• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Déjà vu Μαρτίου στο ταμπλό…

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Σκηνικό Μαρτίου έχει στηθεί στο Χρηματιστήριο. Μέσα σε μία συνεδρίαση χάθηκαν 882 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και ταυτόχρονα μια σειρά από μετοχές, μεταξύ των οποίων blue chips και τράπεζες, είναι αντιμέτωπες με νέα χαμηλά, όχι απλά έτους, ιστορικά χαμηλά.

    Κι αν τον Μάρτιο η αγορά είχε να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη πανδημία, πλέον καλείται να αποτιμήσει κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και πολεμικό σε μία συγκυρία που τα πράγματα για τη χώρα και την κυβέρνηση δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα.

    Από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, μετά τις 15.00 το μεσημέρι, όταν ο Ερντογάν έξω από την Αγιά Σοφιά προανήγγειλε ότι θα βγάλει πάλι το ερευνητικό του σκάφος στο Αιγαίο και την Ν.Α. Μεσόγειο, ως αντίδραση στην υπογραφή ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, φάνηκε ότι οι επενδυτές δεν είχαν σκοπό να αναλάβουν άλλο ρίσκο. Άλλωστε η περίοδος, βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν ενδείκνυνται για συναλλαγές, πόσο μάλλον για στρατηγικές τοποθετήσεις, οι επενδυτές, κυρίως Έλληνες επέλεξαν να απομακρυνθούν από το Χ.Α. Κίνηση που πήρε μεγαλύτερη ένταση τη Δευτέρα, πιέζοντας την αγορά σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Κάθε εξέλιξη στο Αιγαίο θα αποτιμάται και βεβαίως θα φαίνεται στη διακύμανση των επόμενων ημερών, καθώς η αγορά παραμένει σε επιφυλακή, επισημαίνουν οι χρηματιστές.

    Ήδη μια σειρά από μετοχές βρίσκονται ή προσεγγίζουν ιστορικά χαμηλά. Μία από αυτές είναι η Αlpha, καθώς από τον Μάρτιο καταγράφει απώλειες άνω του 74%, σταθερά, μην μπορώντας να σηκώσει κεφάλι. Ενδοσυνεδριακά έσπασε τα προηγούμενα χαμηλά της, τα 0,486 ευρώ και κινήθηκε στα 0,483 για να κλείσει στα 0,495 ευρώ και τραγικές απώλειες 4,62%. Η δε κεφαλαιοποίηση της Alpha μπορεί να συγκριθεί με την κεφαλαιοποίηση εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχοντας υποχωρήσει στα 764 εκατ. ευρώ!

    Η μετοχή της εταιρείας εμπορίας οχημάτων Πετρόπουλος έκλεισε στα 4,04 ευρώ όταν τα χαμηλά της μετοχής εντοπίζονται στα 4 ευρώ.

    Πολύ κοντά στα χαμηλά της οδεύει η Reds, που έκλεισε στα 0,90 ευρώ, ενώ βρέθηκε μέσα στη μέρα στα 0,80 ευρώ, τη στιγμή που τα χαμηλά, διαμορφώνονται στα 0,752 ευρώ.

    Στα όρια του 1 ευρώ έκλεισε η μετοχή του Κτήματος Λαζαρίδη, με χαμηλό ημέρας στα 0,97 ευρώ και χαμηλά έτους τα 0,91 ευρώ. Η μετοχή της Frigoglass, χθες έκλεισε στα ιστορικά της χαμηλά, στα 0,09 ευρώ. Άλλωστε, τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα με κάθετη πτώση τζίρου και πωλήσεων, δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

    Μια ανάσα από τα ιστορικά της χαμηλά βρέθηκε και ο Επίλεκτος. Έκλεισε στα 0,169 ευρώ, με τα χαμηλά στα 0,117 ευρώ.

    Κλείσιμο στα 3,40 ευρώ για την Aegean, όταν τα χαμηλά που βρέθηκε φέτος η μετοχή ήταν τα 3,20 ευρώ. Στην ίδια πορεία φαίνεται ότι οδεύει και η Autohellas με τα χαμηλά της φέτος στα 3,08 ευρώ, ενώ η μετοχή έκλεισε στα 3,42 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ