• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τα έσοδα από τόκους ο λόγος για το πάρτι στις τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Mε την μετοχή της Εθνικής ΕΤΕ 0,28% 7,09 να κλείνει στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Απρίλιο, στα 3,74 ευρώ, την Alpha ΑΛΦΑ 1,29% 1,57 και την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78 να κλείνουν με εντυπωσιακά κέρδη 4,8% και 4,7% και την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83  να μετατοπίζεται ενδοσυνεδριακά από αρνητικό σε θετικό πρόσημο, μόνο τυχαία δεν ήταν.

    Οι τράπεζες συνέβαλαν την Παρασκευή στο να επιστρέψει ο γενικός δείκτης στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Αύγουστο τερματίζοντας τις συναλλαγές με αγοραστές, που προφανώς τοποθετούνται έχοντας ως γνώμονα τα ισχυρά αποτελέσματα που πρόκειται να ανακοινώσουν για το τρίτο τρίμηνο την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που άλλωστε εκτιμούν η JP Morgan και η Axia στις τελευταίες τους αναλύσεις.

    Οδηγός για τις τοποθετήσεις στις τράπεζες, όπου στην Alpha άλλαξαν χέρια σχεδόν 10 εκατ. Τεμάχια, στην ΕΤΕ 2,6 εκατ., στην Eurobank πάνω από 4,1 εκατ. και στην Πειραιώς πάνω από 2,5 εκατ. είναι η προσδοκία για αυξημένα έσοδα από τόκους.

    Άλλωστε η αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ στο 2% δικαιολογεί την προσμονή, αλλά και την προσδοκία της αγοράς για κίνηση των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες, κατά το παρελθόν, έχουν αποκτήσει τον χαρακτηρισμό της ατμομηχανής του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Με την «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων να φλερτάρει με το 5%, καθώς τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 4,56%, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται να γράψουν χρυσά έσοδα από τόκους που θα είναι περισσότερα από  1,2 δις ευρώ σε ετήσια βάση, έγραφε χθες το  mononews.gr.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ΕΛΛ 0,35% 14,45 , -Τα επιτόκια καταθέσεων τον Σεπτέμβριο παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,04% και στο 0,14% στους λογαριασμούς προθεσμίας –αν και η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο τον ίδιο μήνα κατά 0,75%.

    -Τα επιτόκια χορηγήσεων σε όλες τις κατηγορίες αυξήθηκαν από 0,4% μέχρι και 1,09%.

    -Κατά 0,24% μειώθηκε το επιτόκιο  των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο και διαμορφώθηκε στο 10,96%.

    Η πολιτική των τραπεζών να αυξάνουν τα επιτόκια χορηγήσεων και να κρατούν «παγωμένα» τα επιτόκια καταθέσεων είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει ακόμα περισσότερο η «ψαλίδα», το περιθώριο δηλαδή μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων, που αποτελεί την βασική πηγή κερδοφορίας για το τραπεζικό σύστημα. Το περιθώριο –που είναι από τα μεγαλύτερα στην ευρωζώνη-,  το Σεπτέμβριο έφτασε το 4,56% από 3,67%  τον Ιούλιο.

    Παρά την όποια δυσαρέσκεια εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου για το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν αυξάνουν αντίστοιχα τα επιτόκια καταθέσεων, οι επενδυτές στο χρηματιστήριο είδαν ότι τον Οκτώβριο οι τράπεζες έδωσαν κέρδη στο ταμπλό πάνω από 20%.

    Η Alpha Βank λοιπόν, είναι αυτή που θα ξεκινήσει την περίοδο υποβολής των πεπραγμένων του τρίτου τριμήνου του 2022 για τις ελληνικές τράπεζες την ερχόμενη Τρίτη (8 Νοεμβρίου), ενώ θα ακολουθήσουν η Eurobank και η ΕΤΕ την Πέμπτη (10 Νοεμβρίου) και η Τράπεζα Πειραιώς την Παρασκευή (11 Νοεμβρίου).

    Στο πλαίσιο αυτό, η JP Morgan προβλέπει άλλο ένα σετ  ισχυρών αποτελεσμάτων, με ορατές βελτιώσεις στις λειτουργικές τάσεις για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο φέτος, με γνώμονα τη συνεχιζόμενη αύξηση του πρώτου κύκλου εργασιών και το ακόμη ευνοϊκό περιβάλλον κινδύνου, πιστεύοντας ότι οι γενικές τάσεις θα είναι παρόμοια ισχυρές και στις τέσσερις τράπεζες.

    Ο αμερικανικός οίκος το λέει ξεκάθαρα ότι η πιο ενθαρρυντική εξέλιξη είναι η συνεχιζόμενη βελτίωση του καθαρού εσόδου από τόκους αυτό το τρίμηνο, η οποία έρχεται παρά την απώλεια του μπόνους από τα TLTROs, καθώς και την εποχικά χαμηλότερη δραστηριότητα όγκου κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που επωφελείται από τη συνεχιζόμενη επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και την εμφάνιση μιας πρώτης, αν και ακόμη περιορισμένης, επίδρασης των επιτοκίων.

    Για τους λόγους αυτούς οι συστάσεις και οι τιμές-στόχοι που έχει θέσει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είναι για την Alpha Bank, overweight και τιμή-στόχος το 1,4 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα, overweight και τιμή-στόχος τα 4,5 ευρώ, για την Eurobank, overweight και τιμή-στόχος το 1,5 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς overweight και τιμή-στόχος τα 2,20 ευρώ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η Axia. «Παρά τον παγκόσμιο μακροοικονομικό θόρυβο, προβλέπουμε ένα ακόμη θετικό τρίμηνο που χαρακτηρίζεται από ισχυρή αύξηση του κύκλου εργασιών και βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού που οδηγεί σε υψηλότερη κερδοφορία», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

    Οι τιμές στόχοι είναι: Alpha Bank σύσταση buy και 1,60 ευρώ, Eurobank σύσταση buy και 1,60 ευρώ, Εθνική Τράπεζα σύσταση buy και 5,20 ευρώ και τέλος Τράπεζα Πειραιώς σύσταση buy και 2,20 ευρώ.

    Ο “άγνωστος” παράγοντας x είναι τα καθαρά έσοδα από τόκους, καθώς η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και η επέκταση του δανεισμού αρχίζουν να συσσωρεύονται. Ταυτόχρονα, τα λειτουργικά έξοδα παραμένουν υπό έλεγχο και το σύστημα απολαμβάνει ένα ακόμη τρίμηνο χαμηλού κόστους κινδύνου. Αυτή η αυξημένη οργανική κερδοφορία επιτρέπει στις τράπεζες να ενισχύσουν τα εσωτερικά αποθέματα ασφαλείας, καθώς τα μακροοικονομικά επιδεινώνονται, κάτι που αποτελεί ένα σπουδαίο προληπτικό βήμα.

    «Σε επαναλαμβανόμενη βάση, στο τρίτο τρίμηνο η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων κυμαίνεται μεταξύ του 5,2% και 11%. Κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων του τρίτου τριμήνου, αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αναβαθμίσουν συγκεκριμένους στόχους για το 2022, δηλαδή τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα βασικά λειτουργικά κέρδη και την επέκταση των χορηγήσεων. Η αγορά θα επικεντρωθεί στην εμπροσθοβαρή ποιότητα του ενεργητικού, π.χ. μετάβαση στο στάδιο 2 και στις ενημερώσεις σχετικά με τις ρυθμιστικές συζητήσεις όσον αφορά την έκδοση MREL (SRB) και τα μερίσματα (SSM)», εξηγεί η Axia.

    «Συνολικά, προβλέπουμε ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι πολύ ευχάριστο για τους επενδυτές. Είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές τράπεζες πηγαίνουν στο τρίτο τρίμηνο έχοντας εκτιναχθεί κατά μέσο όρο +20% τον τελευταίο μήνα (+6% από έτος σε έτος), επωφελούμενες επίσης από την αλλαγή του κλίματος για τις τράπεζες της ΕΕ (+12%) και των ΗΠΑ (+14%). Ωστόσο, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να φαίνονται πολύ ελκυστικές με 0,39 φορές και 4 φορές σε όρους P/TE και P/E το 2024, έναντι 0,61 φορές και 6,2 φορές για τις αντίστοιχες της ΕΕ και σε παρόμοια επίπεδα κερδοφορίας το 2024», αναφέρει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης

    Lavipharm: Η αγωνία του Τηλέμαχου Λαβίδα για την ολοκλήρωση της ΑΜΚ πριν από το τέλος του 2022

    Axia: Το τρίτο τρίμηνο των ελληνικών τραπεζών θα είναι «ευχάριστο» για τους επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ