• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Οι 11+1 πρωταγωνιστές του πρώτου εξαμήνου και γιατί


    «Ταμείο» κάνει η αγορά για το πρώτο 6μηνο της τρέχουσας χρήσης καθώς υπάρχουν αποδόσεις σε εισηγμένες που ξεπερνούν το 100%.

    Η Δομική Κρήτης εξέπληξε την αγορά με τα αποτελέσματα χρήσης 2020 και έχει άνοδο 100%.

    Χαμηλών τόνων και συναλλακτικής δραστηριότητας διοίκηση και μετοχή, η εισηγμένη με βάση την οικονομική έκθεση, κατά την διάρκεια του 2020 υπέγραψε νέες συμβάσεις έργων συνολικού ποσού 6,22 εκατ ευρώ, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2021 έχουν υπογραφεί τέσσερις συμβάσεις για αναλήψεις έργων προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ.

    Στη χρήση 2020 ο Όμιλος παρουσίασε αύξηση της δραστηριότητας κατά 41,7% επιτυγχάνοντας πωλήσεις 10,2 εκατ ευρώ έναντι 7,25 εκατ ευρώ της χρήσης 2019. Τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου ανήλθαν σε κέρδη 1,54 εκατ ευρώ έναντι κερδών 520 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

    Το αποτέλεσμα του κατασκευαστικού κλάδου ήταν κέρδη προ φόρων 1,37 εκατ. ευρώ, ενώ οι σημαντικότεροι παράγοντες για την διαμόρφωση του θετικού αποτελέσματος ήταν η αύξηση του κύκλου εργασιών και η βελτίωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους.

    Το ανεκτέλεστο τμήμα των κατασκευαστικών συμβάσεων του Ομίλου ανέρχεται στο ποσό των 10,7 εκατ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2020).

    Η Intracom έχει άνοδο 86% και προφανώς, όπως εξηγούν χρηματιστηριακοί παράγοντες ευνοείται από την «κούρσα» της Ιντρακάτ, στην οποία συμμετέχει σε ποσοστό πάνω από 54%. Η εταιρεία μέσω της θυγατρικής Ιντρακόμ Defense υπέγραψε προσφάτως σύμβαση με την Boeing για συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών Awacs της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Και γενικότερα δείχνει μεγάλη κινητικότητα στις αναλήψεις νέων έργων.

    Οι Ευρωσύμβουλοι, η εταιρεία της Θεσσαλονίκης που ανακοίνωσαν αύξηση κεφαλαίου, καταγράφει άνοδο από την αρχή του χρόνου 75%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της έκδοσης υπολογίζεται γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ, ποσό που θα διατεθεί για την αύξηση της δυνατότητας της εισηγμένης να αναλάβει μεγαλύτερο όγκο εργασιών στο μέλλον, αλλά και στο να έρθει πιο κοντά (πολύ πιθανόν και μέσω εξαγορών) με άλλες εταιρείες συμπληρωματικών δραστηριοτήτων. Η γενική συνέλευση είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου.

    Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Πλαστικά Θράκης έχουν ενισχύσει την αποτίμηση κατά 70%. Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 50,5% και άλμα των EBITDA κατά 278% ανακοίνωσε ο όμιλος της Πλαστικά Θράκης για το πρώτο τρίμηνο της χρήσης 2021. Παράλληλα, τα κέρδη μετά φόρων του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 24,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 598% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Όπως αναφέρει η εισηγμένη σε σχετική ανακοίνωση, παρά το γεγονός ότι η ταχεία εξάπλωση και ευρεία διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα έχει επιφέρει σημαντικές διαταραχές στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση, εν τούτοις η επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα και λειτουργία του Ομίλου δεν επηρεάστηκε αρνητικά, σχολιαζόταν χαρακτηριστικά στα οικονομικά αποτελέσματα.

    Κατά το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης από χρηματοοικονομικής απόψεως, ο Όμιλος όχι μόνο κατάφερε να μην υποστεί μείωση των εσόδων του, αλλά αντιθέτως πέτυχε να αυξήσει τις πωλήσεις και την κερδοφορία του, καθώς η μειωμένη ζήτηση σε ορισμένους τομείς δραστηριοποίησης αντισταθμίστηκε και υπερκαλύφθηκε από την σημαντική αύξηση των πωλήσεων σε άλλους

    Η Epsilon Net έχει άνοδο 63% με ιδιαίτερα ενθαρρυντικές προοπτικές. Συγκεκριμένα, τα υψηλά ποσοστά ανόδου των οικονομικών μεγεθών, απεικονίζουν, τόσο τη δυναμική οργανική ανάπτυξη της Epsilon Net με αύξηση 48% στον Κύκλο Εργασιών και αύξηση 318% στα Κέρδη προ φόρων, όσο και την πλήρη ενοποίηση της DATA COMMUNICATION (εντάχθηκε στον όμιλο τον Νοέμβριο του 2020) που προσέθεσε κατά την εξεταζόμενη περίοδο, πωλήσεις της τάξεως του 1,6 εκ Ευρώ και κερδοφορία της τάξεως των 279 χιλ. Ευρώ.

    Όσον αφορά τα στοιχεία της SINGULARLOGIC, να σημειώσουμε ότι στο συγκεκριμένο τρίμηνο, ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης από 11/01/2021, έχοντας μικρή συμμετοχή στα συγκεκριμένα αποτελέσματα ενώ και η νεοϊδρυθείσα θυγατρική Epsilon SingularLogic, έχει χαμηλή συνεισφορά στα αποτελέσματα του Ομίλου αφού ιδρύθηκε στις 22/01/2021 και μέχρι τη λήξη του τριμήνου ενσωματώθηκε σε αυτή, μόνο ένα μικρό τμήμα πωλήσεων του δικτύου αντιπροσώπων.

    Κέρδη της τάξης του 59% καταγράφει η Μουζάκης, λόγω των ενοικίων που εισπράττει και καλύπτουν τις ζημιές από την κλωστοϋφαντουργία.

    Η Revoil λόγω καλών αποτελεσμάτων έχει άνοδο 58%. Σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων καταναλώσεων, η REVOIL με επιδόσεις καλύτερες της αγοράς αύξησε στο ά 3μηνο τα συνολικά της μερίδιά, μείωσε τα έξοδά της, περιόρισε το χρηματοοικονομικό της κόστος και καταγράφοντας υψηλότερες τιμές αποτίμησης των αποθεμάτων της, έκλεισε με μικρή αύξηση της κερδοφορίας της.

    Tα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα € 2,24 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021 έναντι €2,21 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας μικρή άνοδο 1,36%. Σε επίπεδο κερδών προ φόρων η Εταιρία έκλεισε με άνοδο 5,1% στα € 0,82 εκατ. έναντι € 0,78 εκατ. το 2020.

    Η Άβαξ έχει άνοδο 56% και στις 24 Ιουνίου συγκαλείται γενική συνέλευση, κατά την οποία οι μέτοχοι αναμένουν να ακούσουν νέα ως προς το αν θα γίνει τελικώς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 η εταιρεία έχει υπογράψει 4 νέες συμβάσεις δημόσιων και ιδιωτικών έργων συνολικής αξίας περίπου 20 εκατ. περίπου, και επίκειται η υπογραφή αρκετών ακόμη συμβάσεων για έργα στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 1,0 δισ, με το σημαντικότερο έργο από τις προς υπογραφή συμβάσεις να είναι η κατασκευή της πρώτης φάσης της Γραμμής 4 του Μετρό Αθηνών, και συγκεκριμένα το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

    Ακολουθεί η Ιντεάλ με κέρδη 55%, η οποία ανακοίνωσε συγχωνεύσεις εταιρειών. Η Virtus International Partners του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου αποκτά το 47,78% της Ιντεάλ, ενώ μετά την ολοκλήρωση του deal θα προχωρήσει σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Με βάση τη συμφωνία, ο Όμιλος IDEAL προχωρά μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην ενσωμάτωση στο χαρτοφυλάκιό του των εταιρειών Astir Vitogiannis και Three Cents, της Virtus South European Fund (VSEF), που αποτελεί το επενδυτικό όχημα της Virtus, η οποία θα αποκτήσει έτσι περίπου το 47,78% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου του Ομίλου IDEAL.

    Η Cenergy ενισχύεται κατά 53% και η διοίκηση Στασινόπουλου χαρακτηρίζει ικανοποιητική τη λειτουργική κερδοφορία με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται στα 18,0 εκατ. ευρώ, από την ομαλή εκτέλεση καλωδιακών έργων και τη συνεχή προσήλωση σε υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα. Το EBITDA ανήλθε σε 18,6 εκατ. ευρώ, + 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (α’ τρίμηνο 2020: 16,3 εκατ. ευρώ), “επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα της εταιρείας μέσα σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον”. Σε ό,τι αφορά τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων έφτασαν στα 4,9 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο 2020. Σημειώνεται πως το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ήταν στις 31 Μαρτίου στα 650 εκατ. ευρώ που σηματοδοτεί τη μελλοντική ανάπτυξη του Ομίλου. (31/12/2020: 500 εκατ. ευρώ).

    Έπεται η Αλουμύλ με άνοδο 52% και παρουσιάζει βελτίωση στα μεγέθη μετά την αναδιάρθρωση. Στις πρώτες 30 ανοδικές μετοχές μόνο η Eurobank από την υψηλή κεφαλαιοποίηση έχει άνοδο 47% και υπενθυμίζεται πως η μετοχή είναι πλέον στους δείκτες MSCI. Στο πρώτο εξάμηνο η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ εκδίδοντας senior preferred ομόλογο.



    ΣΧΟΛΙΑ