην τελική γραμμή.

    Τα ταμειακά διαθέσιμα αναμένονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

    Στο πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις είχαν υποχωρήσει στα 187,4 εκατ. ευρώ από 519,4 εκατ. ευρώ και οι ζημιές είχαν ανέλθει στα 158,7 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. ευρώ.

    Τα ίδια κεφάλαια είχαν μειωθεί στα 130 εκατ. ευρώ από 328,4 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε ακόμα: 

    Aegean: Κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ -Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης

    Aegean: Είμαστε στο τελικό στάδιο των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές για τη συμφωνία πακέτο

    Aegean air: Μια άλλη πρόταση για την επόμενη ημέρα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ