• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξανά στο «κόκκινο» η αγορά, με τις μεγαλύτερες απώλειες σε όλη την Ευρώπη

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο Αθηνών

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Επιδεινώνεται το αρνητικό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ξαναπερνά πλέον καθαρά στο «κόκκινο».

    Στις 12 το μεσημέρι και έπειτα από 1,5 ώρα συναλλαγών ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,98% στα επίπεδα των 1.238,37 μονάδων.

    Αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα σε 39 χρηματιστήρια της Ευρώπης με δεύτερη χειρότερη επίδοση αυτή του χρηματιστηρίου του Ταλίν της Εσθονίας, που καταγράφει απώλειες 0,94%.

    Όπως όλα δείχνουν οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με εύλογο προβληματισμό τις επιπτώσεις της θεομηνίας που έπληξε τη Θεσσαλία. Τόσο σε ότι αφορά το κόστος ανασυγκρότησης της πληγείσας περιοχής όσο και στο μέγεθος της επίδρασης που μπορεί να υπάρξει στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας αλλά και στην αποτίμησης της δανειακής έκθεσης των τραπεζών.

    Αν και η αγορά άνοιξε με μικρές «αψιμαχίες» γύρω από τα χθεσινή επίπεδα τιμών, με την πάροδο του χρόνου οι πωλητές φαίνεται να έχουν πάρει το πάνω χέρι.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 20 μετοχές των εταιρειών της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης (άνω του 1 δισ. ευρώ), μόνο δύο βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

    Πρόκειται για την Coca Cola ΕΕΕ 0,20% 30,00 και την Helleniq Εnergy που καταγράφουν κέρδη 0,91% και 0,53% αντίστοιχα.

    Στο στόχαστρο των πωλητών εξακολουθούν να βρίσκονται οι τράπεζες, ενώ και άλλες εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΜΟΗ, η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,87% 11,38 η Jumbo ΜΠΕΛΑ -0,84% 28,46 η Βιοχάλκο, η Cenergy, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,09% 16,68 και η Aegean ΑΡΑΙΓ 1,15% 12,28 δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

    Ενδεικτικό της αρνητικής κατάστασης που κυριαρχεί στην αγορά είναι και το γεγονός ότι στις 10 τελευταίες συνεδριάσεις μαζί και με τη σημερινή, το χρηματιστήριο της Αθήνας έχει κινηθεί οκτώ φορές αρνητικά ενώ μόνο δύο παρουσίασε κέρδη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Φήμες φορολόγησης των τραπεζών για τη Θεσσαλία έριξαν την αγορά – «Καμία τέτοια σκέψη» λένε Μέγαρο Μαξίμου και Υπ. Οικονομικών

    DZ Bank για Ελλάδα: Υπάρχουν ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης μετά την επενδυτική βαθμίδα – Παραμένει long στα ελληνικά ομόλογα

    Goldman Sachs: Τι σημαίνει η αναβάθμιση της DBRS για τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ