• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή και απογοητευτική άνοδος

    Wall Street


    Με μικρά κέρδη και απελπιστικά χαμηλό τζίρο έκλεισε την Δευτέρα, 16 Ιουλίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ούτε και σήμερα δεν κατάφερε να αυξήσει τη συναλλακτική του δραστηριότητα, απογοητεύοντας και ακόμη και τους αισιόδοξους που ανέμεναν ότι η συμφωνία για την τελευταία αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα άνοιγε τον δρόμο για μια πιο υγιή αγορά.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,50% στις 765,7 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα μόλις στα 31,1 εκατ. ευρώ

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα funds διατήρησαν αμετάβλητες τις θέσεις short σε Πειραιώς, ΔΕΗ, Folli Follie, Alpha Bank και Εθνική. Μόνο το Oceanwood μείωσε οριακά τη short θέση του στην Eurobank.

    Το βλέμμα των επενδυτών παραμένει στην επενδυτική στρατηγική για το 2019 που εκπονεί το Υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ, με πιθανό σχεδιασμό ανά τρίμηνο στόχους σε πλήρη συνέργεια με τον ESM. Στόχος η προσεκτική σχεδίαση “επιλεκτικών” εξόδων (χωρίς, βεβαίως, να αποκλείονται εκπλήξεις αν πληρούνται οι προϋποθέσεις) και, κυρίως, ο σχεδιασμός της πλήρους επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.

    Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt έγραψε νωρίτερα σήμερα ότι ο κρατικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θέλει σύντομα να δοκιμάσει τις διαθέσεις των επενδυτών. Γίνεται λόγος για έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου. Και οι άλλες τέσσερις προβληματικές χώρες του ευρώ είχαν, επίσης, εκδώσει δεκαετή ομόλογα στο τέλος των προγραμμάτων τους, μερικές μάλιστα ακόμη και μήνες πριν από την έξοδο.

    Σε αυτό το πλαίσιο, από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο σημείωσαν οι ΓΕΚ Τέρνα η οποία έκλεισε στο +3,46%, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank.

    Στον αντίποδα, οι Aegean και Motor Oil έκλεισαν με απώλειες 1,43% και 1,13% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική.



    ΣΧΟΛΙΑ