• Τράπεζες

    Φήμες φορολόγησης των τραπεζών για τη Θεσσαλία έριξαν την αγορά – «Καμία τέτοια σκέψη» λένε Μέγαρο Μαξίμου και Υπ. Οικονομικών

    • Δημήτρης Κόκκορης - Έφη Καραγεώργου
    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης (Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Οι γκρίζες φήμες ήταν αυτές που… έκαψαν το «χαρτί» του Investment grade, φέρνοντας στην κυριολεξία τα πάνω-κάτω στη χρηματιστηριακή αγορά.

    Στο ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης, πρώτης μετά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, όλα έδειχναν ότι οι αγοραστές θα ήταν εκείνοι που θα έδιναν τον τόνο των εξελίξεων. Έτσι, με εμπροσθοφυλακή τις τραπεζικές μετοχές ο Γενικός Δείκτης έκανε άμεσα άλμα της τάξεως του 1,83%.

    Τα κέρδη για την Alpha Bank έφτασαν γρήγορα στο 4,43%. Η Εθνική πήγε στο + 3,87%, ενώ η Πειραιώς και η Eurobank, ανέβηκαν αντίστοιχα 2,90% και 2,81%.

    Ωστόσο, ότι άρχισε ωραία στον «ναό» του χρήματος έμελλε να τελειώσει με πόνο…

    Τα αρχικά κέρδη της αγοράς άρχισαν να ψαλιδίζονται, χωρίς να υπάρχει ένας εμφανής λόγος για την επανεμφάνιση των πωλητών.

    Σχεδόν μέχρι τις 4 το απόγευμα οι τιμές συνέχιζαν μεν τις χαμηλές πτήσεις τους, χωρίς όμως ο Γενικός Δείκτης να χάσει το θετικό του πρόσημο.

    Από εκεί κι έπειτα όμως η εικόνα βάρυνε πολύ. Οι τράπεζες βρέθηκαν στο στόχαστρο και με…συνοπτικές διαδικασίες οδηγήθηκαν στο «κόκκινο» όπου και έκλεισαν. Η Πειραιώς με απώλειες 4,45%, η Εθνική με πτώση 3,16%, η Alpha Bank στο -2,65% και η Eurobank στο -1,61%.

    Τι είχε συμβεί και τι ήταν αυτό που έφερε την ολική ανατροπή;

    Εξ αρχής στην αγορά είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου θέριεψαν, επιτείνοντας το αρνητικό κλίμα.

    Οι τράπεζες ήταν εκείνες που πλήρωσαν το μάρμαρο, καθώς για αυτές διαδιδόταν εντόνως, ότι θα τους επιβληθεί έκτακτη φορολόγηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα τμήμα των αναγκών για οικονομική αρωγή, που «γέννησε» η θεομηνία στη Θεσσαλία.

    Άρχισαν μάλιστα να κυκλοφορούν διάφορα νούμερα, ενώ ταυτόχρονα στο όλο γκρίζο σκηνικό εντάχτηκαν και οι προβληματισμοί, αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τράπεζων, από την έκθεσή τους στην πλημμυροπαθή περιοχή της Θεσσαλίας.

    Και στην περίπτωση αυτή κυκλοφόρησαν νούμερα για την ανά τράπεζα δανειακή έκθεση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, χωρίς φυσικά να υπάρχει η παραμικρή επίσημη εκδοχή για τα διαδιδόμενα.

    Μέσα σε αυτό το σκηνικό των ζωηρών αιτιάσεων και της έρπουσας φημολογίας, αναλυτές από το εξωτερικό έφτασαν να απευθυνθούν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Θέλοντας να μάθουν αν όντως ευσταθεί το ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης στις τράπεζες…

    Νωρίτερα βέβαια στην αγορά, ορισμένοι διαχειριστές κινήθηκαν με τη λογική του «πούλα και βλέπουμε». Με συνέπεια να διαμορφωθεί μια αυτοτροφοδοτούμενη, αρνητική «προφητεία». Γεγονός που έφερε σε θέση πωλητών, τόσο το retail όσο και τους traders.

    Αργά χθες το βράδυ και έχοντας κάτσει η «σκόνη» της ταραγμένης χρηματιστηριακής συνεδρίασης, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, όπως επίσης και του Υπουργείου Οικονομικών (ευρισκόμενες κοντά στον Κωστή Χατζηδάκη) διέψευσαν κατηγορηματικά τις φήμες περί φορολόγησης των τραπεζών για τη Θεσσαλία.

    Όπως τονίστηκε σε ερώτημα του mononews.gr «Καμία σκέψη δεν υπάρχει για έκτακτη φορολόγηση στις τράπεζες. Τα λεφτά για τη Θεσσαλία υπάρχουν και δεν απαιτούνται άλλου είδους παρεμβάσεις πέραν των συμβατικών».

    Έτοιμες να προχωρήσουν σε μεγάλη δωρεά οι τράπεζες

    Από την άλλη πλευρά, είναι ακόμα θολή για τις τράπεζες η εικόνα του μεγέθους των ζημιών στη Θεσσαλία, η οποία μοιάζει να είναι ελεγχόμενη σε ότι αφορά τις χορηγήσεις τους.

    Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστούν πολλά, αφού πρώτα απ’ όλα θα πρέπει οι πληγέντες επιχειρηματίες και ιδιώτες να καταμετρήσουν τις απώλειες που υπέστησαν, σε υποδομές, εξοπλισμό, ζωικό κεφάλαιο.

    Οι CEOs των τραπεζών βρίσκονται πάντως σε «ανοικτή» γραμμή και παρότι δεν έχουν αποτυπώσει ακόμα το εύρος της ζημιάς αναμένεται η ακαριαία αντίδραση τους με μία σημαντική δωρεά αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελληνική Δημοκρατία, προκειμένου να στηριχθούν οι πληγέντες.

    Άμεσα οι τράπεζες –το αργότερο μέχρι την Πέμπτη– αναμένεται να ανακοινώσουν δέσμη μέτρων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των πληγέντων περιοχών, που θα περιλαμβάνει από αναστολή πληρωμών στις δόσεις των δανείων για ικανό διάστημα –δηλαδή από τρεις μήνες μέχρι και για 1 χρόνο– ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς και την κατηγορία δανεισμού, αλλά και λύσεις με ευνοϊκή τιμολόγηση δανείων προκειμένου να «ξανακτίσουν» τα σπίτια, τις επιχειρήσεις τους.

    «Κοιτάμε να κάνουμε κάτι συντονισμένο και αποτελεσματικό» λένε τραπεζίτες στο mononews.gr και συμπληρώνουν: η εικόνα είναι θολή και το τοπίο αχαρτογράφητο, καθώς μέχρι τώρα ακόμα και οι μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής δεν είχαν καταμετρήσει το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν.

    «Επικοινωνούμε με όλους τους μεγάλους πελάτες μας και δεν έχουμε σαφή εικόνα, ακόμα μαζεύουν τα κομμάτια τους, ακόμα δεν έχει υποχωρήσει η στάθμη του νερού, ακόμα δεν έχουν ιδέα τι χρειάζονται» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τραπεζικά στελέχη. Άδηλο είναι προς το παρόν και πόσες από τις επιχειρήσεις που επλήγησαν ήταν ασφαλισμένες.

    Τα νοικοκυριά, φαίνεται να έχουν την μικρότερη έκθεση αυτή τη στιγμή σε τραπεζικό δανεισμό.

    Έντονος είναι ο προβληματισμός σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό κομμάτι. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται βιομηχανικές μονάδες –όπως η βιομηχανία αλουμινίου Exalco ένα εργοστάσιο της οποίας που βρίσκεται στην περιοχή καταστράφηκε- κτηνοτροφικές μονάδες, γαλακτοκομικές μονάδες, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, φωτοβολταϊκά πάρκα.

    «Είναι πάρα πολλά τα θέματα, η κατάσταση δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα, διότι δεν είναι μόνο οι επιχειρηματίες πελάτες μας που επλήγησαν από την πλημμύρα, αλλά και εκείνοι που πλήττονται έμμεσα», λένε οι τραπεζίτες, καθώς θα δημιουργηθούν προβλήματα στη γενικότερη παραγωγή προϊόντων, αφού για παράδειγμα μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες προμηθεύονταν αιγοπρόβειο γάλα, από την περιοχή, κλπ, που θα έχει επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων.

    Και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος είναι ο λογαριασμός της ζημιάς από τις καταστροφές της καταιγίδας «Ντάνιελ» και σε πόσο χρονικό διάστημα θα επανέλθει η περιοχή σε παραγωγική διαδικασία.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Με βουτιά 2,78% υποδέχθηκαν την επενδυτική βαθμίδα οι τράπεζες – Σε χαμηλά 3μήνου ο Γενικός Δείκτης

    DZ Bank για Ελλάδα: Υπάρχουν ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης μετά την επενδυτική βαθμίδα – Παραμένει long στα ελληνικά ομόλογα

    Goldman Sachs: Τι σημαίνει η αναβάθμιση της DBRS για τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ