• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Γιατί δεν πρέπει να ξεγελαστούν οι επενδυτές από την αλλαγή της τάσης στο Χ.Α.


    Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να υπεραποδίδει με κέρδη πάνω από 5% τον Σεπτέμβριο, αλλά ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια ότι «διέβη τον Ρουβίκωνα».

    Τα τεχνικά σημάδια, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη και πορεία της αγοράς μέρα με τη μέρα, δεν πείθουν ότι η τάση έχει αλλάξει. Η εγχώρια κεφαλαιαγορά συνεχίζει να γράφει από τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς, περί το 30%, αλλά τίποτα δεν συνηγορεί στην αλλαγή του κλίματος, εκτός αν καταληφθούν εκ νέου κάποια κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Που σημαίνει ότι χρειάζεται φρέσκο χρήμα ή έστω ανακυκλούμενο σε δεικτοβαρείς μετοχές.

    Μόνο ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται οριακά πάνω από τον εκθετικό μέσο όρο των 100 ημερών που ήταν οι 652 μονάδες, τον περασμένο Ιούνιο. Για να μιλάμε με ασφάλεια ότι ο Γενικός Δείκτης έχει αλλάξει ρότα και κινείται ανοδικά θα πρέπει να ενεργοποιηθούν αφενός οι μετοχές που τον συνθέτουν, αφετέρου να προσεγγίσει την περιοχή των 680-690 μονάδων.

    Από εκεί και πέρα, ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υστερεί. Απέχει σημαντικά ακόμα ο δείκτης των 25 κορυφαίων εισηγμένων του Χ.Α. για να επαναπροσεγγίσει τα υψηλά του περασμένου Ιουνίου. Τα επίπεδα αυτά ήταν οι 1.680 μονάδες και την Τρίτη κινήθηκε στη ζώνη των 1.590-1.594 μονάδων. Αλλά για να γίνει αυτό, τα χαρτιά που τον συνθέτουν θα πρέπει να τραβήξουν, σοβαρά και με σύστημα, ανοδικά. Οι αγοραστές έχουν να δώσουν μεγάλη μάχη με τους πωλητές το επόμενο διάστημα, σχολιάζουν οι αναλυτές.

    Ενδεικτικά, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση:

    Η Βιοχάλκο από τον περασμένο Ιούνιο κινείται μεταξύ 2,20-2,60 ευρώ. Η χθεσινή αντίδραση αποσκοπούσε στο να κλείσει το «χαρτί» πάνω από τον «δυνητικό» δείκτη των 100 ημερών, δηλαδή πάνω από την αντίσταση των 2,60. Δεν αρκεί όμως, αυτό, διότι θα πρέπει και να παραμείνει εκεί.

    Η Τιτάν παραμένει κάτω από τον 100άρι, που ήταν τα 11,50 ευρώ, τον Ιούνιο, ενώ χθες διαπραγματευόταν περί τα 11,28 ευρώ.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος από τον Ιούνιο κινείται μεταξύ 12,60-13,40 ευρώ. Στόχος είναι η διάσπαση και παραμονή πάνω από τα 13,40.

    Η Eurobank θα πρέπει να δώσει κίνηση πάνω από τα 0,45 ευρώ και χθες υποχωρούσε στα 0,40 ευρώ.

    Η Alpha Bank ΑΛΦΑ 3,73% 1,67 τόσο τον Ιούνιο, όσο και νωρίτερα μέσα στην καραντίνα βρισκόταν στην αντίσταση του 0,75 ευρώ. Πλέον υποχωρεί κάτω από τον εκθετικό των 100 ημερών, πιάνοντας τα επίπεδα των 0,60 ευρώ, ενώ θυμίζουμε ότι προ διμήνου απειλήθηκε με νέα ιστορικά χαμηλά, κάτω των 0,50 ευρώ…

    Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 4,02% 7,51 από 1,35 ευρώ μέσα στην καραντίνα ή 1,50 ευρώ μέσα στον Ιούνιο που ήρθησαν οι απαγορεύσεις στην οικονομία, κινείται κάτω από τον «100άρι», μεταξύ 1,24-1,25 ευρώ.

    Οι επαγγελματίες της αγοράς βλέπουν τις αποτιμήσεις και για τον λόγο αυτό περιμένουν περισσότερα βήματα προς τα εμπρός από μέρους των αγοραστών.

    Το κλίμα στην αγορά έχει αλλάξει πάντως, μετά τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στη χώρα μας και την Τουρκία, τις προσεκτικές παροχές του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες δεν τινάζουν στον αέρα τον προϋπολογισμό, όπως φοβούνταν οι Ευρωπαίοι. Επίσης, η σπουδή της κυβέρνησης για την αγορά (π.χ. ομιλία Μητσοτάκη στο roadshow του Χ.Α.) και η προφυλάκιση του πατέρα και του υιού Κουτσολιούτσου, οδηγώντας σε κάθαρση ένα ζήτημα που έκανε ζημιά στην αξιοπιστία της αγοράς διεθνώς, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο θέμα της εμπιστοσύνης και της εικόνας που έχουν οι ξένοι για το «play Ελλάδα».



    ΣΧΟΛΙΑ