• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Rebound 18,7% για τη ΔΕΗ μέσα στον Ιούλιο, προς αποτελέσματα έκπληξη στο 6μηνο ο Μυτιληναίος – Τι συμβαίνει στην Ελλάκτωρ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Στάσσης ΔΕΗ. Ευάγγελος Μυτιλιναίος MYTILINAIOS, Ευάγγελος Μπουλούτας,ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Γιώργος Στάσσης ΔΕΗ. Ευάγγελος Μυτιλιναίος MYTILINAIOS, Ευάγγελος Μπουλούτας,ΕΛΛΑΚΤΩΡ


    ΔΕΗ και Μυτιληναίος είναι οι πρωταγωνιστές στο rebound του κλάδου της ενέργειας από τα χαμηλά που σημείωσαν νωρίτερα μέσα στον μήνα.

    Πλην όμως, δεν υπάρχει ούτε μία ενεργειακή μετοχή του κλάδου, για την ίδια χρονική περίοδο, που να γράφει απώλειες.

    Τα κέρδη για τη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,24% 11,44 ανέρχονται σε 18,7% και ακολουθεί ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,95% 38,08 με 12,5%.

    Η ΔΕΗ έχει μπροστά της την κρίσιμη γενική συνέλευση της 3Ης Αυγούστου, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει επαναγορά ιδίων μετοχών μεταξύ 2,48 έως 17 ευρώ.

    Ήδη, κάτω από τα 5 ευρώ που βρέθηκε η ΔΕΗ μέσα στον μήνα, 4,76 ευρώ, ως αποτέλεσμα άγριου short selling, τόσο από funds όσο και από Έλληνες παίκτες, ή ως αποτέλεσμα stop loss από την πληθώρα των funds που συμμετείχαν στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 9 ευρώ, ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών για τη μείωση της μέσης τιμής κόστους.

    Μέση τιμή κόστους με βάση τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου των 9 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, στις 28 Ιουλίου ο Μυτιληναίος ανακοινώνει αποτελέσματα β’ 3μήνου και 6μήνου της τρέχουσας χρήσης με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μεγέθη έκπληξη.

    Σε πρόσφατο report της η Citigroup προέβλεπε για το 2022 EBITDA €570 εκατ., το οποίο εκτιμάται πως θα αυξηθεί σημαντικά για ακόμα μία χρονιά, φτάνοντας τα €725 εκατ. το 2023 και τα €790 εκατ. το 2024.

    Η δε Eurobank Εquities από την πλευρά της αναβάθμισε τον στόχο για τα EBITDA του 2022 και του 2023 κατά 20% και κατά 14%, αντίστοιχα.

    Αυτό σημαίνει ότι θα διαμορφωθούν στα  590 εκατ. ευρώ φέτος και τουλάχιστον 660 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Μάλιστα, όρισε τιμή – στόχο στα 24,8 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, ισχυρή αντίδραση μέσα στο μήνα πραγματοποίησε η Μότορ Όιλ ΜΟΗ 0,75% 26,80 με κέρδη 7,10% η οποία επιταχύνει τη διείσδυση στον τομέα, μετά το πρόσφατο deal με την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,18% 2,57.

    Σημειωτέον, ότι σήμερα λήγει η δημόσια πρόταση στην Ελλάκτωρ, εξέλιξη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα το γύρισμα της μετοχής στη χθεσινή συνεδρίαση κατά 5,70%, στο 1,62 ευρώ και 215 χιλιάδες κομμάτια.

    Κατά τα άλλα, τόσο η Μότορ Όιλ όσο και τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 1,33% 8,38, σύμφωνα με την Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,01% 2,01 διάγουν χρυσή εποχή.

    Τα ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε ρεκόρ κερδοφορίας το 2022 αλλά και σε μια αναδιάρθρωση της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια διύλισης αναμένεται να είναι χαμηλότερα.

    Επίσης, η τιμή των μετοχών βρίσκεται στο όριο της ανάκαμψης από την εποχή της Covid, ενώ το θετικό περιθώριο διύλισης θα συνεχιστεί το επόμενο 12μηνο.

    Σημειωτέον, ότι τα κέρδη για τα ΕΛΠΕ από τα χαμηλά που έγραψαν μέσα στο μήνα είναι 4,4% και για την Μότορ Όιλ 7,10%.

    Ακολούθως αντίδραση 4,10% σημειώνει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,28% 18,15 η οποία, κατά τις πληροφορίες, αποτελεί το μήλον της έριδος για μεγάλα  funds υποδομών, μεταξύ άλλων το Macquarie, γνωστό από την πλειοψηφική συμμετοχή του στον ΔΕΔΔΗΕ.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΧΑΕ: Αύξηση 6,5% του κύκλου εργασιών στο εξάμηνο, στα 5,4 εκ. ευρώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους

    Entersoft: Στα 4,6 εκατ. ευρώ τα EBITDA στο α’ εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ