• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Σαρωτικές αγορές από τους ξένους με 121,8 εκατ. ευρώ από τράπεζες και hedge funds και 50,05 εκατ. από ξένες ασφαλιστικές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Οι ξένοι παίρνουν τα χαρτιά από τους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές και τους ιδιώτες επενδυτές.

    Τα στοιχεία του Axia Numbers, της ειδικής υπηρεσίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών που ενημερώνει για τις κινήσεις των επενδυτών κάθε μήνα, είναι αποκαλυπτικά: Οι ιδιώτες επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις 40,13 εκατ. ευρώ και οι Έλληνες θεσμικοί σε 25,27 εκατ. ευρώ.

    Τα αμοιβαία κεφάλαια εμφανίζονται πιο συγκρατημένα με καθαρές πωλήσεις 2,17 εκατ. ευρώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες με 3,17 εκατ. ευρώ.

    Από την άλλη, οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν στο σύστημα καθαρές αγορές 98,60 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι σημαντικότερες φαίνεται να έγιναν από τις ασφαλιστικές εταιρείες με πάνω από 50,05 εκατ. ευρώ και οι ξένες τράπεζες και hedge funds πραγματοποίησαν αγορές άνω των 121,8 εκατ. ευρώ!

    Σημειωτέον ότι οι Έλληνες επενδυτές άρχισαν να δείχνουν το ενδιαφέρον τους για το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την κούρσα που πραγματοποιείται.

    Σημειώνεται ακόμη ότι από την αρχή της χρονιάς, δηλαδή εδώ και 21 συνεδριάσεις, πτωτικές είναι μόνο οι έξι, ενώ οι υπόλοιπες είναι ανοδικές με τα συνολικά κέρδη του δείκτη να ξεπερνούν το 13,2%.

    Ο δε τραπεζικός κλάδος από την αρχή του χρόνου σημειώνει άνοδο που ξεπερνάει το 28%!

    Έτσι λοιπόν, αν τον Δεκέμβριο άνοιξαν περί τους 640 νέους κωδικούς, τον Ιανουάριο άνοιξαν περί τους 1050 από ιδιώτες Έλληνες επενδυτές.

    Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, δημιουργήθηκαν 1.141 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 747 νέους λογαριασμούς τον Δεκέμβριο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας  στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €1,82 δισ. (2,82% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).

    Η Κεφαλαιοποίηση του Χ.Α  διαμορφώθηκε στο τέλος του μήνα στα €64,67 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,10%, σε σχέση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου (€59,82 δις). Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κεφαλαιοποίηση της αγοράς με βάση και το χθεσινό κλείσιμο ξεπερνάει ακόμα και τα 72 δις. ευρώ!

    Η Αξία Συναλλαγών του Ιανουαρίου 2023 έφτασε τα €1.930,02 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 67,42% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν €1.152,80 εκατ., ενώ σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022 που η αξία συναλλαγών ήταν €1.621,63 εκατ., σημειώθηκε αύξηση 19,02%.

    Πλέον οι συναλλαγές πάνε να σταθεροποιηθούν πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

    Αναλυτικότερα, ως προς τη συμπεριφορά των ξένων επενδυτών, οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους €97,91 εκατ. κατά το μήνα Ιανουάριο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €97,91 εκατ. τον Ιανουάριο (§2.1).

    Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 63,39% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 36,61% για τους Ημεδαπούς.

    Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για το μήνα ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου €7,57 δις, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου €6,46 δισ. και η Ολλανδία με αξία χαρτοφυλακίου €4,64 δισ.

    Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 54,5% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Ιανουάριο 2023 (σε σχέση με το 52,8% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 45,5% των συναλλαγών, σε σχέση με το 47,2% τον προηγούμενο μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Goldman Sachs: Τα «καλά νέα» μπορεί να γίνουν «κακά νέα» για τις αγορές

    Τουρκία: Το χρηματιστήριο αναστέλλει τις συναλλαγές μετά το sell off



    ΣΧΟΛΙΑ