• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής οι κυπριακές offshores με αξία xαρτοφυλακίου 5,4 δισ. ευρώ


    Στα 5,4 δισ. Ευρώ ανέρχεται η αξία των χαρτοφυλακίων που κρατούν οι επενδυτές, στην πλειονότητά τους off shore εταιρείες, από την Κύπρο. Η Κύπρος, με άλλα λόγια αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτή στο Χ.Α. με συμμετοχή στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς 15,63%.

    Τη μεγαλύτερη θέση στο Χ.Α. έχουν οι ΗΠΑ με 18,73% (ή 6,48 δις. Ευρώ) επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης, θέση η οποία εμφανίζεται αυξημένη σχεδόν κατά 0,5% από τον Σεπτέμβριο. Μετά την Κύπρο, ακολουθεί η Ολλανδία με 14,25%, η Γερμανία με 10,65% και το Λουξεμβούργο με 10,4%. Στην έκτη θέση των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στο Χ.Α. έρχεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 5,06%, ως αποτέλεσμα του Brexit χάνοντας την πρωτοκαθεδρία που είχε στο Χ.Α. το παρελθόν, αφού πολλοί ξένοι οίκοι άλλαξαν έδρα με κατεύθυνση την Γερμανία, όπως σχολίαζαν χθες χρηματιστηριακές πηγές. Για τον Οκτώβριο πάντως, οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους €12,72 εκατ., σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €12,72 εκατ. τον ίδιο μήνα.

    Kατά τα άλλα, πτώση των ενεργών μερίδων που έχουν κάνει έστω και μία πράξη στο χρηματιστήριο στο μισό τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αν και οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται ως καθαροί αγοραστές! Ακόμα κι αν οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται να μη συμμετέχουν ενεργά στην αγορά, οι ξένοι είναι αυτοί που βγάζουν τα… κάστανα από τη φωτιά και συντηρούν στο Χ.Α. το μομέντουμ και την προοπτική. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Αποθετηρίου από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται ως καθαροί αγοραστές με περισσότερα από 24,4 εκατ. ευρώ. Αυτό, όταν στα ξένα χρηματιστήρια το 2022 έχουν έρθει τα πάνω – κάτω με συνεχείς ρευστοποιήσεις, μείωση θέσεων και εκροές κεφαλαίων.

    Μόνο οι ιδιώτες επενδυτές της αλλοδαπής εμφανίζονται με καθαρές εισροές 74,2 εκατ. ευρώ και τα ξένα ασφαλιστικά ταμεία με 38,8 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη ζημιά έγινε από τα  funds, όπως άλλωστε και στις άλλες μεγάλες διεθνείς αγορές. Τα ξένα  funds λοιπόν, ξεπούλησαν ελληνικές θέσεις τους σε μετοχές αξίας 104,4 εκατ. ευρώ και οι εταιρείες ειδικού σκοπού από το εξωτερικό 154,1 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όμως, στην τελική γραμμή μέχρι και τον Οκτώβριο, οι αγοραστές ήταν αυτή που επικράτησαν.

    Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 63,63% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 36,37% για τους Ημεδαπούς. Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για το μήνα ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου €6,48 δις, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου €5,40 δις και η Ολλανδία με αξία χαρτοφυλακίου €4,93 δις. Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 52,8% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Οκτώβριο 2022 (σε σχέση με το 55,4% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 47,2% των συναλλαγών, σε σχέση με το 44,6% τον προηγούμενο μήνα.

    Τον Οκτώβριο ο αριθμός των ενεργών μερίδων, αυτών δηλαδή που έκαναν έστω μία πράξη, αγορά ή πώληση μέσα στον μήνα περιορίστηκε στις 15.635.

    Το νούμερο αυτό μεταφράζεται σε κάπου 820 κωδικοί ανά συνεδρίαση, δηλαδή σε καθημερινά ο μέσος όρος των επενδυτών που δραστηριοποιείται ανέρχεται στα 820 άτομα!

    Τον Φεβρουάριο του 2022 ο αριθμός αυτός ήταν στις 31.533 μερίδες ή ο διπλάσιος αριθμός από αυτόν του Οκτωβρίου.

    Για να βρούμε χειρότερο νούμερο θα πρέπει να φτάσουμε στον Αύγουστο του 2020 που ήταν 14.322 μερίδες.

    Διαβάστε επίσης

    UBS: Τι αλλάζει στις εκτιμήσεις της για την εγχώρια ανάπτυξη, τις εκλογές και το χρέος

    Goldman Sachs: Ισχυρά εμπόδια στην πορεία των μετοχών και το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ