• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Tα «περίεργα» κέρδη στην Attica, η άμυνα της Βιοχάλκο και η πτώση στις τράπεζες

    Χρηματιστήριο: Tα περίεργα κέρδη στης Attica, η άμυνα της Βιοχάλκο και η πτώση στις τράπεζες

    Θ. Πανταλάκης (Attica Bank) – Ι. Στασινόπουλος (Βιοχάλκο)


    Αλλοίωση… αποτελέσματος στο ταμπλό… Ειδικά στον τραπεζικό κλάδο που οι τέσσερις συστημικές κατέγραψαν απώλειες από 1 – 3%, ο δείκτης τους έκλεισε με οριακά κέρδη… 0,15%.

    Κι αυτό διότι η μετοχή της Attica Bank έκλεισε με κέρδη 550% στα 1,78 ευρώ, μετά την προσαρμοσμένη τιμή 0,2740 ευρώ, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής, αφού από σήμερα 22/11 οι μετοχές της διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται, ότι συνολικά θα εκδοθούν έως 1,2 δισ. νέες μετοχές, με αναλογία 49,5265 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά με καταβολή 0,20 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Δεκεμβρίου.

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 911,43 μονάδες και με απώλειες 0,39%, σε μία συνεδρίαση που επηρεάστηκε εμφανώς από το κλίμα ανησυχίας που καλλιεργείται στην Ευρώπη από την επέλαση της πανδημίας.

    Νέα περιοριστικά μέτρα ανακοινώνονται στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, τη στιγμή που οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών καλπάζουν παρασύροντας ανοδικά τον πληθωρισμό. Μάλιστα, το θέμα απασχόλησε σήμερα και το Ελληνικό κοινοβούλιο με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

    Οι συναλλαγές υποχώρησαν στα όρια των 51 εκατ. ευρώ  με 3,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε στα 48 εκατ. ευρώ.

    Άλλος παράγοντας που συνέβαλε στη διαμόρφωση του αρνητικού πρόσημου της αγοράς ήταν ότι η Moody’s δεν τόλμησε να προβεί στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, παρά τις κρυφές προσδοκίες της αγοράς. Ωστόσο, δεν μπορούν να αγνοηθούν οι θετικές συστάσεις του αμερικανικού οίκου για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αλλά και οι εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας πάνω από 8% για φέτος.

    Στα καλά νέα της ημέρας, τα οποία η αγορά έκανε πως δεν… άκουσε και τα στοιχεία 9μήνου για τον τουρισμό, όπου παρατηρήθηκε αύξηση στις κρατήσεις 130% και περισσότερα από 11 εκατ. τουρίστες να επισκέπτονται στη χώρα μας.

    Ο τραπεζικός κλάδος πάντως, διαφύλαξε τις 600 μονάδες, με τους αναλυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν στο τέλος της εβδομάδας Eurobank και Εθνική.

    Η μετοχή της Alpha, που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το 1,14 ευρώ γύρισε σε απώλειες 1,5%. Πτώση 1,9% για την ΕΤΕ, στα 2,77 ευρώ, λίγο πάνω από 1% η πτώση στην Eurobank και 3% στην Πειραιώς, που γύρισε στο 1,415 ευρώ.

    Πάντως, σημειωτέον, η τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γύρισε στο «συν», εκεί που κατέγραφαν απώλειες, ενώ η Wall Street ενισχύεται 0,92% (S&P).

    Από τα blue chips άμυνα έδειξαν Βιοχάλκο, στα 4,74 ευρώ και κέρδη 1,2%, ΕΥΔΑΠ, στα 7,54 ευρώ με εντολές από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές και Μότορ Όιλ, που διατηρήθηκε στα 14,15 ευρώ.

    Η μετοχή της ΔΕΗ «σταμάτησε» στα 10 ευρώ, με την αγορά να αναμένει συσσώρευση μεταξύ 10 – 10,20 και όγκο 583 χιλιάδων τεμαχίων. Ανύπαρκτος όγκος συναλλαγών στην Coca Cola με μόλις 1662 κομμάτια, πιέζοντας τη μετοχή μέχρι τα 20,40 ευρώ.

    Πάνω από 2% η πτώση στα ΕΛΠΕ, στα 6,05 ευρώ, στα 12,83 υποχώρησε το Jumbo, λόγω αποκοπής του έκτακτος μερίσματος των τριάντα λεπτών. Κλείσιμο στα όρια των 15 ευρώ για τον Μυτιληναίο, ενώ πτώση πάνω από 15 κατέγραψε ο ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, στα 12,80 και 15,02 ευρώ αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ