• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Συγκρατημένη άνοδος, δεν ξεφεύγει από τις 750 μονάδες ο Γ.Δ


    Ήπια ανοδικά έκλεισε την Πέμπτη, 12 Ιουλίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να καταφέρει να διαφύγει των επιπέδων των 750 μονάδων, παρά το γεγονός ότι έχει βελτιωθεί ελαφρώς το κλίμα και έχουν καμφθεί κάποιες ανησυχίες που υπήρχαν στην αγορά.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 752,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,3 εκατ. ευρώ.

    Αίσθηση αισιοδοξίας κυριαρχεί στην ελληνική αγορά, αφού η αγορά ομολόγων εξακολουθεί να παρέχει στήριξη στο ΧΑ, με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να έχουν μειωθεί σημαντικά. Όπως σχολιάζει σήμερα το Bloomberg, αυτή η κίνηση είναι μια ένδειξη ότι οι επενδυτές εξετάζουν θετικά την προοπτική επιστροφής της στις αγορές ομολόγων.

    Στην ανάκαμψη συνέβαλε σήμερα και η Κομισιόν, η οποία αν και υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης, διατήρησε σταθερή την εκτίμηση στο 1,9% για την ελληνική οικονομία για το 2018 και στο 2,3% για το 2019. Η Κομισιόν τόνισε επίσης την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει και τα επόμενα χρόνια εφόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

    Την ίδια ώρα, η HSBC εκτιμά σε νέα της έκθεση ότι η ανάπτυξη της χώρας αποτελεί ήδη μία θετική έκπληξη καθώς κατά το  α’ τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση (+2,3% σε ετήσια βάση, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από πριν την κρίση).

    Οι καθαρές εξαγωγές παραμένουν βασικός «οδηγός» -εν μέρει χάρη στον τουρισμό- ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν μετά την μεγάλη άνοδο του δ’ τριμήνου του προηγούμενου έτους. υπήρξε επίσης αναζωπύρωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που εμφάνισε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά από το τέλος του 2016, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

    Σε αυτό το πλαίσιο, από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν η ΕΕΕ με κέρδη 3,50% και ακολουθεί η Alpha Bank με άνοδο 3,24%, η ΕΥΔΑΠ με 2,56%, η Λάμδα Development με 2,31% και η ΑΔΜΗΕ με 1,89%.

    Στον αντίποδα, πτωτικά κινείται η Πειραιώς με απώλειες 2,09% και ακολουθούν ήπια πτωτικά οι Motor Oil, ΕΛΠΕ, και Τέρνα Ενεργειακή.



    ΣΧΟΛΙΑ