ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: ΟΤΕ και Coca Cola έβαλαν φρένο στην πτώση – Μια εβδομάδα στο κόκκινο ο δείκτης


Το… μαρτύριο της σταγόνας στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Ο γενικός δείκτης από την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται μονίμως στο κόκκινο. Μια σειρά από μετοχές έχουν γυρίσει πτωτικά, κινούνται αισθητά κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών, ενώ τραπεζικά χαρτιά, αναμετρώνται και πάλι με τα χαμηλά τους για Τρίτη φορά μάλιστα φέτος.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. που ξεκίνησε με βαριές απώλειες άνω του 1,2%, στις 614 μονάδες, έκλεισε κάτω και από τις 620, στις 619,96 και απώλειες 0,38% και συναλλαγές στα 43,4 εκατ. Ευρώ.

Η εικόνα της αγοράς είναι πέρα για πέρα απογοητευτική. Ούτε καν το γύρισμα στον ΟΤΕ, την Coca Cola, την Eurobank και την Τέρνα Ενεργειακή στάθηκε αρκετό για να αλλάξει την τάση. Το κλίμα, σύμφωνα με την αγορά, έχει τρωθεί από τις ανησυχίες που υπάρχουν για την επιβολή ενός ακόμα lockdown που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις δυτικές οικονομίες. Ο στόχος της κυβέρνησης δε, για ύφεση 7-8%, ακυρώνεται από την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας από την Κομισιόν που μιλάει για ύφεση 9% και ανάκαμψη 6% του χρόνου για να επανέλθει η οικονομία στα προ COVID επίπεδα το 2022. Η αγορά αναμένει επίσης τα κεφάλαια από το Ταμείο Στήριξης όχι νωρίτερα από το τέλος του ά 6μήμνου του 2021. Κι απ’ αυτά θα έρθουν μόνο 2 δις. ευρώ, ενώ θα γίνεται αξιολόγηση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων ανά 6μηνο. Οι τράπεζες από την πλευρά τους ανησυχούν σφόδρα τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν πάρει πειστικές εξηγήσεις για το αν τα 10 δις. ευρώ από τα δάνεια σε αναστολή θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά ή αν θα περάσουν και πάλι στο πάρκινγκ των κόκκινων δανείων των τραπεζικών ισολογισμών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η αγορά δεν πουλάει και όλα δείχνουν τελματωμένα, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Κάθε προσπάθεια αντίδρασης, όπως στα ξεκινήματα των συνεδριάσεων την Τρίτη και την Τετάρτη, δεν ήταν τίποτε άλλο από bear trap.

Πάνω από 3% οι απώλειες που έγραψαν σήμερα τα ΕΛΠΕ, παρά το γεγονός ότι κινήθηκαν στα 4,75 ευρώ, κλείνοντας τελικά στο κόκκινο και στα 4,66 ευρώ. Ίδια εικόνα και για το Jumbo που πλέον έγραψε τα 14,73 ευρώ και πτώση πάνω από 3%. Πτώση 1,61% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 1,46% για την Ελλάκτωρ στο 1,28 ευρώ, 1,48% για την ΕΥΔΑΠ, στα 6,65 ευρώ, 1,96% για την Μοτορ Όιλ ΜΟΗ -1,26% 8,60, που έκλεισε στα όρια των 10 ευρώ.

Από τις τράπεζες μόνο η Πειραιώς έκλεισε με πτώση άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας, στο 1,08 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 59 υποχώρησαν και 27 έκλεισαν με κέρδη.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ